Tuesday, July 17, 2012

Telur Hancur Daging Burger


Kalau tengah malas2 or tak ada idea nak masak... telur hancur nie mmg sesuai di makan bersama nasi putih bersama sambal..tak kisah lah sambal tumis or sambal belacan.

Nasib baik cik hubby tak kisah sangat tentang masakkan.... asalkan ada makannan.
Suka tengok bila hubby makan hanya hidang kan telur hancur nie bersama sambal belacan blh bertambah2 nasi dier hehehe



Resipi asal Cili Hijau GorengTelur Hasue yg telah mama ubah suai dgn bahan2 yg ada...
Kalau tengah bermalas2san & kalau jemu jer ngan sambal telur or telur dadar cuba lah Telur Hancur Daging Burger nie hehehe

Telur Hancur Daging Burger 
resipi: mamahawa

Bahan2
3 biji telur - di pukol sebentar
1 biji cili merah- dihiris
1 biji cili hijau - dihiris
1 biji bawang besar- dihiris
cili padi - ikut rasa - di hiris 
sekeping daging burger - di ramas kasar2
1 ulas bawang putih - ditumbuk halus
2 ulas bawang merah kecik - ditumbuk halus jgk
garam & lada putih secukup rasa


Cara2:
Panaskan minyak dan tumiskan bahan2 yg ditumbuk hingga garing dan naik bau baru masukkan cili merah, cili hijau, cili padi, bawang besar dan daging burger. Tumis sehingga daging burger masak. Perasakan dengan garam dan lada sulah. Masukkan telur kacau 1-2 kali saja dan padam kan api. Siap dihidang panas2!!!

Mi Segera Goreng Sempoi ~ Chef Arm~


Assalamualaikum ^^
Selamat Pagi kpd semua teman2
Kembali bersiaran di pagi hari Selasa..

Tinggal beberapa hari lagi kite semua umat Islam di seluruh dunia akan menyambut kedatangan bulan yg mulia bulan yg ada kaitan dgn bulan Al Quran.. semoga dgn kedtgan bulan Ramadan nnt kite semua dpt menjalankan ibadah puasa & terawih dgn khusuk dan taqwa insyallah amin...



Mi Segera Goreng Sempoi yg dah mama cuba beberapa minggu yg lepas kalau tak silap pada hari Sabtu... mmg ringkas sesuai utk sahur atau pun utk berbuka..
Petikkan dari majalah Saji Julai 2012 resipi sumbangan Chef Arm dgn gaya utk si Bujang bersahur...
Ala2 mi mamak pun ada ... mmg ringkas kena sesuai kan dgn bahan2 yg ada dirumah tak susah mana pun kalau ada vitamin "R" hehehe

meh tgk resipi kat bawah...

Mi Segera Goreng Sempoi
resipi:  Chef Arm Majalah Saji 7/2012
sumber: mamahawa

Bahan2
2 bungkus mi segera - dicelur
1 sudu rempah kari
2 ulas bawang putih - dicincang
1 biji bawang merah - dihiris
1 biji telur
1 biji tomato - di potong dadu
sedikit sawi - potong kasar
2 biji cili api - hiris
1 sudu makan kicap
1 sudu teh gula
1 sudu teh garam
sedikit minyak masak


suka tengok bunga yg terbentuk lepas di kerat dari batang sawi...


Cara penyediakan:
Tumiskan bawang putih, bawang merah dan cili api hingga naik bau. Kemudian masukkan mi segera, sawi dan tomato. Kacau rata. Setelah itu masukkan kicap dan rempah kari. Gaul rata. Apabila hampir kering masukkan telur. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa dan angkat.

Wednesday, July 11, 2012

Bubur Lambuk ~Kak Jee~


 As Salam & Selamat Pagi Rabu yg mulai cerah di kawasan tmpt tggl mama ....

Minta maaf byk2 sbb blm berkesempatan BW & balas comments..kejap lagi hendak ke pasar dah kering kontang dlm fridge hehehe.

layan bubur lambuk yg dimasak utk si shasha yg tak brapa sihat pada hari Sabtu yg lepas... tapi orang yg tak sihat pun blh bedal jgk mmg tak masin pun telur asin yg dicampur ke dlm bubur nie. Minta maaf kak Jee Hawa gantikan daging burger kat dlm bubur tuh ... mmg sesedap kat tekak utk org yg sakit dan yg tak sakit.

