Sunday, October 24, 2010

Bertemu kembali ......

Assalamualaikum w.w

I'm back!!!! Lama nyer tak update blog!!!!!

Kesian betul blog mama nie terbiar... baru mln nih sempat nak update.... bukan apa... kalau nak cerita macam nak buat karangan pulak nnt.. takpe lah dipendek kan cerita... selepas balik dari beraya dikampung... abah mama kena serangan 'angin ahmar' terus busy ulang alik hosiptal.... allhamdullillah abah dah balik rumah lebih kurang 2 minggu... tapi mama sibuk pulak hari2 uruskan abah dari pagi hingga tengahhari. Bila blk rumah kena urus rumahtangga.... bila dah penat nak bukak blog & fb pun tak larat... Insyallah mama akan update blog walaupun tak selalu...
Kpd teman2 yg ada selalu kemari mama ucap berbyk2 terima kaseh ... love ah uols :)


Sempat buat kek ni minggu lepas pada sebelah malam... yg tolong menggadun cik shasha anak mama... senang nak buat kata dier coz semua dilebuh pukol sampai kembang!!!

Resepi dari dapur Izah and izah pulak ambik dari dapur Hana Jepun. Memang sedap kek ni... lembut!! Sue kawan Rauf and Ariana kawan shasha pun dah merasa. Cuma agak manis sikit. Kepada mereka yg ingin mencuba kalau tak kuat manis boleh lah kurangkan sedikit gula. Terima kaseh Izah n Hana for the receipe. Mama C&P dari dapur Izah :)

Kek Pisang
Bahan-bahan
  • 150g pisang emas - dilecek - hana lebihkan 40g utk lebih rasa pisang
  • 180g tpg gandum- hana campur ngan tpg mixpancake (tpg gandum 90g, tpg mixpancake 100g mama gunakan tpg gandum jer
  • 180g gula halus - klu nk kek kaler keperangan gune gula perang- ni blh kurangkan sikit mama gunakan gula perang
  • 3 biji telor
  • 120ml minyak masak
  • 1 sudu teh ovelate
  • 1 sudu teh soda bikabonat
  • 1 sudu teh baking powder
  • secubit garam
  • hana tambah susu segar 2 sudu besar dan badam flakes
Cara-cara
  • campur semua bahan di atas dan putar dengan mixer hingga sebati dan adunan nampak putih
  • masukkan kedalam loyang yang digris dengan minyak masak, bakar 180 darjah selama 40 - 50 minit
  • pastikan adunan separuh loyang kerana kek biasanya naik sekali ganda.
NOTE: Hana blend pisang+susu dan sedikit gula. baki gula, ovelet dan telur pukul hingga gebu. kemudian masukkan pisang blend td dan juga minyak. pehtu baru masukkan tepung+ b.powder + soda bicarbonat yang telah di ayak. pehtu bakar.... sonang jaa...


8 comments:

sonata anak kancil said...

salam...semoga abah mama semboh sediakala - urusan keluarga lebih penting! dalam pada tu...sempat jugak berbelog yer...

Mas said...

salam mama, moga abah mama cepat sembuh yer...patut la senyapp jer...
gebu jer tengok kek pisang tu....

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam k.hawa...selamat kembali..bz jaga ayah ghupanya...semoga ayah k.hawa cpt sembuh yer...

Yatie said...

Salam mamahawa,
Moga sabar dan tabah dlm menghadapi dugaan...moga ayah mama cepat sembuh dan pulih spt sediakala..Aminn.

mummyseri said...

Salam mama..
smoga abah mama cpt sembuh hendaknya..amien..

fara dean said...

salam mamahawa..
rindunyaaa..lama tak jumpa..
tak pe kak..dapat pahala jaga mak ayah kan..sy doakan semuanya akan selamat..amin

mama..ada kek tu lagi?

hana said...

salam mama..
patut la senyap jerk jerr... mudah2an abah mama cepat sembuh dan dipermudahkan jua urusan mama... kek nih kite pong suker.. banyak kali gak dah wat utk budak2 kat sini... thanx ma sudi try...

Nida said...

Salam mama..

Semoga abah mama kembali sihat dan ceria..

lamanya tak ke sini, rindunya pada mama... pada lauk pauk mama, pada kuih muih mama.. tapi sayangnya hanya melihat tapi tak boleh dirasa..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...