Monday, January 31, 2011

Telur kukus

Telur Kukus Seri Rampai - resipi dari buku Saji Oct 2010 oleh Chef Arm. Terima Kaseh Chef atas resepi :)




Telur Kukus Seri Rampai - Saji Oct 2010 Chef Arm

Bahan2
5 biji telur ayam
1 ulas bawang merah dipotong dadu
1 tangkai cili merah - dihiris
1 biji tomato - dipotong dadu - mama x letak
1 batang daun bawang - dihiris
100ml santan - mama letak 50ml campur air jadikan 100ml
3 sudu besar minyak
gula & garam secukup rasa
lada sulah - mama tambah





Cara menyediakan nye
Masukkan semua bahan kedalam telur yg telah dipukol tadi dan gaulkan semua bahan2 sehingga sebati.
Kemudian sapukan minyak pada permukaan acuan dan masukkan/tuangkan adunan telur. Kukus selama 20 min. Setelah masak hidangkan panas bersama nasi



Macroni Goreng Style Mamak

Salam pagi Isnin semua!!
Pagi yg sedang hujan lebat entah dari pokol brapa di bumi SG... Kesian anak2 & pekerja2 yg harus melalui/meredah hujan pagi Monday lagi...haizzzzz

Menu2 yg akan datang adalah menu2 hari hujung minggu... seperti biasa mama kalau hujung minggu agak sibuk sedikit... maklum cik hubby & anak2 semua dirumah, kalau tak keluar nak pakai PC anak2 dah conquer ki3x...



pernah masak dengan menggunakan mee kuning..tapi kali nih mama saja nak merasa mee lain pulak sebenarnye dah lama tak masak macroni Macroni nih kalau pada mama goreng style mamak tak kena pulak..
tapi oleh sebab 'mee' adalah fav we ouls kat rumah habis jgk dibedal!!!
Blh lihat disini atau di dapur Cik Ayu kite jgk. Thnks sekali lagi yer Ayu :)





Mee Goreng Mamak - Ayu & kak Hanieliza.bs


Ingredients:

500g yellow noodles
100g sliced boiled beef
100g fish cakes sliced
some fresh prawns(optional- original recipe dont have))
1 cup of bean sprout
1 cup of chye sim
3-4 tbsp chilli paste
1 tbsp curry powder
3 tbsp black soy sauce
2 tbsp oil
1 big onion minced(I sliced)
1 cup egg whites
3 green chillies sliced thinly

Method:-
Heat oil and stir fry onion , chilli paste, green chillies, curry powder till frgrant. Add in beef and stir. Add in fishcakes and let it for a while.Add in soy sauce and noodles and stir well. Add in chye sim and make a well add inthe eggs and let it cook for a while before stirring. Stir well and lastly add in bean sprout , stir and turn off heat. This dish is a little dry.

Friday, January 28, 2011

Apam Pelangi ~

 Salam & Selamat Malam semua....
Ada ruper ke tidak apam pelangi nih kawan2?
Tulah sekali imbas jer tengok recipe...hehehe padan muka aku!!!!
Thanks Ita & aslo Am for the recipe :) Walaupun tak nampak pelangi tetap sedap di makan,


APAM PELANGI
Sumber : Kak Am & Ita

· 2 biji telur
· 1 sudu teh ovellet
· 1/2 sudu teh esen vanila
· 150 gm tepung gandum
· 150 gm gula halus - mama kurangkan 120gm
· 125 ml santan kara
· 1 sudu teh baking powder
· garam secubit
· pewarna



· Pukul telur, gula dan ovelet sampai gebu.
· masukkan santan dan esen vanilla kacau sebati.
· Masukkan tepung yg diayak bersama baking powder kacau rata.
· Bahagi kepada 3 warna yg kita suka. Tuangkan selapis demi selapis sehingga habis
*kukus 30 minit sehingga masak.

Dan yg tukang critik...Shashalah anak mama... kenapa tak de pelangi??? Oh kat dalam!!! Ada rasa macam coconut blossom pun ada. Tak pe lah... must try lagi...

