Wednesday, June 27, 2012

Pulut Kuning Rice Cooker ~ Ena ~


ASSALAMUALAIKUM 
Salam pagi Rabu buat semua teman2x...

Wah rindu sangat2x kepada teman2 blogger. Dah beberapa minggu menghilangkan diri dari dunia blogging nie rasa mcm tak lengkap dunia nie..caybah hehehe
Terima Kaseh buat pengunjung baru yg sudi follow insyallah kalau ada masa akan mama menyusul kembali.. Kpd teman2 blogger yg lain jgk terima kaseh kerana masih sudi singgah ke sini walaupun tuan rumah dah semakin suam2 kuku dah dgn dunia blogging nie...

Hari tuh teman mama si Marinah ada  tayang pulut kuning di FB... dok meroyan tgk sbb dah lama betul tak mkn. Bila hari Isnin ikut adik ipar berbelanja di JB kami selalu akan bersarapan dikedai mkn Tapah yg menghidangkan aneka lauk utk sarapan pagi... so bila ternampak Rendang Daging dlm otak dah terfikir2 nk buat pulut kuning...Beli dlm 4 buku daging jer bersama rempah2...

Mmg hasil nyer tak lah seperti pulut kuning yg biasa kite kukus dlm kukusan tapi sekadar hendak melepas kan tekak yg meronta2 hendak mkn.. so nie lah hasil nyer PULUT KUNING RICE COOKER!!! msk malam semalam lps sejuk simpan dlm fridge tadi pagi masukkan dlm microwave panaskan saja...hehehe gaya org malas!!!

terima kaseh E-Na yg senyap lepas pulang ke Msia :)
Izinkan mama berkongsi resipi disini ..





PULUT KUNING RICE COOKER
resipi asal: Ena
sumber: mamahawa

Bahan-bahan ( 5-6 org makan )

• 2 cawan beras pulut - mama msk 1 cwm 
• 3/4 cawan santan pekat -
• 1 ½ cawan air panas 
• 1/2 sudu teh garam 
• 5 inchi daun pandan(ni kes nak jimat daun pandan) 
• 1 sudu besar minyak masak 
• Sedikit serbuk kunyit ( campur sdikit pewarna kuning)

sukatan air & santan mama ikut paras beras pulut jer..agak2 sbb msk sikit jer


Cara-cara 
1. Cuci beras pulut hingga bersih dan masukkan semua bahan2 kedalam rice cooker 
2. Setelah mendidih, gaul pulut supaya tidak berkerak dan warnanya sekata.
3. Biarkan hingga masak.



Tuesday, June 19, 2012

Daging Goreng Kentang

Allhamdullilah hujan sempat turun hanya sebentar jer tadi...
Assalamualaikum teman2 yg dikasihi... 


N3 tertunggak hari nie lauk daging resipi dari dapur Nor..   yg baru pulang dari Jordon menghadiri majlis graduation anak sulong Nor..tahiniah yer Along

Izinkan mama ltk resipi disini pula utk di kongsi bersama teman2 yg lain  yer Nor
 DAGING GORENG KENTANG
resipi : Wana@PotretKasih
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan2nya
250 g daging lembu
sedikit serbuk kunyit
secubit garam ( taknak letak pun tak pe sebab sos tiram dan kicap dah masin )
1 biji bawang besar ( dimayang/hiris )
3 ulas bawang putih ( dimayang/hiris )
1 hiris halia ( dimayang/ dihiris )
2 biji kentang ( kopek kulit, potong kecil2 dan digoreng kekuningan )
sepotong karot ( potong kecil2 ) - x ltk
sedikit kobis ( potong kecil2 ) - x ltk 
sedikit kacang panjang - x ltk
Cili merah ( ikut byk mana suka )
sedikit kicap manis
sedikit sos tiram
sedikit minyak masak
1 sudu kecil serbuk lada hitam (yg baru ditumbuk) ~ yg ni k.nor tambah

Cara Penyediaan
1. Letakkan daging dalam periuk/kuali, masak hingga airnya kering (jika daging belum empuk tambah sedikit air lagi kemudian masak hingga air daging kering lagi ).
2. Bila daging telah empuk angkat daging tadi kemudian ketepikan.
3. Masukkan sedikit minyak masak dalam kuali tadi. Tumis halia, bawang besar, bawang putih dan cili merah.
4. Kemudian masukkan daging tadi. kacau seketika baru masukkan sedikit kicap, sos tiram, sayur2an dan kentang.
5. Sesuaikan rasa dan bolehlah diangkat dan dihidangkan.....