Minta izin yer kak kongsi  resipi di sini (*-*)


Bubur Lambuk Kampung Baru versi Kak Jee

bahan2nya:


secawan beras
daging ikut suka banyak mana - sekeping daging burger oblong
bawang putih
bawang merah
halia
kayu manis & bunga lawang
telor masin - mama gunakan 3 biji 
½ cawan pati santan
garam dan aji (kalau perlu)
minyak bijan 



CARA: 
cuci beras. kemudian jerang atas dapur. bubuhlah air banyak2.  kemudian daging dipotong kecik-kecik dan dimasukkan bersama beras tadi. campakkan sedikit kayu manis dan bunga lawang.masaklah sampai beras betul2 hancur. kalau tak cukup hancur, tambah air lagi sampai bubur jadi halus. kjee ni guna pressure cooker. 10 minit jer. masukkan sekali dengan daging tau dalam periuk tekanan udara tu.

mama msk dlm periuk nasi jer.. daging burger tuh diramas2 mentah kemudian di masak bersama beras sehingga pekat.. harus kacau selalu takut hangit kat bawah periuk nasi...

kemudian bila beras dah cantik hancur, masukkan sedikit santan. susah nak agak banyak mana. tapi kalo satu cawan beras tu yang dah jadi bubur nasi, masukkan setengah cawan santan pekat. masak lagi sampai mendidih. bubur ni tak usahlah buat pekat atau cair sangat. kalau rasa pekat sangat bubuh air lagi dan masak. begitu juga kalau cair, masaklah bagi dia pekat sikit.

apabila bubur sudah mendidih, pecahkan telor masin ke dalam bubur perlahan-lahan. satu cawan beras tu, bubuhlah dalam empat biji telor asin. masak dengan api pelahan kerana kuning telor masin lambat sikit masaknye. kacau perlahan2 takut telor kuning pecah. guna senduk dan angkat telor masin  utk pastikan ia sudah masak. rasalah. kalo perlu letak garam, letakklah sikit. ada suka bubuh kicap cair sewaktu makan. ada suka bubuh sikit msg masa masak. kemudian tutuplah api.

tumis halia yg telah diracik halus bersama bawang merah dan bawang putih dalam minyak yg sikit. garing jer, tuangkan keatas bubur dalam periuk. tumis darat orang kata? hidangkan dalam mangkuk, bubuh kuning telor masin satu dan taburkan daun sop, daun bawang ker atau bawang goreng. jgn lupa titiskan sikit minyak bijan. ini penting nak bagi aroma yang power.


Tuesday, July 10, 2012

Ungkep Ayam

 Assalammualaikum...
Selamat Petang semua...
maaf kerana blog tak terupdate
busy memanjang jer tuan rumah...
terima kaseh kerana kpd teman2 yg masih berkunjung
tak kira yg lama & jgk yg baru

terima kaseh byk2...
love uols

Koleksi dari Resipi Julai Majalah Saji 2012
Resipi sumbangan dari Kak Jem Sungai Merah Bangi.
Resipi asal menggunakan hati lembu tapi dah digantikan dgn ayam
Lagi lama dimasak ... rempah2 menjadi kering dan meresap kat ayam... mmg sesuai buat berbuka mkn bersama lontong or ketupat. Sesuai jgk dibuat hidangan hari raya apa lagi kalau menggunakan ayam kampung/pencen..

Mari lihat bahan2

Ungkep Hati Lembu/Ayam
sumbangan: Kak Jem Sungai Merah Bangi -Majalah Saji 7/2012

Bahan2
1/2 kg hati lembu - hiris nipis ( mama menggunakan 1/2 ekor ayam dicuci bersih dan ketepikan)
3 keping lengkuas - ketuk ( mama tak letak)
3 batang serai -ketuk
3 helai daun limau purut
20 tangkai cili padi * ( kalau tak nk pedas sgt blh kurangkan)
3cm kunyit *
3cm halia *
5 ulas bawang putih* (mama letak 3 jer)
2 labu bawang besar *
1 sudu besar ketumbar biji *
1 susu besar jintan manis biji *
gula dan garam
1/2 cawan air asam jawa cair
1 ketul pati kuib lembu (mama ltk kuib ayam)

semua bahan * dikisar


Cara memasak:
Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan kisar hingga pecah minyak.
Masukkan hati/ayam serai lengkuas dan daun limau purut
Tutup kuali dan biarkan air hati/ayam keluar dan kacau sesekali.
Setelah hati empuk/ayam masak dan airnye kering, tuangkan air asam jawa dan bubuh garam & gula seckup rasa.
Tutup tudung kuali dan biarkan sehingga ia kering.

Tuesday, July 3, 2012

Talam Berlauk ~ ChaHaya Sheila~



Assalamualaikum & Selamat Pagi semua...

cuaca disini allhamdullilah..sejuk aman terasa damai begitu lah suasana diperumahan tempat mama tinggal... anak2 semua dah naik sekolah semalam mereka cuti kerana menyambut hari belia - youth day!

