Today dinner, sambal godok. Lauk orang 'Jawa'. Memang lauk kegemaran cik hubby. Bdk2 kat rumah okay jugak dgn lauk begini... Kalau ikut my mil style tak de letak hati & empedal ayam. Mama suka letak sedikit cili padi, biar ada rasa pedas sikit2. So mari kite layan resipi kat bawah nih.
Bahan2:
2 keping tempeh - potong dadu- grg ketepikan
2 keping tahu - potong dadu - grg ketepikan
150- 200g kacang panjang - dihiris
1 biji bawang jepun ( yg putih) - dihiris*
2-3 biji bawang putih - dihiris*
5 batang cili merah - dihiris*
5 batang cili hijau - dihiris*
200g udang hidup
200g empedal ayam - direbus
200g hati ayam - direbus
1 kotak santan + dgn sedikit air
5-10 tangkai cili padi
garam & gula secukup rasa
Cara2:
Tumis kan bahan2 *sehingga layu, masukkan udang & kacau sehingga udang bertukar warna baru masukkan kacang panjang yg telah dihiris, hati, empedal ayam & juga santan & air dan biarkan kuah mendidih sebentar. Akhir sekali masukkan bahan yg telah digoreng terlebih dahulu dan juga cili padi. Tambah kan garam & gula mengikut citarasa masing2. Biarkan sebentar dlm 2-3 minit lagi. Siap utk dihidang!!!
No comments:
Post a Comment