* nota dr K.Nor
kalau guna daging biasa, rebus dulu daging, pastu baru hiris. air rebusan tu bolehlah digunakan dlm masakan bg yg suka basah2 sket


Monday, June 18, 2012

Ayam Masak Padang ~DJ~


Last N3...dah nak kemas rumah n nk sidai kain..kalau sempat tengah hari nnt BW plak kat rumah kwn2 hehehe..

Tak hingat bila masak..tapi blh ingat lauk nie seakan2 lauk lemak merah yg mak mama msk cuma beza nyer ada ltk lengkuas  & susu cair..mmg sedap kalau msk pekat2 lagi...Nie mama msk cair2 sikit takut nnt bila panaskan kuah makin pekat...

Tq DJ mama minta izin berkongsi resipi disini yer :)



Ayam Masak Padang
sumber: mamahawa

Bahan-bahan :
  • 1 ekor ayam sederhana (dipotong ikut suka)
  • 300 ml santan (boleh tambah atau kurang)
  • 100 ml susu cair
  • garam dan sedikit gula
  • 1 batang serai (diketuk)
  • 2 keping asam gelugur
Bahan-bahan kisar :
  • 6 tangkai cili merah (dibuang biji)
  • 1 labu bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 1/2 inci halia
  • 1 inci lengkuas
  • 2 batang serai
  • sedikit kunyit hidup
  • 10 biji cili api




Cara-cara :
  1. Panaskan sedikit minyak di dlm periuk. Tumis serai dan bahan-bahan kisar hingga terbit bau.
  2. Masukkan ayam dan sedikit air. Biarkan ia mendidih sebentar.
  3. Masukkan santan dan susu cair. Akhir sekali masukkan garam, sedikit gula dan asam gelugur. Kacau dan biarkan ia sampai masak.
  4. Hidangkan.

~Kacang Pjg Pedas Goreng Telur ~ CMG


Sebenar nyer resipi asal menggunakan bendi.. tapi masa masak lauk sayur nie sayur bendi nak beli semua nyer tua2 so cari jer kacang pjg ... dpt kacang pjg pun yg jenis putih bkn yg hijau tapi manis jgk rasa kacang pjg nie... mama suka kalau dpt yg hijau2 kurus2 garing bila digrg. Tapi tak pelah mmg sedap buat grg macam gini...pedas2 berasap g2 hehehe


tak tabur ikan bilis pun tak sempat nak goreng... so mkn g2 jer pun sodap :P
terima kaseh Cik Mat.. maaf lah sbb mama nie pandai2 plak tukar resipi...
tapi mmg senang mudah yg paling suka sedap mkn bersama nasi kering2 kalau digandingkan dgn telur dadar sardin ngan kicap fuyooo...alamak pepagi ckp pasal mkn jerrrrr hehehe


meh tgk resipi yg mudah :)


Bendi Pedas Goreng Telur
resipi : Cik Adnan/CMG 
sumber: mamahawa


BAHAN-BAHANNYA :-)
8 - 10 biji bendi, cuci dan tos kering, hiris serong nipis2 - mama gantikan dgn kcg pjg 
1 biji telur, kacau sedikit
1/2 genggam ikan bilis, goreng garing dan toskan- tak letak
1 camca besar sos tiram
Sos ikan secukup rasa

BAHAN TUMBUK LUMAT :-)
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
2 biji cili merah
6 biji cili padi
1 camca besar udang kering, rendam 10 minit dan toskan
1/2 inci belacan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan tumbuk lumat hingga harum, masukkan sos tiram dan kacau rata. Masak sekejap. Tuang sedikit air, dan masukkan bendi, gaul rata. Masak hingga bendi lembut.
  2. Kecilkan api, tuang telur keliling kuali, kemudian gaul perlahan2 bersama bendi tadi hingga rata. Tambah sos ikan secukup rasa. Masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api. Tabur ikan bilis goreng atasnya sebelum dihidangkan bersama nasi hangat....siap sudahh!!!.




