Sunday, April 24, 2011

Taugih Kupang Belacan


 Dalam fridge memang ada stock kupang yg jenis besar.. tak berkulit. Sedap di masak begini blh ratah2. Lauk yg simple begini lah yg sedap... dan senang dimasak..rasa2 budak2 pun boleh masak lauk cam gini kan??? Tapi tuh kalau diorang nak masak!!

meh tengok resipi... dari dapur Ayu ... Ayu ambik dari dapur CMG lepas tuh terus kedapur mama... hahaha
mama suka letak daun kucai.. potong kasar2 sedap bila tergigit.
terima kaseh Ayu & CMG resipi mama minta izin letak disini :)


 Taugeh Kupang Belacan
 sumber: Ayu/ CMG


BAHAN-BAHANNYA :-)
500 g taugeh kasar, dibuang ekor, cuci dan toskan
1 keping tauhu dipotong dadu digoreng sebentar-ketepikan-(Ayu tambah)
1 1/2 cawan isi kupang, cuci dan toskan
1 biji cili merah, hiris serong
1 biji cili hijau, hiris serong
1 biji bawang besar, hiris
3 ulas bawang putih, diketuk
1/2 inci belacan, larutkan dalam sedikit air
1 camca besar sos tiram
Sedikit air
Garam secukup rasa

CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang besar, bawang putih, cili hijau dan cili merah hingga harum dan layu, masukkan belacan dan sos tiram, kacau rata dan masukkan kupang. Tuang sedikit air. Biar mendidih.
  2. Masukkan taugeh, tauhu kacau rata. Tambah garam secukup rasa, gaul dan masak hingga taugeh lembut tapi masih rangup. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan segera bersama nasi hangat dan lauk2 lain..

2 comments:

Mas said...

mama...nak semangkuk...
sedappnya lauk kupang tu...

Mama Hawa/Mama Nani said...

Mas..
lauk taugih kupang nih dah lama habis... hehehe
Sekali2 mkn kupang grg ngan sayur sedap lah :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...