Thursday, January 27, 2011

Lemak Nangka ~ my mon style


Lauk kampung memang best & sedap... Ni lauk semalam yg tak sempat diN3kan...
last week ajak my mom pergi pasar Lankin.. dalam list dah tulis barang2 yg hendak dibeli. Beli lah nangka muda nih dalam sekilo. My mom ckp bila balik terus rebus empuk dan blh simpan dalam fridge. Siap ngan pucuk ubi lagi...hehehe tamak kan mama bila tengok sayur2 & ulam2 kampung...
Mama nak share lah recipe yg mak mama ajar..mana lah tahu bekenan pulak hehehe

Lemak Nangka ~ my mom style

Bahan2
1 kg nangka muda - dipotong2 kecil,cuci & rebus empuk

Bahan2 kisar
bawang besar
bawang putih
cili padi hijau
sedikit kunyit
sedikit halia
secukup ikan bilis
ketumbar,jintan kasar & jintan halus
santan & secukup air
daun salam
garam & gula secukup rasa


Cara memasak
Masukkan santan kedalam periok dan tambahkan air mengikut kepekatan yg dikehendaki. Masukkan bahan2 yg telah dikisar. Biarkan kuah memdidih sambil dikacau2 selalu agar tidak pecah minyak. Bila kuah dah mendidih baru masukkan nangka yg telah direbus empok dan tambahkan garam & gula mengikut selera masing2. Biarkan kuah mendidih sekali lagi dan siap utk di hidang.

Wednesday, January 26, 2011

Ayam Masak merah Berempah


Salam & selamat :-)

Malam nih hanya sempat N3 menu masakkan hari ... tak sempat nak BW
penat,busy banyak kerja nak settlekan. Insyallah besok kalau diizinkan Allah mama ronda2 & jalan2 kat rumah teman okay :)

Recipe dari dapur Nor Trgganu..hmmmmmm lazat!!! Thanks Nor mama C&P recipe :)

AYAM MASAK MERAH BEREMPAH - Nor Secubit Garam
1/2 ekor ayam ~ dipotong dan dibersihkan
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
1/2 sudu kecil garam

bahan penumis:
1 btg kayu manis
5 kuntum cengkih
3 bj buah pelaga
1 kuntum bunga lawang

bahan blend:
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1 in halia
1 btg serai

3 sudu besar cili mesin ~ kurangkan jika tak suka pedas
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam - mama tak letak
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap
air asam jawa
sedikit air
garam dan gula
minyak

bahan2 sampingan:
2 bj cili hijau ~ dipotong 2 }
2 bj cili merah ~ dipotong 2}  mama x letak
1bj tomato ~ dipotong 6     }
1 labu bawang besar ~ dipotong 6  mama hiris bulat2


Gaul ayam dgn serbuk kunyit dan garam, goreng hingga masak tp jgn terlalu garing.
Angkat dan toskan.
Tinggalkan sedikit minyak dlm kuali dan tumiskan bahan penumis hingga wangi dan masukkan bahan cili mesin. Tumis hingga cili mesin menjadi garing dan masukkan bahan2 yg diblend.
Goreng lg hingga kering sedikit dan masukkan sedikit air, masak hingga pecah minyak.
Masukkan serbuk lada hitam, serbuk ketumbar, serbuk jintan manis dan serbuk jintan putih (yg dah digaul dgn sedikit air panas hingga menjadi paste) serta sos tiram.
Goreng hingga wangi dan garing baru lah dimasukkan garam dan gula secukup rasa.
Masukkan 1/2 cawan air dan masukkan gula dan air asam jawa.
Biarkan mendidih dan sedikit pekat.
Masukkan ayam dan bahan2 sampingan (cili hijau, cili merah, tomato dan bawang besar)
Masak lah hingga kuah hampir pekat, angkat dan hidangkan.


Monday, January 24, 2011

Fried Hor Fun



Bertemu kembali di hari Isnin semua buat teman2 semua yg mama ingati selalu...
Hujan baru saja teduh disini..berserta ngan angin yg kuat ...bumi SG (kat kawasan rumah mama)  dilimpahi air hujan..Alhamdullilah

Fried Hor Fun- Fried Flat Rice Noodle - Ayu/kokken69.blogspot.com    

Recipe :
300g         Hor Fun (broad flat rice noodle)
1tbsp        Light Soya Sauce
1tbsp        Dark Soya Sauce
1tbsp        Oil
1-2 galics crushed-(Ayu added this) mama pun

200g         Prawns
100g         Pork, sliced thinly-(Ayu used sliced  boiled beef) mama x letak mama letak sotong
50g           Fish Cake
3 stocks    Mustard Green or Chy Sim

3 cloves    Garlic
1 cup        Chicken Stock
1 cup        Water
2 tbsp       Oyster sauce
1 tbsp       Soya sauce
Pinch        Sugar
To Taste   Salt & Pepper
sesame oil 1-2 drop - mama letak

Method :
1. Heat up Oil in a hot wok, -(Ayu sauteed the crushed garlic till slightly brown then continue from there) Stir fry Hor Fun quickly and add the dark and light soya sauce. Continue to stir fry for about 5 minutes until the rice noodle gives out a burnt rice fragrance.