Telur Dadar Sardin ~ Zana



Assalamualaikum 
Salam Pagi Isnin 
buat semua teman2 yg dekat di hati 
jauh dimata hahaha

Pagi yg dah terang benderang 
Insyallah hari ni pagi ni mood nak berblogging
kalau blh nak update 2-3 N3 tgk lah kalau cik blogger tak meragam...


Nampak kat dapur teman blogger kite Zana ... bila pegi blanja kat giant tampoi bersama biras misi mencari beberapa bahan yg tidak terdapat di Giant Singapore...

Senang & simple jer resipi dari dapur Zana mmg terpikat sbb nak sangat rasa Tuna Magik. Rasa spt mkn sandwich tuna tapi isi dalam tuna magik nie hancur so tak payah lah kite hancurkan lagi.

Tuna magik nie jgk sesuai utk org2 yg malas hehehe mcm mama jgk tapi blm cuba lagi tau.. gaulkan nasi bersama jadi lah mcm ala2 nasi goreng tuh yg di syorkan lah kat tin!!! Kalau nak rasa try lah hehehe!!!

Okay pjg membebel plak ...
terima kaseh Zana beri idea utk pelbagaikan resipi utk masakkan telur... nie mama buat dah lama tau so sapa2 nak gendeng dah ellek dah lama jadi baja hahahaha

kpd tuan resipi Zana yg mungkin kini berada di tanah suci mengerjakan ibadah umrah mama ucapkan semoga Zana sihat, byk2kan bersabar dan semoga dpt menjalankan ibadah dgn sempurna amin!

Mama share resipi kat sini tau!! tq <3


Telur Dadar Sardin
resipi: Zana

sumber mamahawa


Bahan2nya:
  • 3 biji telur
  • 1 labu bwg besar ~ dihiris halus/ mama ptg dadu jer
  • sedikit hirisan daun bawang
  • sedikit hirisan cili merah/atau cili padi sikit sebatang dua kasi kick lah 
  • 1/2 tin tuna mix ayam brand (baru utk nasi goreng)
  • secubit garam
  • tambah lada sulah
Cara2nya:
  1. Telur dikocak2kan ~ masukkan semua bahan2 yg ada dan tambahkan sedikit garam jika perlu, kemudian dadarkan di atas non stick pan ( bila adunan separuh masak lipatkan mcm buat murtabak tu)
  2. Setelah masak bolehlah dihidangkan...bersama nasi panas - mudah je :))


Thursday, June 14, 2012

Sardine Puff


      Sekali sekala tayang menu petang best jgk kan 
tadi pagi masa bw ternampak kat dapur Zana ...
teringat plak stock pastry puff yg dah lama 
 kat freeZer hehehe 

so petang nie siap sardine puff utk minum petang mama yg tggl seorang diri dirumah :( Tapi best tak payah masak nnt bila time cik hubby nak blk keje masak jer simple2....

Thank U Zana ingat kan kite ... kite pun nak share kan sini mana lah tahu ada yg berkenan plak ...
opps lupa terima kaseh kpd sifu kite Cik Mat sudi berkongi ilmu ^^ izinkan mama ltk resipi di sini yer :)

Sardine Puff 
resipi asal: Cik Mat
sumber: Zana
                                                                            
BAHAN INTI :-)


1 tin kecik sardine "cap ayam" asingkan sosnya
1 ulas bawang putih, cincang halus
1 hirisan nipis halia, cincang halus
1 biji bawang besar, didadu
1 camca teh cili kisar
1/2 camca besar sos cili
3/4 camca besar kicap cair
1 biji limau kasturi, perah jusnya

BAHAN LAIN :-)
1 pack kulit puff pastry jenama "Kawan" berukuran 4 inci x 4 inci (ada 10 keping)
1 merah telur + 1 camca teh susu cair = kacau rata
Sedikit serbuk lada hitam, jika suka







CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK INTI:- Ikan sardine tadi dihancurkan. Panaskan sedikit minyak, tumis bawang besar, bawang puti dan cili kisar hingga garing. Masukkan sos cili, kicap cair dan sardine tadi. Kacau rata, gunakan api sederhana. Tuang jus limau kasturi dan gaul. Masak sekejap, angkat dan biarkan sejuk sebelum digunakan.
  2. Keluarkan puff pastry dari freezer dan biar sekejap dalam 10 - 15 minir. Ambil 1 keping puff pastry, kerat dua, satu bahagian dikelar2 seperti dalam gambar. Bahagian satu lagi letakkan inti sardine. Tutup dengan bahagian berkelar, tekan tepi2nya dengan garfu. Buat kaedah sama untuk baki pastry.
  3. Susun dalam loyang yang telah dilenser dengan sedikit mentega. Sapu kuning telur dan tabur sedikit serbuk lada hitam kalau suka. Bakar pada suhu 190C selama 20 - 25 minit atau hingga kuning keemasa. Jika oven anda ada sistem kipas, on kan masa membakar puff pastry ini. Sejukkan atas jaringan sebelum dihidangkan...



Kuih Kaswi yg menjadi pojaan ati ku...


Assalamualaikum Salam Pagi Khamis

Miss my blog n frenzzz!!!!
kesian lama nyer ku biarkan tanpa 
sebarang N3 hehehe tentu ramai yg miss mama kan3x prasan kan

Okay berbalik pada gmbr nie semua orang dah tahu n rasa sbb mmg dah femes... skrg plak ada yg versi pandan ... mmg nmpk menarik tapi masih blm terbuat lagi insyallah mesti menrajin kan diri satu ari nie.

Opps lupa nak kasi tahu itu pun kalau nak tahu  kuih kaswi nie dah lama habis tau!! tak hingat bila masa mama buat.. buat dlm acuan lompang kecik2 sbb malas nak ptg hehehe

Resipi dari Kak Hanieliza yg mmg fufular dan virus dah tersebar meluas hahahah Tima Kaseh Kak minta izin Hawa berkongsi resipi disini wlpun dh pernah ltk resipi



KUEH KASWI GANDUM 
sumber: Kak Hanieliza



Bahan Sirap [masak dan sejukkan]
5 cawan air 
1 cawan gula merah 
1 cawan gula pasir 

Bahan Kueh
2 cawan tepung gandum 
1/2 cawan tepung ubi/jagung 
1 sudu kecil air kapur kueh [optional] - mama ltk
Kelapa parut (muda/putih saja) 
Sedikit garam 



Cara: 
1. Panaskan kukusan. 
2. Ratakan sedikit minyak dalam loyang yang nak digunakan. [Lapikkan pelastik saiz loyang] 
3. Bancuh semua bahan dan tapiskan. Tuangkan dalam loyang. 
4. Masakkan sehingga masak [30 minit] 
5. Tunggu sehingga sejuk baru bolih potong dengan pisau pelastik. 
6. Kelapa muda digaulkan sedikit garam. 
7. Lumurkan kueh yang dipotong bersama dengan kelapa tadi.



Tuesday, June 5, 2012

Tragedy Si RainBow Cake


Assalamualaikum kpd warga blogger semua...
haishhh kesian nyer dah beberapa hari dh sempat update blog... tuan rumah busy memanjang

Rainbow Cake yg dibuat khas permintaan anak mama Nuraishah 
yg sambut bday last Sunday 
sungguh menghampakan sbb tang cheese frosting 
ada masaalah tak nak keras2x
wlpun diletak dlm freezer...

 whipping cream yg mama beli kat Giant (SGD)
cuddle time whip hiasssss
so on Saturday morning terpaksa pergi jgk 
ke kedai bakery beli whipping cream jenama yg selalu beli
blk rumah cepat2 buat mana yg patut 
mana nak masak nak deco kek 
mcm sotong kelam kabut seh!!!


Ada byk resipi rainbow cake yg mmg popular sekarang.. so mama decided to try resipi dari QH  cuma mama lapiskan whipping cream for every layer.. tuh pun tak brapa tebal sangat!! Bila tgk hasil dari QH malu jgk nak tayang kek nie..