Pagi nie ingin mama kongsi satu lagi makannan yg memang ada kaitan dengan bulan Ramadan sbb bila time bulan puasa mama mmg tak akan terlepas membuat kuih talam walaupun hanya sekali.

Mmg mama syorkan kawan2 buat kuih talam dari resipi Sheila yg mmg kena betul ngan tekak mama even my hubby "thumbs up" bkn senang tau org lelaki nie nk beri pujian hehehe


kate Sheila kuih talam berlauk nie resipi tradisi dari bundo mertua dier ... sesapa yg mencuba akan berkata sedap hingga menjadi kegemaraan keluarga...


 Selalu kuih talam nie disini akan menggunakan daging cincang ...


Bila tengok resipi hanya menggunakan tepung gandum sahaja.. itu lah yg teruja betul hendak merasa... lagi pun senang jer masuk kan bahan2 tepung ke dlm blender dan mesin sehingga sebati.. mama buat 1/2 adunnan dulu ...

Terima Kaseh Sheila berkongsi resipi tradisi dari bundo mertua. Izinkan letak resipi disini supaya teman2 yg lain dapat mencuba... Memang mama rekemen tak rugi beb!!

Mari tengok resipi


TALAM BERLAUK
resipi asal: ChaHaya Shiela
sumber: mamahawa


BAHAN BAHAN : 
Utk bahagian bawah :

3 cawan tepung gandum
200 ml santan cap Ayam ~~ atau 1 cawan santan segar pekat
4 cawan air ~~ atau santan cair
1 sudu kecil serbuk lada sulah
1 biji telur ayam
1 sudu kecil gula
Garam secukup rasa (lbh kurang 2 sudu kecil)




Utk LAUK :
Udang saiz kecil dlm 200 gm (ikut suka)
8 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sudu besar udang kering (ditumbuk)
2 biji cili merah
Sedikit daun sup n daun bawang 
Sedikit serbuk lada sulah
Sedikit gula (dlm 1/4 sudu kecil)
Garam secukup rasa ( lbh kurang 1/2 sudu kecil)
Sedikit minyak utk menggoreng + 1 sudu minyak sapi



Hiris halus bawang merah, bawang putih, cili merah, daun sup dan daun bawang. Udang kering ditumbuk halus. Goreng bawang merah n bawang putih hingga kuning keemasan, angkat. Kemudian masukkan udang kering. Setelah naik bau n garing, masukkan udang idup yg dibuang kulit diikuti dgn cili merah. Bubuh sedikit serbuk lada sulah, sedikit gula dan garam secukup rasa. Bila udang sudah masak, tutup api dan masukkan bawang yang digoreng tadi bersama daun sup dan daun bawang dan gaul rata. Ketepikan.


Satukan semua bahan utk bahagian bawah dan blend. Tapis dan tuang ke dalam bekas. Ketepikan. Asingkan sedikit dalam suku cawan. Kukus selama lebih kurang 15 minit dulu. Kemudian bukak dan tabur bahan lauk yg telah digoreng tadi dan ratakan. Titiskan tepung yg diasing tadi sedikit demi sedikit ke atas permukaan lauk tadi untuk melekatkannya. Kemudian sambung mengukus selama 45 min lagi.. Setelah sejuk, baru dipotong dan bolehlah dihidangkan. Selamat Mencuba.. :)



Monday, July 2, 2012

Kuih Koci Derian ~ Pasir Gudang Mari~


Assalamualaikun & Selamat Malam semua..
Bulan Julai baru 2 hari bermula.. hanya tinggal beberapa hari saja umat Islam diseluruh dunia akan menyambut kedatangan RAMADAN yg mulia..marilah kite sama2 menunggu kedatangan bulan yg mulia ^^

Kenapa eh sejak2 akhir2 nie mmg tak de mood langsung nk update blog!! Padahal gmbr masakkan semua ambik.. tapi nk edit dan nk buat posting mcm dah lemau ... hai entah!!

Okay berbalik pada gambar kuih koci derian nie ... semalam pagi mak sedara belah arwah abah ada buat kenduri arwah di Taman Setia Indah di Jb. Mama kesana bersama hubby dan jgk mak ... mmg kami tak pernah kesana tapi dgn arahan my sepupu kami berjaya sampai lewat tengahari.
Mmg mama menunggu saat2 nie sbb mmg dah lama betul tak jumpa Paksu Hadi adik arwah abah ... mungkin last jumpa 5-6 thn yg lepas... Gembira bercampur sedih sbb setiap kali terpandang wajah2 mereka dpt bayangkan bertemu semula dgn arwah abah.....hanya tggl 3 saja adik2 arwah abah..
dah lah tak nak cerita lagi .. bertambah sedih plak!!! huhuhu



kuih koci berperasa derian ni dibawa kemajlis arwahan dari sepupu mama yg menetap di Pasir Gudang Rozy nama nyer..mmg lembut jer isi kuih koci nie... Bila makan akan teringatkan si Nazli dan jgk arwah abah yg begitu minat sekali sgn kuih muih tradisional....