2. Remove noodle from wok.
3. Add one tbsp oil into wok and fry minced garlilc. When garlic turns fragrant, add prawns, pork and fish cake and stir fry quickly. Add chicken stock and water. When the stock starts to boil, add in rest of seasoning and the greens.

4. When greens start to wilt, thicken the gravy with corn starch.(mama guna kan potato starch) Dish out gravy onto fried Hor Fun and serve immediately.



Buat semalam... for lunch & dinner sekali..
Nazli suka hitam sikit... Kat rumah anak2 memang suka makan mee. Kalau seminggu blh dikatakan mesti 1-2 kali mama masakkan utk anak2.

Makan panas..fuyooo!!!!






 

Fried Hor Fun ni tak pedas..so kalau ada cili jeruk memang sedap!!!
Ayu... mama C&P recipe dari rumah mu yer. Thanks so much :)







Saturday, January 22, 2011

Paru Goreng Berlada


Paru Goreng Berlada - Saji Julai 2005

Bahan2
 
500gm paru
15 ulas bawang merah - mama gunakan 1 biji bawang besar
10 tangkai cili merah
50 ml air asam jawa
minyak utk menumis
garam
gula mama tambah

Cara menyediakan

Paru di potong nipis2 kemudian dibersihkan. Rebuskan sehingga empuk. ( Mama rebus bersama sedikit halia & garam). Sementara itu tumbuk cili merah dengan bawang merah.( Mama masuk kan kedlm blender dan blender kan sebentar). Panaskan minyak dan goreng paru yg telah direbus tadi hingga garing. Kemudian tumis bawang merah dan cili merah hingga garing. masukkan air asam jawa dan paru tadi. Masukkan garam & gula secukup rasa dan hidangkan.

Thursday, January 20, 2011

Ayam Goreng Madras Style India


 Tak teringat nak letak kat N3.
AYAM GORENG MADRAS STYLE INDIA 



Salam petang semua...
Hari Sabtu yg lepas mama tak masak nasi..mama grg kan bee hoon/mee siam dan grg kan ayam sahaja..
At first bila mama pinjam buku Saji kat library..ternampak resipi nih..tapi ckp jgk kat shasha..mcm mama dah pernah cuba resep ayam nih.. Sah!! memang betul pun!!!dah byk kali masak pun utk anak2 :)

Blh tengok kat rumah Leen atau disini. Kat bawah pun blh :)



AYAM GORENG MADRAS STYLE INDIA - Leen
Source : Majalah Rasa Mei 2010


Bahan-bahan
  • 500gm ayam
  • 60gm Bawang Merah }
  • 60gm Bawang Putih } dikisar
  • 60gm Halia }
  • 3 sudu makan serbuk kari ayam
  • 2 sudu makan serbuk kunyit - mama letak 1 sudu mkn jer
  • 1/2 sudu teh lada putih
  • 4 sudu makan tepung beras
  • Garam secukup rasa
  • Minyak masak untuk menggoreng
  • 3 sudu makan dadih
Cara-cara
  • gaulkan bahan-bahan yang telah dikisar bersama ayam
  • kemudian masukkan bahan-bahan lain kecuali minyak
  • gaul sebati dan perap setengah jam atau lebih
  • panaskan minyak, goreng ayam tadi
  • hidangkan bersama sos atau pun dadih.


Wednesday, January 19, 2011

Puff Instant


 Dah minum petang????
Tadi pagi nampak kat rumah Asma Rembau ada sardine puff.
teringat ada pastry instant yg mama beli di JB tempoh hari.
So petang2 begini dengan cuacu yg mendung .... sambil hirup air tea bersama Cik Shasha berdua... oiiiii tak ingat diet seh!!!!

pernah nampak jgk ramai teman gunakan instant pastry.  Mama beli yg dah siap diptg2 kalau tak silap jenama "Kawan"


Utk inti mama buat inti epok2... kentang dgn isi ayam jer :D simple jer

Ayam Masak Merah




Salam tengahari semua!!!
hidung nih tak henti nak bersin... tak tahu apa yg mama allergic kan.
tadi pagi kerumah mak tgk abah dah start bersin2 sampai lah skrg...

