
Resepi from my late father in law. Al Fateha buat nya.... Since mama tahu membuat nye.. nak share dengan teman2 mama disini.
Bahan2
10 keping tempeh
3 biji bawang besar*
2 ulas bawang putih*
3 sudu makan penuh ketumbar*
2 sudu makan penuh jintan kasar*
2 sudu makan penuh jintan halus*
50-60 gm gula pasir
130 -150 gm gula timbang ( warna coklat)
2-3 batang serai di titik
secukup air & garam
Cara2
Bahan yg bertanda * di kisar kasar. Di dalam periok susun tempeh,serai yg dititik dan tuang kan bahan yang telah dikisar dan secukup air. Lihat gambar no. 2. Masak diatas api yang sederhana besar sehingga tempeh kelihatan jernih baru masukkan gula timbang & gula pasir. Rasa garam & gula. Mesti rasa manis sikit.. sebab nanti bila digoreng ada rasa manis2 dan rempah2. Masak lagi dalam 30 minit atau sehingga tempeh bertukar warna.
Ni lah hasil nyer setelah di goreng
sedap di makan panas2 bersama cili kicap
sedap di makan panas2 bersama cili kicap
Sedapnya mama, tempe goreng cicah kicap. Memang marvelous....
ReplyDeleteSalam Mama...
ReplyDeleteWahhh ada resipi tempe goreng..ada masa blh cuba..Hubby suke mkn tempe ni...Me..? tgk cara masak...
Salam mama...
ReplyDeleteTempe di Auckland ni teramatlah mahalnya... tapi sebab tekak ni teringin juga nak makan (tekak Melayu ler katakan), pejam mata je ler beli..
Mmg sedap tempeh rebus ni mkn dgn cili kicap :P < Haliza :)
ReplyDeleteWslm Sue :) Mmg ada org tak mkn tempeh.... Kat sini bdk2 mmg tak suka... Sue kalau suka msk apa?
ReplyDeleteWslm Nida :)Kalau dah duduk di perantauan... begini lah... mahal pun mahal janji dpt mkn :) hehehe
ReplyDeleteSaya pernah beraya di rumah kawan di Banting, S'gor. Dia memang pure JAWA. Kami dihidangkan dengan tempe goreng dan taufoo goreng tepung, dicicah sos cili. Fuhh...walla...memang sodapppp!!!
ReplyDeletePastu saya selalu la juga, buat ini di rumah.
wah..ada lain skt preparation dia yek.. kalo saya..xyah rebus tempeh tu..just letak sket air jek..gaul2 then goreng,..nk lg sedap perap la dulu..tq kak..shared this one..
ReplyDelete