Bila agak nyer kami semua dpt berkumpul seperti semalam?

Yg pasti 1 hari ... akan mama tunggu insyallah :)

sekian ...


Wednesday, June 27, 2012

Pulut Kuning Rice Cooker ~ Ena ~


ASSALAMUALAIKUM 
Salam pagi Rabu buat semua teman2x...

Wah rindu sangat2x kepada teman2 blogger. Dah beberapa minggu menghilangkan diri dari dunia blogging nie rasa mcm tak lengkap dunia nie..caybah hehehe
Terima Kaseh buat pengunjung baru yg sudi follow insyallah kalau ada masa akan mama menyusul kembali.. Kpd teman2 blogger yg lain jgk terima kaseh kerana masih sudi singgah ke sini walaupun tuan rumah dah semakin suam2 kuku dah dgn dunia blogging nie...

Hari tuh teman mama si Marinah ada  tayang pulut kuning di FB... dok meroyan tgk sbb dah lama betul tak mkn. Bila hari Isnin ikut adik ipar berbelanja di JB kami selalu akan bersarapan dikedai mkn Tapah yg menghidangkan aneka lauk utk sarapan pagi... so bila ternampak Rendang Daging dlm otak dah terfikir2 nk buat pulut kuning...Beli dlm 4 buku daging jer bersama rempah2...

Mmg hasil nyer tak lah seperti pulut kuning yg biasa kite kukus dlm kukusan tapi sekadar hendak melepas kan tekak yg meronta2 hendak mkn.. so nie lah hasil nyer PULUT KUNING RICE COOKER!!! msk malam semalam lps sejuk simpan dlm fridge tadi pagi masukkan dlm microwave panaskan saja...hehehe gaya org malas!!!

terima kaseh E-Na yg senyap lepas pulang ke Msia :)
Izinkan mama berkongsi resipi disini ..





PULUT KUNING RICE COOKER
resipi asal: Ena
sumber: mamahawa

Bahan-bahan ( 5-6 org makan )

• 2 cawan beras pulut - mama msk 1 cwm 
• 3/4 cawan santan pekat -
• 1 ½ cawan air panas 
• 1/2 sudu teh garam 
• 5 inchi daun pandan(ni kes nak jimat daun pandan) 
• 1 sudu besar minyak masak 
• Sedikit serbuk kunyit ( campur sdikit pewarna kuning)

sukatan air & santan mama ikut paras beras pulut jer..agak2 sbb msk sikit jer


Cara-cara 
1. Cuci beras pulut hingga bersih dan masukkan semua bahan2 kedalam rice cooker 
2. Setelah mendidih, gaul pulut supaya tidak berkerak dan warnanya sekata.
3. Biarkan hingga masak.



Tuesday, June 19, 2012

Daging Goreng Kentang

Allhamdullilah hujan sempat turun hanya sebentar jer tadi...
Assalamualaikum teman2 yg dikasihi... 


N3 tertunggak hari nie lauk daging resipi dari dapur Nor..   yg baru pulang dari Jordon menghadiri majlis graduation anak sulong Nor..tahiniah yer Along

Izinkan mama ltk resipi disini pula utk di kongsi bersama teman2 yg lain  yer Nor
 DAGING GORENG KENTANG
resipi : Wana@PotretKasih
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan2nya
250 g daging lembu
sedikit serbuk kunyit
secubit garam ( taknak letak pun tak pe sebab sos tiram dan kicap dah masin )
1 biji bawang besar ( dimayang/hiris )
3 ulas bawang putih ( dimayang/hiris )
1 hiris halia ( dimayang/ dihiris )
2 biji kentang ( kopek kulit, potong kecil2 dan digoreng kekuningan )
sepotong karot ( potong kecil2 ) - x ltk
sedikit kobis ( potong kecil2 ) - x ltk 
sedikit kacang panjang - x ltk
Cili merah ( ikut byk mana suka )
sedikit kicap manis
sedikit sos tiram
sedikit minyak masak
1 sudu kecil serbuk lada hitam (yg baru ditumbuk) ~ yg ni k.nor tambah

Cara Penyediaan
1. Letakkan daging dalam periuk/kuali, masak hingga airnya kering (jika daging belum empuk tambah sedikit air lagi kemudian masak hingga air daging kering lagi ).
2. Bila daging telah empuk angkat daging tadi kemudian ketepikan.
3. Masukkan sedikit minyak masak dalam kuali tadi. Tumis halia, bawang besar, bawang putih dan cili merah.
4. Kemudian masukkan daging tadi. kacau seketika baru masukkan sedikit kicap, sos tiram, sayur2an dan kentang.
5. Sesuaikan rasa dan bolehlah diangkat dan dihidangkan.....