Ayam Masak Merah kali nih resepi dari buku Majalah Saji lagi... Julai 2005
Terima Kaseh kepada penyelaaras Noor Joha Ahmad.  Bertambah lah resepi  ayam masak merah mama kali nih..hehehe. Simple & Senang & cepat dimasak. Anak mama Shasha yg msk mengikut resepi step by step dari buku ni :)

Mari kita lihat bahan2 nye

Ayam Masak Merah - Saji Julai 2005

Bahan2:
8 ketul ayam
3 ulas bawang putih }
6 ulas bawang merah }  dihiris
3cm halia }
sehiris lengkuas nipis
2 batang serai (ketuk)
1 batang kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
1 helai daun pandan
200 gm cili kering
100 gm sos tomato
1 labu bawang besar(hiris bulat)
garam & gula secukup rasa

Bahan Perap Ayam

1 sudu kecil ketumbar
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
serbuk kunyit dan garam



Cara menyediakan

Sangai jintan manis, ketumbar dan jintan putih hingga naik bau. kisar. Perap dengan ayam. kemudian digaul juga dgn garam & serbuk kunyit. Perap setengah jam dan kemudian goreng. Tumis semua bahan diatas kecuali cili dan sos tomato. Tumis hingga naik bau dan bawang menjadi kuning. Kemudian tuangkan cili kering kisar. Tumis hingga pecah minyak dan tuangkan gula & garam. Masukkan bawang besar, sos tomato dan diikuti dgn ayam yg digoreng. Gaul rata dan biarkan ia masak sebentar. Kemudian angkat.

Tuesday, January 18, 2011

Kek Alunan Kasih- Mesra



Suka sekali!!!!  HAPPY :D  dah siap pun kek alunan kasih - mesra nih....
Ramai teman2 blogger dah pun buat!!! Mama jer yg tertinggal keretapi...hehehe
Kalau tak silap mama... AYU, IZAH, NOR, YAT MARIA,FARA, AM dan sapa lagi eh??? Macam2 warna mama tengok.. cantik2 semua :D Rasa macam kek butter pun ada.
Thnks kepada penyumbang reseipi Pn Mastura Yasak - FB :) and also thnks yer Ayu sayang :) mama ambik resipi & C&P dari rumah Ayu.. love u many :D


KEK ALUNAN KASIH
(Sumber : Pn. Mastura Yasak - FB {Kongsi Resepi})
 
BAHANNYA
  • 5 Biji Telur
  • 1 ½ cwn Planta atau (250g)
  • 2 ½ cwn tepung gandum (ayak sekali dgn baking powder)
  • 2 cwn gula halus- mama gunakan 11/2 cawan aje)
  • 1 sudu kecil baking powder atau 3 sk (sudu kfc)
  • ½ cwn susu cair**
  • 1 sudu kecil esen vanilla (bole guna perasa lain juga)
  • *Sebuk koko (secukupnya)
  • *Pewarna ( ikut citarasa masing2..)
    *sediakan tapis teh yg halus..utk ayak serbuk koko.
 mama tambah kan warna & perasa pada setiap warna. 
hijau-pandan, pink - trutti-frutty, blue- blueberry flavours
 
Cara2:
  • Pukul planta dan gula smpai kembang...
  • Masukan telur satu persatu..pukul lg sampai kembang
  • Masukan *esen vanilla, susu cair…gaul hingga sebati dan masukan tepung sedikit demi sedikit..
  • Bahagikan dua bahagian..campurkan pewarna pink dan satu bhgn pwrna hijau…
  • Griskan loyang dan tabur sikit tepung..masukan adunan pink..ratakan dlm loyang dan
  • ayak *serbuk koko menutupi lapisan pertama…ayak nipis2 jer..
  • Then masukan lapisan kedua..warna hijau..ratakan perlahan2.. (jgn smpai serbuk koko di lapisan pertama td terangkat)…ayak serbuk koko di atas lapisan kedua..
  • Mcm tu lah seterusnya..smpai adunan abis…
  • Bakar lebih kurang 45min..160 Degree ikut oven masing2…
Pengalaman sendiri :
Utk membuat lapisan kaler2 tu biar tebal sbb bila kita melapis & meratkan adunan tersebut
serbuk koko tak akan terikut sama. Tapi bila adunan yg nak kita lapiskan itu agak nipis/sikit
bila nak meratakan lapisan tu, serbuk koko akak tertarik sama - nanti corak tak akan jadi cantik.
mama: Utk setiap lapis mama masukkan adunan kedalam beg piping supaya mudah dan jgk koko tak melekat ke adunan :)


Rendang Tauhu


Salam padi Selasa semua....
Dah siap berkemas & masak semau???? Mama belum siap lagi rumah... baru pulang dari tengok abah. Okay tak mahu berceloteh byk2...nanti byk kerja tak siap..hehehe.

