Tuesday, December 23, 2008




















Kebelankang ni agak sibuk. Tapi dapat juga membaca buku. Buku berjudul- Meniti Hari Esok -> Travelog Dakwah. Dapat maklumat ntah dari sapa tapi dari teman cyber. Tak sia2 surf internet, dpt jgk maklumat tentang buku ini. Buku ni beli di kedai Popular @ City Square tempoh hari semasa bersiar-siar dgn suami & anak2.

Membaca buku ni, buat kali pertama:- sukar memahami perasaan. Ia diiringi dgn airmata. Airmata keinsafan, walau hanya di tubir mata saja. Saya seolah2 berada dlm perjalana dakwah Professor Dr. Muhd Kamil Ibrahim. Saya begitu kagum dgn percapaian beliau yg begitu bersungguh-sungguh dlm mengejar ilmu dunia & akhirat. Hati begitu tersentuh(menangis-terpaksa berhenti membaca) bila membaca bab 29 -> Buat Anak Yg Ditinggalkan.

Bersyukur saya kpd Allah kerana diberi peluang membaca buku ini. Kisah yang dituliskan memberi ruang utk saya memperbaiki diri. Saya berdoa, melalui buku ini akan menimbulkan keinsafan yg dlm kepada para pembacanya. Insyallah :)


"Ya Allah, aku berlindung dibawah cahaya wajahmu yang mengubah gelap menjadi terang, dgn perintahnya alam ini dan alam dijadikan. Selamatkan aku daripada kemurkaan dan kemarahanmu. Kepadamu sahaja lah terpulangnya hari pengadilan, azab yg ditimpakan sekiranya engkau tidak suka dan tidak reda. Tiada ada upaya dan kekuatan selain kuasa dan kekuatan mu jua."

Petikan dari buku Travelog Dakwah Meniti Hari Esok
http://muhdkamil.net/kehidupan
























Ini kek Marble Trio dari Mat Gebu. Ia mmg lembut, gebu tapi lembab. Kalau buat plain, aje pun seda. ( Anak2 tak suka coco.) Next time buat plain je mcm kek butter gitu. Thanks Mat Gebu for the resipi !!

Friday, December 19, 2008

Dah lama tak update blog. Busy ngan kerja umah. Today nazli dapat result posting skolah secondary. Regent Secondary School. Ok lah tak jauh sangat dari rumah. Ewan dapat Greenridge, Shima dapat Chestnut, Farhan dapat Zhenghua ok lah.

Sunday, December 7, 2008


Sempena Hari Raya Haji yg akan dtg ni,

ada mood nk buat kuih rayer.

feeling2 rayer lah g2.

buat Kuih Suji Bhai & Kuih Tart.



Kuih Suji, kesukaan Nazli.




Kuih Tart, kesukaan Ayesha



Tuesday, December 2, 2008



Monday, December 1, 2008

6 perkara Allah sembunyikan



Allah SWT selesai menciptakan Jibrail as dengan bentuk yang cantik,Dan Allah menciptakan pula baginya 600 sayap yang panjang, sayap ituantara timur dan barat (ada pendapat lain menyatakan 124,000 sayap).

Setelah itu Jibrail as memandang dirinya sendiri dan berkata:"Wahai Tuhanku, adakah engkau menciptakan makhluk yang lebih baikdaripada aku?." Lalu Allah swt berfirman yang bermaksud.. "Tidak"

Kemudian Jibrail as berdiri serta solat dua rakaat kerana syukur kepadaAllah swt. Dan tiap-tiap rakaat itu lamanya 20,000 tahun. Setelah selesaiJibrail as solat, maka Allah SWT berfirman yang bermaksud: "Wahai Jibrail,kamu telah menyembah aku dengan ibadah yang bersungguh-sungguh,dan tidak ada seorang pun yang menyembah kepadaku seperti ibadat kamu,akan tetapi di akhir zaman nanti akan datang seorang nabi yang mulia yangpaling aku cintai, namanya Muhammad.'

Dia mempunyai umat yang lemah dan sentiasa berdosa, sekiranya mereka itumengerjakan solat dua rakaat yang hanya sebentar sahaja, dan mereka dalamkeadaan lupa serta serba kurang, fikiran mereka melayang bermacam-macamdan dosa mereka pun besar juga. Maka demi kemuliaannKu dan ketinggianKu,sesungguhnya solat mereka itu aku lebih sukai dari solatmu itu. Kerana merekamengerjakan solat atas perintahKu, sedangkan kamu mengerjakan solat bukanatas perintahKu."

Kemudian Jibrail as berkata: "Ya Tuhanku, apakah yang Engkau hadiahkan kepadamereka sebagai imbalan ibadat mereka?" Lalu Allah berfirman yang bermaksud."Ya Jibrail, akan Aku berikan syurga Ma'waa sebagai tempat tinggal..."

Kemudian Jibrail as meminta izin kepada Allah untuk melihat syurga Ma'waa.Setelah Jibrail as mendapat izin dari Allah SWT maka pergilah Jibrail asdengan mengembangkan sayapnya dan terbang, setiap dia mengembangkan duasayapnya dia boleh menempuh jarak perjalanan 3000 tahun, terbangla malaikatJibrail as selama 300 tahun sehingga ia merasa letih dan lemah dan akhirnyadia turun singgah berteduh di bawah bayangan sebuah pohon dan dia sujud kepadaAllah SWT lalu ia berkata dalam sujud:


"Ya Tuhanku apakah sudah aku menempuh jarak perjalanan setengahnya, atausepertiganya, atau seperempatnya?”, Kemudian Allah swt berfirman yangbermaksud. "Wahai Jibrail, kalau kamu dapat terbang selama 3000 tahun danmeskipun aku memberikan kekuatan kepadamu seperti kekuatan yang engkau miliki,lalu kamu terbang seperti yang telah kamu lakukan, nescaya kamu tidak akansampai kepada sepersepuluh dari beberapa perpuluhan yang telah kuberikan kepadaumat Muhammad terhadap imbalan solat dua rakaat yang mereka kerjakan.... ."

Marilah sama2 kita fikirkan dan berusaha lakukan... Sesungguhnya Allah S.W.Ttelah menyembunyikan enam perkara iaitu:

* Allah S.W.T telah menyembunyikan redhaNya dalam taat.
* Allah S.W.T telah menyembunyikan murkaNya di dalam maksiat.
* Allah S.W.T telah menyembunyikan nama-Nya yang Maha Agung di dalam
Al-Quran.
* Allah S.W.T telah menyembunyikan Lailatul Qadar di dalam bulan Ramadhan.
* Allah S.W.T telah menyembunyikan solat yang paling utama di dalam solat. (yang lima waktu).
* Allah S.W.T telah menyembunyikan (tarikh terjadinya) hari kiamat didalamsemua hari.



Semoga kita mendapat berkat daripada ilmu ini.
WallahualamKalau rajin...

Tolong sebarkan cerita ini kepada saudara Muslim Muslimatyang lain agar menjadi renungan dan pelajaran kepada kita semua.
Ilmu yang bermanfaat ialah salah satu amal yang berkekalan bagi orangyang mengajarnya meskipun dia sudah meninggal dunia...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...