* nota dr K.Nor
kalau guna daging biasa, rebus dulu daging, pastu baru hiris. air rebusan tu bolehlah digunakan dlm masakan bg yg suka basah2 sket


Monday, June 18, 2012

Ayam Masak Padang ~DJ~


Last N3...dah nak kemas rumah n nk sidai kain..kalau sempat tengah hari nnt BW plak kat rumah kwn2 hehehe..

Tak hingat bila masak..tapi blh ingat lauk nie seakan2 lauk lemak merah yg mak mama msk cuma beza nyer ada ltk lengkuas  & susu cair..mmg sedap kalau msk pekat2 lagi...Nie mama msk cair2 sikit takut nnt bila panaskan kuah makin pekat...

Tq DJ mama minta izin berkongsi resipi disini yer :)



Ayam Masak Padang
sumber: mamahawa

Bahan-bahan :
  • 1 ekor ayam sederhana (dipotong ikut suka)
  • 300 ml santan (boleh tambah atau kurang)
  • 100 ml susu cair
  • garam dan sedikit gula
  • 1 batang serai (diketuk)
  • 2 keping asam gelugur
Bahan-bahan kisar :
  • 6 tangkai cili merah (dibuang biji)
  • 1 labu bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 1/2 inci halia
  • 1 inci lengkuas
  • 2 batang serai
  • sedikit kunyit hidup
  • 10 biji cili api




Cara-cara :
  1. Panaskan sedikit minyak di dlm periuk. Tumis serai dan bahan-bahan kisar hingga terbit bau.
  2. Masukkan ayam dan sedikit air. Biarkan ia mendidih sebentar.
  3. Masukkan santan dan susu cair. Akhir sekali masukkan garam, sedikit gula dan asam gelugur. Kacau dan biarkan ia sampai masak.
  4. Hidangkan.

~Kacang Pjg Pedas Goreng Telur ~ CMG


Sebenar nyer resipi asal menggunakan bendi.. tapi masa masak lauk sayur nie sayur bendi nak beli semua nyer tua2 so cari jer kacang pjg ... dpt kacang pjg pun yg jenis putih bkn yg hijau tapi manis jgk rasa kacang pjg nie... mama suka kalau dpt yg hijau2 kurus2 garing bila digrg. Tapi tak pelah mmg sedap buat grg macam gini...pedas2 berasap g2 hehehe


tak tabur ikan bilis pun tak sempat nak goreng... so mkn g2 jer pun sodap :P
terima kaseh Cik Mat.. maaf lah sbb mama nie pandai2 plak tukar resipi...
tapi mmg senang mudah yg paling suka sedap mkn bersama nasi kering2 kalau digandingkan dgn telur dadar sardin ngan kicap fuyooo...alamak pepagi ckp pasal mkn jerrrrr hehehe


meh tgk resipi yg mudah :)


Bendi Pedas Goreng Telur
resipi : Cik Adnan/CMG 
sumber: mamahawa


BAHAN-BAHANNYA :-)
8 - 10 biji bendi, cuci dan tos kering, hiris serong nipis2 - mama gantikan dgn kcg pjg 
1 biji telur, kacau sedikit
1/2 genggam ikan bilis, goreng garing dan toskan- tak letak
1 camca besar sos tiram
Sos ikan secukup rasa

BAHAN TUMBUK LUMAT :-)
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
2 biji cili merah
6 biji cili padi
1 camca besar udang kering, rendam 10 minit dan toskan
1/2 inci belacan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan tumbuk lumat hingga harum, masukkan sos tiram dan kacau rata. Masak sekejap. Tuang sedikit air, dan masukkan bendi, gaul rata. Masak hingga bendi lembut.
  2. Kecilkan api, tuang telur keliling kuali, kemudian gaul perlahan2 bersama bendi tadi hingga rata. Tambah sos ikan secukup rasa. Masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api. Tabur ikan bilis goreng atasnya sebelum dihidangkan bersama nasi hangat....siap sudahh!!!.




Telur Dadar Sardin ~ Zana



Assalamualaikum 
Salam Pagi Isnin 
buat semua teman2 yg dekat di hati 
jauh dimata hahaha

Pagi yg dah terang benderang 
Insyallah hari ni pagi ni mood nak berblogging
kalau blh nak update 2-3 N3 tgk lah kalau cik blogger tak meragam...


Nampak kat dapur teman blogger kite Zana ... bila pegi blanja kat giant tampoi bersama biras misi mencari beberapa bahan yg tidak terdapat di Giant Singapore...

