Monday, February 28, 2011

Nasi Serai, Ayam Percik & Kangkung belacan


Nasi Serai Set....Menu makan malam pada hari Sabtu lepas.Dah buntu nak masak!!!
Jadi lepas mengeledah dapur2 teman2 lepas tuh kite kemas tau! Maka terhasillah menu yg cukup menyelerakan walaupun mama hanya sempat menikmati nye lps jam 10 mln!!

Seperti biasa untuk Nasi mama ambik resipi dari dapur AYU, manakala ayam percik dari Myresipi dan sayur kangkung pulak biasa2 jer :D

Meh tengok resipi:


NASI SERAI
Sources:-From  serojakitchen.blogspot.com & Ayu


5 cup(rice cooker) Beras Basmathi (Air sama dgn sukatan beras)- mama gunakan beras biasa
2 biji bawang besar (dimayang bulat)
4-5 biji bawang putih* (* dimayang juga)
1" halia(dimayang)
1 kiub ayam KNORR (optional)
200ml santan (santan KARA)
(nak guna susu cair pun boleh)
3 btg serai (diblender tapis airnya) - nak lebih pun boleh
2 btg serai (dititik utk masuk dlm nasi)
3 helai daun pandan
2 sb minyak sapi/minyak masak
Rempah tumis (1 btg kayu manis & bunga lawang)
Garam secukupnya

CARANYA
Cuci beras, rendam dlm 20minit dan di toskan,
Panaskan minyak/mnyk sapi, tumis rempah tumis & daun pandan dan kedua-dua bawang sehingga layu, kemudian masukan bahan yg telah diblender, tumis hingga naik baunya. 

Dlm rice cooker, masukan bahan yg ditumis tadi, air (yg telah disukat = sukatan beras), kiub ayam, santan/susu cair & sedikit garam.
campakkan 2 btg serai yg dititik tadi, tutup rice cooker, biar sehingga mendidih
Setelah mendidih airnya, masukan beras yg telah ditoskan tadi dan tutup rice cooker biar sehingga nasi masak.
*********************************
(Apabila masak aromanya sungguh wangi sehingga menusuk hidung.)
Hidangan : Nasi serai ditabur dgn bwg goreng

Nasi serai lebih kurang macam nasi lemak cuma dia lebih wangi dgn aroma serai.
Lauknya spt: sambal tumis udang/ikan bilis, telur rebus, ikan bilis goreng & hirisan timun.
Boleh juga dimakan dgn lauk2 lain jika suka. 





Ayam Goreng Percik Berkuah

Bahan-bahan ( 6 - 8 orang )

  • Bahan A
  • 1 ekor ayam (dipotong sederhana) - dilumurkan kunyit, garam & digoreng (jgn terlampau garing)
  • Bahan B (* digiling/tumbuk halus)
  • 6 ulas bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1 inci kunyit hidup
  • ****
  • 2 batang serai (dititik)
  • 15 tangkai cili kering (dikisar)
  • 1 biji kelapa (diambil santannya)
  • asam keping (4-5 keping)
  • gula & garam secukup rasa

Cara-cara

  1. Mula-mula gorengkan ayam dan ketepikan
  2. Kemudian tumiskan bahan B hingga wangi
  3. Masukkan 2 sudu besar cili kisar & serai dan tumiskan hingga naik minyak
  4. Masukkan santan, ayam goreng, asam keping
  5. Masukkan juga garam & gula secukup rasa
  6. Masakkan dengan api perlahan sehingga kuah pekat & hidangkan

3 comments:

Mas said...

mama..bestnya set nasi serai tu...menyelerakan...

Chik Mimi said...

ma utk mie ade tak sedap nmpk set nasi serai ma tu

Mama Hawa/Mama Nani said...

Mas...hehehe dh tak ada idea lagi~~

Mimi...hehehe Mimi pun nak..Come to me baby!! hahaha dah tak de lah :(

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...