Lauk repeat telecast... blh tgk sini & sini Selain udang & kentang mama gunakan isi ayam. Resepi asal dari rumah Dr Ina.Thanks yer :)
Masala Chicken/Udang/Kentang
Bahan A:-
- 500 gm udang (dibersihkan )- gantikan ngan kentang
- 2 biji tomato (dibelah 4 atau 6)- tak letak
- 3 tangkai daun kari - ganti kan dgn daun ketumbar
- 1/2 cawan yogurt asli
- 2 tangkai cili merah (dihiris serong) -tak letak
- 2 tangkai cili hijau (dihiris serong)
- 2 sudu kecil serbuk cili (*ni akak tambah sikit nk kasi pedas sikit, terpulang ya..)
Bahan B (dikisar):-
- 6 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 2 cm halia
- 1 sudu besar jintan putih - kisar kering
- 1 sudu besar jintan manis - kisar kering
- 1 sudu besar lada putih - kisar kering
- 1 sudu kecil serbuk kunyit
- Panaskan minyak di dalam kuali dan tumiskan bahan yang dikisar dan daun kari hingga wangi.
- Masukkan udang dan tomato. Kemudian kacau rata (tambah air sekiranya perlu)
- Masukkan yogurt, cili merah dan cili hijau. Kacau sebentar dan tutup api.
- Sedia dihidangkan....Senang kaannnnn... ^_^
3 comments:
rajin nyer mama, pagi2 buta wat ayam yg best ni..klau sy sahur2 ni masak ala2 jer...
salam mama, sedapnya tengok ayam masala tu..ada yogurt nanti mas nk try buat juga la...dalam freeze tu ada yogurt strawberi, tak boleh guna pulak...
Zai...terpaksa ah!!Habis tak kan nak mkn telur hari... Mata kelat2 pun terpaksa bukak besar2..hahaha
Wslm Mas
hehehe yogurt strawberi jd ayam strawberri pulak :) Try lah tapi kalau gunakan isi ayam tak syiok lah Mas
Post a Comment