Senang & simple jer resipi dari dapur Zana mmg terpikat sbb nak sangat rasa Tuna Magik. Rasa spt mkn sandwich tuna tapi isi dalam tuna magik nie hancur so tak payah lah kite hancurkan lagi.

Tuna magik nie jgk sesuai utk org2 yg malas hehehe mcm mama jgk tapi blm cuba lagi tau.. gaulkan nasi bersama jadi lah mcm ala2 nasi goreng tuh yg di syorkan lah kat tin!!! Kalau nak rasa try lah hehehe!!!

Okay pjg membebel plak ...
terima kaseh Zana beri idea utk pelbagaikan resipi utk masakkan telur... nie mama buat dah lama tau so sapa2 nak gendeng dah ellek dah lama jadi baja hahahaha

kpd tuan resipi Zana yg mungkin kini berada di tanah suci mengerjakan ibadah umrah mama ucapkan semoga Zana sihat, byk2kan bersabar dan semoga dpt menjalankan ibadah dgn sempurna amin!

Mama share resipi kat sini tau!! tq <3


Telur Dadar Sardin
resipi: Zana

sumber mamahawa


Bahan2nya:
  • 3 biji telur
  • 1 labu bwg besar ~ dihiris halus/ mama ptg dadu jer
  • sedikit hirisan daun bawang
  • sedikit hirisan cili merah/atau cili padi sikit sebatang dua kasi kick lah 
  • 1/2 tin tuna mix ayam brand (baru utk nasi goreng)
  • secubit garam
  • tambah lada sulah
Cara2nya:
  1. Telur dikocak2kan ~ masukkan semua bahan2 yg ada dan tambahkan sedikit garam jika perlu, kemudian dadarkan di atas non stick pan ( bila adunan separuh masak lipatkan mcm buat murtabak tu)
  2. Setelah masak bolehlah dihidangkan...bersama nasi panas - mudah je :))


Thursday, June 14, 2012

Sardine Puff


      Sekali sekala tayang menu petang best jgk kan 
tadi pagi masa bw ternampak kat dapur Zana ...
teringat plak stock pastry puff yg dah lama 
 kat freeZer hehehe 

so petang nie siap sardine puff utk minum petang mama yg tggl seorang diri dirumah :( Tapi best tak payah masak nnt bila time cik hubby nak blk keje masak jer simple2....

Thank U Zana ingat kan kite ... kite pun nak share kan sini mana lah tahu ada yg berkenan plak ...
opps lupa terima kaseh kpd sifu kite Cik Mat sudi berkongi ilmu ^^ izinkan mama ltk resipi di sini yer :)

Sardine Puff 
resipi asal: Cik Mat
sumber: Zana
                                                                            
BAHAN INTI :-)


1 tin kecik sardine "cap ayam" asingkan sosnya
1 ulas bawang putih, cincang halus
1 hirisan nipis halia, cincang halus
1 biji bawang besar, didadu
1 camca teh cili kisar
1/2 camca besar sos cili
3/4 camca besar kicap cair
1 biji limau kasturi, perah jusnya

BAHAN LAIN :-)
1 pack kulit puff pastry jenama "Kawan" berukuran 4 inci x 4 inci (ada 10 keping)
1 merah telur + 1 camca teh susu cair = kacau rata
Sedikit serbuk lada hitam, jika suka







CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK INTI:- Ikan sardine tadi dihancurkan. Panaskan sedikit minyak, tumis bawang besar, bawang puti dan cili kisar hingga garing. Masukkan sos cili, kicap cair dan sardine tadi. Kacau rata, gunakan api sederhana. Tuang jus limau kasturi dan gaul. Masak sekejap, angkat dan biarkan sejuk sebelum digunakan.
  2. Keluarkan puff pastry dari freezer dan biar sekejap dalam 10 - 15 minir. Ambil 1 keping puff pastry, kerat dua, satu bahagian dikelar2 seperti dalam gambar. Bahagian satu lagi letakkan inti sardine. Tutup dengan bahagian berkelar, tekan tepi2nya dengan garfu. Buat kaedah sama untuk baki pastry.
  3. Susun dalam loyang yang telah dilenser dengan sedikit mentega. Sapu kuning telur dan tabur sedikit serbuk lada hitam kalau suka. Bakar pada suhu 190C selama 20 - 25 minit atau hingga kuning keemasa. Jika oven anda ada sistem kipas, on kan masa membakar puff pastry ini. Sejukkan atas jaringan sebelum dihidangkan...



Kuih Kaswi yg menjadi pojaan ati ku...