Salah 1 resepi yg dah mama cuba dari buku majalah SAJI keluaran Julai 2005. Setelah ditokok & ditambah rendang tauhu nih siap!!! Terima kaseh kepada penyumbang resepi..tak letak pulak sapa.. anyway thnk :D

Rendang Tauhu - Majalah Saji 2005

Bahan2

4 keping tauhu
250ml santan
1 btg serai (dititik)
1 helai daun kunyit - dihiris
10 tangkai cili merah (dikisar) mama tambah kan 4-5 btg cili padi
2 ulas bawang besar }
3 ulas bawang putih }
10gm udang kering }  dikisar
2cm halia               }
2cm belacan           }
garam & gula secukup rasa
3-4 sudu mkn kerisik - ni mama tambah


Cara menyediakan:

Panaskan minyak dan goreng tauhu hingga garing. Angkat dan tuskan. Tumiskan bahan2 yg disar hingga wangi. Titikkan serai dan tumis hingga garing. Masukkan cili kering dan tumis hingga pecah minyak. Kemudian masukkan santan. Setelah mendidih, masukkan tauhu, garam,gula secukup rasa dan jgk kerisik. gaulkan sebati dan masukkan hirisan daun kunyit. Rendang sehingga kuah pekat.

Saturday, January 15, 2011

Condensed Milk Pound Cake


 Selamat malam semua....
Ada masalah technical.... mama kena tukar link baru. So kepada teman2 semua ni link baru mama:

http:// mama-hawa.nani.blogspot.com

Buat kek nih minggu lepas. My Brother yg kebetulan was admitted for a day for ESWL a small procedure utk pecah kan batu karang - ckp kek nih kek cheese eh? Bila mama terangkan kan yg kek nih kek susu pekat dia terperanjat!! Kek nih mmg sedap kan Ayu, Yat & Nur?? Bila dah makan nak makan lagi.... recipe dari Ayu n Ayu dapat dari Rima Biscousatoi. Thanks to Ayu n Rima walaupun mama tak kenal lagi tapi mmg sedap tau kek condensed :D

Condensed Milk Pound Cake - from Rima -Bisousatoi.com/ Ayu

Ingredients
240g good quality butter
90g sugar
1/2 tsp salt
1 cup (304g) condensed milk
3 tsp vanilla paste
240g cake flour
1 1/2 tsp baking powder
4 large eggs

Method
- Sift cake flour and baking powder together. Set aside.
- Cream butter and sugar together till light and fluffy.
- Add in salt and vanilla paste and cream well.
- Pour in condensed milk and cream till well combined.
- Using the mixer on low speed, add in flour in 3 additions. Mix till batter is smooth.
- Add in eggs one at a time. Make sure it's well mixed and smooth.
- Bake at 175 degrees for 1 hour





Mama buat 1/2 adunnan dulu... maybe will buat lagi.. tapi kan kek alunan kasih macam dah memanggil2 suroh buat..hehehe kita tunggu dulu yer!

Thursday, January 13, 2011

Hainanese Chicken Rice


Salam & selamat pagi semua teman2...
Semalam dinner masak Nasi Ayam Hainanese... favourite si Nazli :)
Suka tengok dia makan.... bertambah 1 pinggan. Anak bujang mama nih mmg suka makan nasi ayam... suka letak sos cili & kicap pekat atas nasi. Tersenyum mama tengok kalau dia makan.


 Resepi dari Dapur Cik Ika Bangkok yg dah lama menyepi... miss u Ika!!! Wal;aupun nampak panjang resepi tapi tak susah membuat nye!!
Ni mama ambik n C&P resepi dari dapur Ika yer minta halal yer Ika :D

Hainanese Chicken Rice - Ika Kurniaanmu bs

Ingredients

For the rice

Hainanese chicken


Chilli garlic sauce for dipping

Ginger sauce for dipping

Sauce for chickenGarnishing
  • fresh coriander leaves
  • sliced spring onion
  • sliced cucumber

