Friday, April 17, 2009


Friday 17th

Pagi tadi pergi ke pasar Geylang bersama mak. Ramai teman2 yg ckp pasar Geylang dah tak ramai sgt org. So sampai pasar dlm kol 9 g2. Mmg utk hari biasa tak crowded sgt tak tahu pulak Sat n Sunday.




Ni masak ayam masak kicap simple aje.
Bahannya
1 ekor ayam ptg 12 dibersihkn dan lumurkn dgn kunyit dan garam grg setengah masak.
cili merah- 5 btg
cili hijau - 5 btg
bawang besar - 2 biji
bawang putih - 2 biji
halia sebesar ubi jari
tomato sos - 3 sudu mkn
cili sos- 3 sudu mkn
kicap secukupnya
air asam agak2 klau nak berkuah lebihkn
Peraturannya
Cili merah/hijau,bawang putih/bawang besar di hiris kasar2. Halia diracik halus .Tumiskn kesemua bahan2 ini sampai wangi masukkn ayam. Kacau sebentar masukkn kicap,tomato sos dan cili sos. Tunggu sehingga kicap pekat baru masukkn air asam.Biarkn mendidih sebentar dan boleh padamkan api. Tak perlu letak garam atau gula lagi.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...