Assalamualaikum Salam Pagi Khamis

Miss my blog n frenzzz!!!!
kesian lama nyer ku biarkan tanpa 
sebarang N3 hehehe tentu ramai yg miss mama kan3x prasan kan

Okay berbalik pada gmbr nie semua orang dah tahu n rasa sbb mmg dah femes... skrg plak ada yg versi pandan ... mmg nmpk menarik tapi masih blm terbuat lagi insyallah mesti menrajin kan diri satu ari nie.

Opps lupa nak kasi tahu itu pun kalau nak tahu  kuih kaswi nie dah lama habis tau!! tak hingat bila masa mama buat.. buat dlm acuan lompang kecik2 sbb malas nak ptg hehehe

Resipi dari Kak Hanieliza yg mmg fufular dan virus dah tersebar meluas hahahah Tima Kaseh Kak minta izin Hawa berkongsi resipi disini wlpun dh pernah ltk resipi



KUEH KASWI GANDUM 
sumber: Kak Hanieliza



Bahan Sirap [masak dan sejukkan]
5 cawan air 
1 cawan gula merah 
1 cawan gula pasir 

Bahan Kueh
2 cawan tepung gandum 
1/2 cawan tepung ubi/jagung 
1 sudu kecil air kapur kueh [optional] - mama ltk
Kelapa parut (muda/putih saja) 
Sedikit garam 



Cara: 
1. Panaskan kukusan. 
2. Ratakan sedikit minyak dalam loyang yang nak digunakan. [Lapikkan pelastik saiz loyang] 
3. Bancuh semua bahan dan tapiskan. Tuangkan dalam loyang. 
4. Masakkan sehingga masak [30 minit] 
5. Tunggu sehingga sejuk baru bolih potong dengan pisau pelastik. 
6. Kelapa muda digaulkan sedikit garam. 
7. Lumurkan kueh yang dipotong bersama dengan kelapa tadi.



Tuesday, June 5, 2012

Tragedy Si RainBow Cake


Assalamualaikum kpd warga blogger semua...
haishhh kesian nyer dah beberapa hari dh sempat update blog... tuan rumah busy memanjang

Rainbow Cake yg dibuat khas permintaan anak mama Nuraishah 
yg sambut bday last Sunday 
sungguh menghampakan sbb tang cheese frosting 
ada masaalah tak nak keras2x
wlpun diletak dlm freezer...

 whipping cream yg mama beli kat Giant (SGD)
cuddle time whip hiasssss
so on Saturday morning terpaksa pergi jgk 
ke kedai bakery beli whipping cream jenama yg selalu beli
blk rumah cepat2 buat mana yg patut 
mana nak masak nak deco kek 
mcm sotong kelam kabut seh!!!


Ada byk resipi rainbow cake yg mmg popular sekarang.. so mama decided to try resipi dari QH  cuma mama lapiskan whipping cream for every layer.. tuh pun tak brapa tebal sangat!! Bila tgk hasil dari QH malu jgk nak tayang kek nie..

Anyway thanks QH izinkan mama panjangkan resipi disini pulak... mmg tak puas ati ngan kejadian kek yg mama buat nie takpe insyallah harus dicuba lagi...

meh tgk resipi :)


RAINBOW CAKE

Bahan2
430gm tepung gandum all purpose – QH guna tepung kek
4 sudu kecil baking powder
1/2 sudu teh garam
250gm mentega
340gm gula kaster
375ml susu segar
5 biji putih telur suhu bilik
2 sudu teh esen vanila / badam - mama ltk vanila
pewarna
serbuk koko secukupnya (K1 tambah) – QH xletak mama pun tak letak

400ml whip topping krim - di putar hingga kembang
(untuk disapu pada setiap lapisan dan seluruh kek)

Loyang 8" di alas dan di gris 



Cara-cara :
1. Ayak tepung, baking powder dan garam, ketepikan.
2. Pukul mentega dan gula hingga gebu.  Masukkan esen vanila di ikuti putih telur sedikit demi sedikit dan putar hingga sebati dan gebu.
3. Masukkan tepung gandum berselang seli dengan susu segar dan putar hingga sebati.
4. Bahagikan adunan kepada 6 bahagian yang sama banyak (+- 260gm setiap mangkuk), letakkan pewarna yang berlainan.
5. Tuang setiap adunan ke dalam loyang yang berasingan dan bakar di dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu selama 15 minit pada suhu 170C.  Bakar sehingga habis.
6. Angkat dan sejukkan di atas redai.  Keluarkan alas bawah kek.
7. Letak lapisan pertama di atas papan cake, sapu krim secukupnya, ayak serbuk koko di atasnya kemudian lapis dengan lapisan kedua, buat yang sama hingga habis.
8. Sapu tipis seluruh badan kek dengan krim dan simpan di dalam peti sejuk sekurang-kurang 4 jam atau semalaman. Simpan krim selebihnya di dalam peti sejuk.
9. Keluarkan kek dan hias dengan krim selebihnya.