    Directions

    1. First of all wash the rice then place it on to a tea towel or colander to dry. Then, prepare the chicken.Bring enough water to boil in a large pot.Once boil, add in the salt, ginger,garlic and chicken. Lower the heat and cook chicken for about 20 - 25 minutes, uncovered. It is very important to boil the chicken very slowly over low flame.Turn of flame and cover the pot. Allow the chicken to steep inside for another 20-25 minutes. Remove chicken and immerse it into a basin of cold water for 5-6 minutes.Take chicken out and drain in a colander to drip dry before cutting it into serving pieces.
    2. While the chicken is drip drying, prepare the rice.Heat up wok and add in the chicken fat and water.Bring to a low simmering boil until oil is released from the fat. Add in the ginger and garlic and fry well (without burning the garlic) Remove and discard the chicken fat and skin. Add in the rice that has been dried and salt and stir fry briskly about 1 - 2 minutes.Transfer rice into an electric rice cooker or pot. Add in the chicken broth from the boiled chicken together with the screwpine leaves if using.If cooking in a pot, cook over low flame stirring occasionally so as not to let the bottom of the rice burn.Boil until rice is cook.
    3. While the rice is cooking, you can prepare the chilli garlic sauce. Just add all ingredients into a blender or food processor, and give it a good whizz, until ingredients are well blended. Adjust the seasoning with more salt or sugar to taste.The chili garlic sauce can be kept in the refrigerator for about 2-3 days only.
    4. To prepare the ginger sauce is the same.give the ingredients a good whiz in the blender.What gives the extra oomph for the sauces is the stock from the chicken broth -- so, do not omit this ingredient.
    5. Lastly combine all the ingredients for the chicken sauce and pour it all over the cut up chicken. You can add more soya sauce and chicken broth to the chicken if you prefer. Just adjust the taste of the sauce with soya sauce and chicken broth.If you do not have garlic oil,you can fry a few cloves of garlic in oil for few minutes then take out oil and garlic pour it into a jar, and let the garlic steep inside the oil.
    6. Finally, garnish the chicken with the coriander leaves, spring onions and cucumbers.
    7. Enjoy meal with the rice and dipping sauces!

Ni dia ruper lemak dari 2 ekor ayam...

Tuesday, January 11, 2011

Daging Goreng Sawi Asin


Salam & Selamat semua teman2...
Dah makan malam belom????
Mama belom makan malam lagi..masih penat lagi coz baru balik dari hospital. Semalam malam abah mama jatuh tak boleh bangun...panggil ambulance & abah kena tahan sampai tadi petang. Sib baik tak ada tulang yg patah..
Hari ni tak sempat masak... mak bungkuskan sedikit lauk utk makan malam. Tq mak!!!

Daging Goreng Sawi Asin nih dah lama mama masak..cuma tak sempat nak N3... agak unik sikit dish daging sawi asin..kata anak2 mama lauk orang tua...hehehe Walaumacam mana pun sedap tekak kite berdua (me & hubby) esp sawi asin!!!

Seperti biasa dapur Cik Ayu yg mama geledah!!! Jangan marah Ayu... mama dah kemas semua yg dah terselongkar tau...hehehe. Mari tengok resipi :)

 Daging Goreng Sawi Asin - Ayu


Ingredients:-
500g  daging  dihiris tipis- direbus dengan sedikit air & sedikit halia kisar hingga empuk.
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap manis

sedikit garam & perasa
(Campurkan bahan2 atas lepas daging direbus dan perap sekejap)

350g sawi asin-(pickled mustard leaves) -bilas beberapa kali supaya tak masin dan hiris
1 biji bawang besar dihiris bulat
2-3 biji bawang putih dihiris tipis
1 inci halia dihiris tipis
10-15 biji cili api dihiris atau ketuk -(ikut kepedasan)-mama ltk 10 biji cili padi
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap manis - mama tambahkan 3 sudu mkn
2 biji limau sambal diambil jusnya
sedikit air
garam & perasa secukupnya - gunakan sedikit, kalau perlu

Method:- 
Gaul daging yang telah direbus hingga empuk tadi bersama sos tiram, kicap manis, garam & perasa dan perap sekejap. Panaskan minyak, dan goreng daging yang telah diperap tadi hingga agak garing.(Mama tak goreng pun daging)
Bila sudah masak, ketepikan ditepi kuali. Masukkan bahan2 hiris- bawang besar, bawang putih, halia & cili padi dan gaul hingga layu. Satukan daging dengan bahan2 tadi hingga rata.
Masukkan sawi asin yang telah dibasuh dan hiris, gaul lagi. Masukkan 1 sudu besar sos tiram, 1 sudu besar kicap manis, sedikit air & jus limau sambal, gaul rata. Rasakan kalau needs to tambah garam & perasa tambahlah ya ikut keperluan masing2. Bila semuanya dah secukup rasa, matikan api, siap untuk dihidang.
 


