Sunday, March 22, 2009




MURTABAK SEGERA

Bahan2 (6keping)

100gm daging cincang
2 biji ubi kentang
1 sudu setengah kari rempah
1/2 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
daun sup/bawang
minyak
1 sudu kecil garam
kulit popiah
2 biji telur

Cara2

  • Mula2 buat inti murtabak. Bawang putih & besar dipotong dadu. Tumiskan bawang.
  • Apabila bawang sudah layu, masukkn rempah kari yg tlah dibancuh dgn air,grg sehingga pecah minyak, kemudian masukkn daging cincang.
  • Apabila daging masak,masukkn kentang yg tlh diptg dadu.Masukkn garam.Jika tlah kering, tmbahkn air. Masak sehingga kentang empuk.Akhir skali masukkn daun sup/bawang.
  • Pukol telur didlm mangkok.Masukkn inti daging kedlm telur.Kacau sehingga sebati.
  • Ambil kulit popiah & bungkus inti daging segiempat.Cara bungkus murtabak sama spt bungkus popiah.
  • Goreng murtabak dgn api perlahan dgn sedikit minyak.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...