 the only slice yg tinggal utk ambik gmbr...
time ambik gmbr nie cheese frosting dah mula mencair!!
Utk cream cheese tuh mama ikut resipi drp oreo cheese cake yg ltk gelatine
konon2 nk cepat keras ... tapi tak jgk keras2 sbb kena set 4-6 hrs or overnight!!

kalau nk gunakan buttercream pun blh jgk :)

BUTTERCREAM 
By: My Resepi

Bahan2 ( sebiji kek )
  • 250 gm butter/shortening (kalau nak icing putih & lebih tahan panas, guna shortening. tapi, kalau nak lebih sedap, baik guna butterlah)
  • 125 gm marvello/supertact/krimwell (benda2 ni cari kat kedai bahan kek....takde marvello, guna supertact, takde supertact, guna krimwell)
  • 125 gm gula aising (kena ayak dulu supaya tak berketul2)

Cara-cara
1. Pukul butter + marvello hingga putih. Ayak gula aising, masukkan ke dlm butter, pukul lg hingga kembang dan putih. Suaikan warna utk hiasan kek. 
2.  TIPS : pukul dengan kelajuan minima. makan masa lah sket, tapi, insyaallah, icingnya nanti lebih cantik & mudah dilepa.


Mama gunakan resipi dari Bro Rozan Oreo Cheesecake 

Bahan2
500 gm krim keju (creamcheese)
65 gm mentega (pada suhu bilik)
100 gm gula halus
2 sudu besar gelatine
300 ml whipping cream
1 biji lemon (diambil jusnya)

Cara2
Pukul whip cream sehingga pekat dan ketepikan.
Pukul krim keju bersama 65gm butter dan gula sehingga kembang dan putih.
Campurkan jus lemon dgn gelatine dan panaskan dlm microwave oven lalu kacau hingga gelatine larut.
Masukkan whip cream ke dalam mixture krim keju tadi  dan bubuh gelatine . Gaul sehingga rata.
Sejukkan dalam peti sejuk selama 4-5 jam.



Anyway si Shasha very happy coz wlpun cheese frosting tak mengeras tapi dpt jgk mama dier buatkan cake rainbow for her bday. Smile from ear to ear seh member...

Wednesday, May 30, 2012

Cekodok Pisang Gebu

 Salam pagi rabu yg ceria disini ^^

Cekodok atau kat rumah panggil jemput2 pisang yg telah dibuat beberapa hari yg lepas...
Seperti biasa kalau dah fav kat rumah mama akan cuba hidangkan utk keluarga sbb tahu makannan tuh akan cepat habis...

Terggoda gara2 tgk makyung dari Dubai nie..Sabar yg sedang menanti kelahiran anak pertama beliau...
sebelum terlupa nak wish jgk kat sini si Mas yg telah selamat melahir baby boy pada 29 mei kalau tak silap nama baby Muhd Adam. Semoga Mas & baby sihat dan selamat berpantang yer Mas hehehe

Balik ke cerita cekodok pisang gebu nie .... mmg gebu hasil nyer! bahagian kulit luar garing2 dan isi didlm gebusss jer hehehe alala mkn kek pisang pun ada wangi jer :P

Blh terlupa plak nak snap gmbr utk tgk isi ..takpe blh ke dapur Sabar atau ke dapur Cik Mat kite
terima kaseh kedua nye mama minta izin letak resipi disini ^^



Cekodok Pisang Gebu
Source: Che Mat Gebu/Saba
BAHAN-BAHANNYA :-)
8 biji pisang emas
3/4 camca teh soda bicarbonat
1 camca besar gula peerang @ 

1/3 camca besar gula halus | saba ltk gula halus - mama ltk 1 sudu besar
1 cawan tepung gandum
1/4 camca teh garam halus
Minyak untuk menggoreng

1/8 sudu baking powder | ni saba tambah - letak secubit jer
1 biji telur | ni saba tambah- letak jgk



CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Kupas pisang, lecek bersama gula, garam dan soda bikarbonate hingga hancur. Masukkan tepung dan gaul rata hingga sebati. Perap 30 minit. | saba masukkan sekali telur dan baking powder
  2. Panaskan minyak pada tahap kepanasan sederhana. Basahkan hujung jari dalam air, jemput kan adunan tadi ke dalam minyak panas, pastikan jangan banyak2, mat buat dalam 10 biji macam tu, sebab ianya akan kembang. Tapi ini bergantung pasa saiz kuali yang anda gunakan.
  3. Goreng hingga kuning keemasan pada seluruh bahagian cekodok. Angkat dan toskan. Letak atas paper towel dan biar minyak terserap. Hidangkan bersama kopi atau teh...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...