Sedap di makan panas2 bersama nasi putih sahaja... Pedas dari cili padi & manis2 dari kicap

Monday, January 10, 2011

Oreo Cheese Cupcake


Salam Monday utk semua...
Dah malam nih baru sempat letak N3.. pagi tadi tak sempat coz temankan mak mama gi hospital. Abang mama kena admit utk 1 hari... simple procedure utk pecahkan batu karang. Allhamdullillah dah pun balik...

Pada hari Sabtu yg lepas sempat buat oreo cheese cupcake.. YaAllah punya lah sedap!!!! Anak2, Cik hubby n of coz mama tak terkata dengan kelazatan nyer...
Tulah..bila tengok kat dapur Zana... teruja betul!!!! Memang betul pun kan Zana!!!! Its just melts into yr mouth!!!


Thanks yer Zana & Kak Wan for the receipe... blh buat lagi ah coz senang nak membuatnye n of coz anak2 love it  ^ ~ ^
Mama ikut receipe dari dapur Kak Wan. Terima Kaseh yer Kak Wan ... Hawa C&P receipe :)

Oreo Cheesecake Cupcake - Kak Wan & Cikgu Zana

Bahan-bahan
2 packet biskut oreo (1/2 utk base dan 1/2 utk filing dan toping, dibuang creamnya)
250gm cream cheese - suhu bilik
30gm mentega
100gm gula kaster
2 biji telur
1 sudu teh esen vanila
50gm serbuk oreo

Hiasan :  Serbuk oreo secukupnya

Cara-cara :
1.  Panaskan oven pada suhu 180C.  Sediakan acuan tart dan cawan kertas, masukkan sekeping biskut oreo di tengahnya sebagai base (dasar).  Ketepikan dahulu.
2.  Putar cream cheese, mentega, gula dan esen vanila hingga sebati, masukkan telur satu persatu dan putar hingga licin dan tidak berketul.  Masukkan serbuk oreo, gaul hingga sebati.
3.  Masukkan ke dalam piping bag, gunting muncungnya.  Kemudian pipekan ke atas biskut oreo.
4.  Taburkan di atasnya dengan serbuk oreo dan bakar selama 20-25 minit.  Sejukkan selama 1 jam di dalam peti sejuk atau semalaman.

Thursday, January 6, 2011

Rojak Petis


Ni gara2 Yat Maria tayang Rojak Petis.... mama yg kat sini sampai ngeces tak blh angsssss!!!! hehehehe


 Time nih cuaca kat bumi SG nih sejuk lepas hujan... makan rojak petis pedas2... syiok!!!! Selalu main campak2 bahan2..kali nih mama sertakan resipi bagi adik2 atau pun anak2 mama buat rujukan.

ROJAK PETIS - Puan Zaharah Roziz

Bahan utk sambal rojak

1/2 kg kacang tanah
10 batang lada kering ( mama gantikan cili padi dlm 10 tangkai- fuyooo!!! pedas)
125 gm petis
200gm gula hitam ( gula timbang)
200gm gula pasir ( blh kurangkan)
1 genggam asam
1 1/2 cwn air masak putih
garam secukup rasa ( mama x letak)
4 biji limau kasturi diambil jusnya

Bahan Rojak


1 biji nenas setengah masak
1 biji timun
1 biji sengkuang
1 kuntum bunga kantan dirampai
1/2 kg taugih dicelur sebentar
1/2 kg kangkong direbus sehingga lembut (mama x letak)
2 keping tauhu putih digoreng dan dihiris ( mama gunakkan tauhu kering -taupok)


Cara:

Goreng kacang sehingga kuning dan tumbuk/kisar kasar. Asam diramas dgn air sehingga pekat, kemudian tapis. Lada kering direndam dgn air panas dan kisar. Jika hendak lebih pedas tambah sedikit lada padi. Gaul rata semua bahan sambal (kecuali limau kasturi). Sambal nya harus pekat & tidak cair. Akhir sekali masukkan jus limau kasturi. Rasa, dan tambah apa yg kurang. Sambal rojak ini tahan lama jika disimpan dalam peti sejuk.
Hiris nenas,timun dan sengkuang. Gaulkan dengan taugih,kangkong dan tauhu. Tuangkan sambal rojak yg sudah dibuat lebih awal. Taburkan sedikit bunga kantan dan gaul rata. Semasa menghidang taburkan pula sedikit kacang yg dikisar kasar.
Boleh juga ditambahkan sayurnya dengan mangga muda, betik mengkal, pisang batu muda dan lain2.
Hiris bahan2 rojak ini sejurus hendak dihidang, supaya ia tidak berair. Simpan dlm peti sejuk lebihannya.

