Tuesday, February 1, 2011

Ikan Cencaru Sumbat Cili

Salam & selamat petang semua...
matahari hanya timbul sekejap sahaja...lepas tuh hujan !!!
Tak pelah nak buat macam mana... kita sebagai manusia redha dan bersabar jer lah!!!

Lauk mama & hubby... dia still prefer ikan atau sayur..but selera anak2 kalau dalam seminggu mesti ada lauk ayam...haizzzzz

Macam sedap & berselera mama bila tengok kat dapur Ita. Tapi kalau tak silap memang betu lah kat rumah Yatie pun dah cuba : >) Bila dah buat dapatlah rasa :P

To Azlita/Ita thanks yer!! Mama minta izin C&P recipe :)


IKAN CENCARU SUMBAT CILI
Sumber : Buku Pandai Memasak


Bahan
2 ekor ikan caru yg besar -mama guna 2 ekor
50 sen cili merah - 5 btg cili merah
5 ulas bawang merah
sedikit belacan - dibakar
sedikit asam jawa
garam serta minyak secukupnyer untuk mengoreng


Cara2
Ikan dibersihkan dan dibuang perutnyer, tapi jangan dibuang kulit kerasnyer. Kemudian basuh dan toskan airnyer dan belah atau kelar belakangnyer.
Belacan dibakar, setelah itu ditumbuk sehingga lumat dgn cili merah serta bawang merah.
Bila telah lumat, perahkan sedikit air asam jawa yg agak2 pekat ke dlmnyer. Kemudian bubuh garam secukup rasa sambil digaul hingga rata.
Sumbatkan bahan yg tlh ditumbuk ini kedlm perut ikan dan tpt yg kita belah belakang tadi.
setelah itu boleh lah digoreng hingga masak dlm minyak yg secukupnyer....





Mama pun buat macam Ita..bakar dalam oven senang jer tak payah risau2 tentang bau ikan atau nak cuci kuali.

Mama tak gaulkan rempah kat bahagian kepala coz kepala ikan cencaru kecik...tak syiok!!! Kalau kena kepala ikan tenggiri ...boleh gaduh dgn hubby!!!
Pisst!!! Makan nasi putih panas dengan ikan nih pun dah cukup. Mama hiriskan kobis mentah memadai lah.

3 comments:

CikGu NOr said...

sedap nampak ikan ni yg lawa punya posing...

Mama Hawa/Mama Nani said...

hahaha...Cikgu Nor.. posing die posing maut!!!! coz dah kena ngap!!!!

aeinio said...

adehhh bestnyaa....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...