ROTI PERANCIS GORENG
Buat for breakfast tadi pagi, since hari ini shasha off day and nazli tak ada exam paper.Dapat resipi dari AYUBetul kata ayu kalau resipi dibuat waktu berbuka puasa mmg sedap,simple dan tak terlalu berat. Mama olah sedikit resipi asal ini.Mama letakkan nugget goreng dan tak ada hirisan cili. Cuma tambahkan cili sos lagi bila nak makan. Thanks AYU for sharing this resipi.So siapa2 nak resipi ini kenalah gi rumah AYU. Bolehkan Ayu?
SOTONG MASAK HITAM
Ni pulak favourite mama waktu zaman remaja dulu. My mother kalau masak lauk ini semua dihiris2 dan sotong hitam digaul bersama asam dan ditumis sekali. Cara mama lain pulak, kalau bahan dihiris,budak2 tak makan, semua taruh kat tepi pinggan. WASTE kan.
Bahan2:
1 kg sotong katak(sotong yg bahagian depan keras)
1-2 biji bawang besar*
2 biji bawang putih*
1/2 inci halia*
2 batang serai*
10-15 tangkai cili kering*
sedikit air asam pekat/garam/gula
Cara2:
Sotong dibersih dan disiang. Jangan ambik semua hitamnye. Mama ambik dlm 3 aje.Semua bahan* dikisar halus.Lumurkan sotong dan hitam sotong(mama gunakan glove sebab nnt hitam nya sotong susah nak dibersihkan). Tumiskan bahan2* yg telah dikisar sehingga garing. Masukkan garam,gula dan air asam pekat. Biarkan sebentar sehingga bahan tumisan garing skali lagi baru masukkan sotong. Gaul rata. Sekira nak kuah lebih tambahkan sedikit air.
Bahan2:
1 kg sotong katak(sotong yg bahagian depan keras)
1-2 biji bawang besar*
2 biji bawang putih*
1/2 inci halia*
2 batang serai*
10-15 tangkai cili kering*
sedikit air asam pekat/garam/gula
Cara2:
Sotong dibersih dan disiang. Jangan ambik semua hitamnye. Mama ambik dlm 3 aje.Semua bahan* dikisar halus.Lumurkan sotong dan hitam sotong(mama gunakan glove sebab nnt hitam nya sotong susah nak dibersihkan). Tumiskan bahan2* yg telah dikisar sehingga garing. Masukkan garam,gula dan air asam pekat. Biarkan sebentar sehingga bahan tumisan garing skali lagi baru masukkan sotong. Gaul rata. Sekira nak kuah lebih tambahkan sedikit air.
No comments:
Post a Comment