Wednesday, January 5, 2011

Kacang Phool


Selamat pagi teman2...
Anak dah pergi sekolah. Cik Abang dah ke kerja..apa lagi.... kita kat rumah dapat lah tengok / ngadap PC hehehe... Tentang kerja rumah pandai2 lah.

 Kacang Phool yg mmg dah lama mama hendak buat kan utk Cik Hubby. Memang febret betul!!! Sedap kata nye.Kenyang betul!!! Dan yg pasti adunan nih boleh makan 10 orang atau lebih.

Mula2 bila pergi JB carilah kacang Ful Medammas sebab kat kawasan tmpt mama tinggal nih mama susah nak dapatkan... tapi bila jln2 kat Seranggon ternampak lah kacang nih..hehehe in future dah tak payah simpan2 stok n pegi jauh2 sampai kat JB cari :)

Seperti biasa resepi yg dah lama betul disimpan, tapi akhir dengan berjaya di hasilkan tak lama dulu. Buat Ayu terima kaseh kerana sudi berkongsi resepi. Mama C&P resepi yer :)



KACANG PHOOL - AYU 
Sources:-From Junaidah Jaafar@resipi pesta perut 


Ingredients:-
1 tin Ful Medammas
1 tin kidney beans

Campurkan dalam mangkuk kedua2 jenis kacang bersama airnya dan pecah2kan dua-(Ayu blender kering kasar aje)

1 tin bake beans(jangan pecahkan)
1/2kg daging cincang
garam & serbuk perasa
telur goreng mata lembu
lada hijau dan merah dihiris kasar
limau kasturi
bawang besar potong dadu kasar

Bahan kisar:-
20 batang lada kering(buang bijinya)
20 bawang kecil
5-6 ulas bawang putih
1 sudu teh jintan kasar
1 sudu teh jintan halus
halia sebesar ibu jari


Method:-
Tumiskan rempah hingga garing. Masukkan daging cincang. Masukkan sedikit air-(Ayu masukkan dalam 11/2 cawan). Masak hingga daging empuk. Masukkan garam & perasa.
Masukkan kacang Ful Medammas dan kidney beans yang dipecahkan tadi dengan airnya sekali. Biarkan mendidih.
Biarkan ia berair kerana ia akan menjadi pekat bila sejuk. Selepas itu baru masukkan bake beans dengan airnya sekali dan dikacau. Bila mendidih, matikan api.
Semasa menghidang, tuangkan kacang ful dalam mangkuk. Hiaskan diatas nya dengan sekeping telur mata lembu, lada hiris, bawang dadu dan perahan limau kasturi. Lawankan dengan roti perancis bakar yang panas ataupun roti bawang putih (garlic bread).

Tuesday, January 4, 2011

Ayam Goreng


Salam Semua teman2 mama yg diingati selalu...
Bersua lagi di petang hari Selasa. Dah hari yg ke 4 kita semua meraih tahun baru 2011.
Rindu kat teman2 semua... Insyallah azam tahun baru nih... mama akan mula berblogging seperti dulu ...

Resipi Ayam Goreng kali nih mama cuba dari buku masakkan Asmah laili. Resipi sumbangan dari Puan Zaharah Roziz. Sedap utk dimakan bersama nasi goreng atau pun nasi lemak. Pedas2 dan garing ketika masih panas2. Cuma bila waktu menggoreng api biarlah sederhana besar kerana takut bahagian dalam/isi belum masak. Mama gunakan ayam bahagian peha.

KEPAK AYAM GORENG- Puan Zaharah Roziz- Buku masakkan Asmah Laili

Bahan2:
1 kg kepak ayam,cuci bersih dan toskan (atau 1 ekor ayam ptg 12) - mama gunakan peha ayam
minyak makan utk menggoreng
2 jari halia*
4 biji bawang putih*
2 sudu teh kunyit serbuk*
4 biji lada kering*

bahan2 * ini hendaklah dikisar halus

2 sudu teh ketumbar biji}  bahan-bahan inin hendaklah
1 sudu teh jintan halus }     dikisar halus

1 biji telur
4 sudu makan tepung beras - mama gunakan secukup tepung beras agak2 dlm 2 senduk nasi atau lebih
garam secukup rasa

Cara:
Gaul ayam dengan telur sehingga rata. Masukkan rempah kidar beserta garam dan gaul lagi sehingga rata. Perap selama 1 atau 2 jam.
Semasa hendak menggoreng, golek2kan kepak ayam/peha ayam diatas tepung dan gorenglah sehingga garing dan masak. Api mestilah sederhana. Setelah masak, angkat dan toskan. Enak diratah sahaja atau dimakan dgn nasi atau roti.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...