Salam semua di pagi Jumaat yg dingin dan berangin di sini... Apa khabar semua.. mama harap teman2 semua berada di dalam keadaan sihat sejahtera disamping orang2 & keluarga tersayang :)
Ni resipi untuk sos blackpepper.. mama buat awal sikit. Boleh simpan dalam fridge. Besok pagi cuma panas kan saja :)
Bahan-bahan:
- 8-9 biji ubi kentang saiz besar (kalau guna Russet potatoes lebih gebu)
- Air yg cukup untuk merebus + 3 ulas bwg putih diketuk- kali ni x letak
- 3 sudu besar butter
- 2 sudu besar mayonaise
- ½ cawan susu segar/ fresh cream- gunakan susu segar
- 1 sudu kecil black pepper
- Bahan-bahan untuk gravy :
- 2 ulas bawang putih dicincang halus
- 2 sudu kecil black pepper- letak black pepper sos
- 2 sudu besar Worcestershire sauce ( kite gune brand lea&perrin)
- 4 sudu besar kicap manis + 1 cawan air
- 2 sudu besar tepung jangung + dgn sedikit air ( untuk memekatan gravy)
- 1 sudu kecil stock ayam ( kalau buat steak/grilled chicken, guna airnya lg sedap)
- sedikit minyak untuk menumis bwg putih
Cara membuat:
- Campurkan butter, mayonaise, susu segar dan black pepper ke dalam ubi kentang yang telah direbus tadi dan lecekkannya. Kalau takda potato masher, guna electric mixer/ bontot botol sos pun boleh. Lepas dah hancur & smooth, siap lah mash potato tu.
- Untuk Gravy : Tumis bawang putih dan black pepper hingga wangi. (jangan sampai garing sangat, tak sedap)
- Sambil kacau, tuang air tepung jagung sikit² sampai gravy tu tak pekat, tak cair. (kalau suka pekat², tambah lagi..ikut selera masing²)
- Untuk serve, tuangkan gravy atas mashed potato tadi dan ENJOY!
4 comments:
Hi Kak, Love pun nak join brekpas!!! ;)
nak buat jugaklah....baca2 sedap ni! sesuai untuk orang sakit ni...kita salin resepi yer...TK
Salam..
Nida nak sikit...:-)
Hi Love :)
Come2 yr welcome to join us :)
Sonata:)
Buat jgn tak buat..hehehe kalau utk org sakit kena kurang kan blackpepper sikit..tapi kalau nak mkn potato jer mmg sesuai..Try lah :)
Nida :)
Wslm.. meh sini..hehehe mcn dekat sgt lah 2...hehehe
Post a Comment