Anyway thanks QH izinkan mama panjangkan resipi disini pulak... mmg tak puas ati ngan kejadian kek yg mama buat nie takpe insyallah harus dicuba lagi...

meh tgk resipi :)


RAINBOW CAKE

Bahan2
430gm tepung gandum all purpose – QH guna tepung kek
4 sudu kecil baking powder
1/2 sudu teh garam
250gm mentega
340gm gula kaster
375ml susu segar
5 biji putih telur suhu bilik
2 sudu teh esen vanila / badam - mama ltk vanila
pewarna
serbuk koko secukupnya (K1 tambah) – QH xletak mama pun tak letak

400ml whip topping krim - di putar hingga kembang
(untuk disapu pada setiap lapisan dan seluruh kek)

Loyang 8" di alas dan di gris 



Cara-cara :
1. Ayak tepung, baking powder dan garam, ketepikan.
2. Pukul mentega dan gula hingga gebu.  Masukkan esen vanila di ikuti putih telur sedikit demi sedikit dan putar hingga sebati dan gebu.
3. Masukkan tepung gandum berselang seli dengan susu segar dan putar hingga sebati.
4. Bahagikan adunan kepada 6 bahagian yang sama banyak (+- 260gm setiap mangkuk), letakkan pewarna yang berlainan.
5. Tuang setiap adunan ke dalam loyang yang berasingan dan bakar di dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu selama 15 minit pada suhu 170C.  Bakar sehingga habis.
6. Angkat dan sejukkan di atas redai.  Keluarkan alas bawah kek.
7. Letak lapisan pertama di atas papan cake, sapu krim secukupnya, ayak serbuk koko di atasnya kemudian lapis dengan lapisan kedua, buat yang sama hingga habis.
8. Sapu tipis seluruh badan kek dengan krim dan simpan di dalam peti sejuk sekurang-kurang 4 jam atau semalaman. Simpan krim selebihnya di dalam peti sejuk.
9. Keluarkan kek dan hias dengan krim selebihnya.



 the only slice yg tinggal utk ambik gmbr...
time ambik gmbr nie cheese frosting dah mula mencair!!
Utk cream cheese tuh mama ikut resipi drp oreo cheese cake yg ltk gelatine
konon2 nk cepat keras ... tapi tak jgk keras2 sbb kena set 4-6 hrs or overnight!!

kalau nk gunakan buttercream pun blh jgk :)

BUTTERCREAM 
By: My Resepi

Bahan2 ( sebiji kek )
  • 250 gm butter/shortening (kalau nak icing putih & lebih tahan panas, guna shortening. tapi, kalau nak lebih sedap, baik guna butterlah)
  • 125 gm marvello/supertact/krimwell (benda2 ni cari kat kedai bahan kek....takde marvello, guna supertact, takde supertact, guna krimwell)
  • 125 gm gula aising (kena ayak dulu supaya tak berketul2)

Cara-cara
1. Pukul butter + marvello hingga putih. Ayak gula aising, masukkan ke dlm butter, pukul lg hingga kembang dan putih. Suaikan warna utk hiasan kek. 
2.  TIPS : pukul dengan kelajuan minima. makan masa lah sket, tapi, insyaallah, icingnya nanti lebih cantik & mudah dilepa.


Mama gunakan resipi dari Bro Rozan Oreo Cheesecake 

Bahan2
500 gm krim keju (creamcheese)
65 gm mentega (pada suhu bilik)
100 gm gula halus
2 sudu besar gelatine
300 ml whipping cream
1 biji lemon (diambil jusnya)

Cara2
Pukul whip cream sehingga pekat dan ketepikan.
Pukul krim keju bersama 65gm butter dan gula sehingga kembang dan putih.
Campurkan jus lemon dgn gelatine dan panaskan dlm microwave oven lalu kacau hingga gelatine larut.
Masukkan whip cream ke dalam mixture krim keju tadi  dan bubuh gelatine . Gaul sehingga rata.
Sejukkan dalam peti sejuk selama 4-5 jam.



Anyway si Shasha very happy coz wlpun cheese frosting tak mengeras tapi dpt jgk mama dier buatkan cake rainbow for her bday. Smile from ear to ear seh member...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...