Tuesday, June 5, 2012

Tragedy Si RainBow Cake


Assalamualaikum kpd warga blogger semua...
haishhh kesian nyer dah beberapa hari dh sempat update blog... tuan rumah busy memanjang

Rainbow Cake yg dibuat khas permintaan anak mama Nuraishah 
yg sambut bday last Sunday 
sungguh menghampakan sbb tang cheese frosting 
ada masaalah tak nak keras2x
wlpun diletak dlm freezer...

 whipping cream yg mama beli kat Giant (SGD)
cuddle time whip hiasssss
so on Saturday morning terpaksa pergi jgk 
ke kedai bakery beli whipping cream jenama yg selalu beli
blk rumah cepat2 buat mana yg patut 
mana nak masak nak deco kek 
mcm sotong kelam kabut seh!!!


Ada byk resipi rainbow cake yg mmg popular sekarang.. so mama decided to try resipi dari QH  cuma mama lapiskan whipping cream for every layer.. tuh pun tak brapa tebal sangat!! Bila tgk hasil dari QH malu jgk nak tayang kek nie..

Anyway thanks QH izinkan mama panjangkan resipi disini pulak... mmg tak puas ati ngan kejadian kek yg mama buat nie takpe insyallah harus dicuba lagi...

meh tgk resipi :)


RAINBOW CAKE

Bahan2
430gm tepung gandum all purpose – QH guna tepung kek
4 sudu kecil baking powder
1/2 sudu teh garam
250gm mentega
340gm gula kaster
375ml susu segar
5 biji putih telur suhu bilik
2 sudu teh esen vanila / badam - mama ltk vanila
pewarna
serbuk koko secukupnya (K1 tambah) – QH xletak mama pun tak letak

400ml whip topping krim - di putar hingga kembang
(untuk disapu pada setiap lapisan dan seluruh kek)

Loyang 8" di alas dan di gris 



Cara-cara :
1. Ayak tepung, baking powder dan garam, ketepikan.
2. Pukul mentega dan gula hingga gebu.  Masukkan esen vanila di ikuti putih telur sedikit demi sedikit dan putar hingga sebati dan gebu.
3. Masukkan tepung gandum berselang seli dengan susu segar dan putar hingga sebati.
4. Bahagikan adunan kepada 6 bahagian yang sama banyak (+- 260gm setiap mangkuk), letakkan pewarna yang berlainan.
5. Tuang setiap adunan ke dalam loyang yang berasingan dan bakar di dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu selama 15 minit pada suhu 170C.  Bakar sehingga habis.
6. Angkat dan sejukkan di atas redai.  Keluarkan alas bawah kek.
7. Letak lapisan pertama di atas papan cake, sapu krim secukupnya, ayak serbuk koko di atasnya kemudian lapis dengan lapisan kedua, buat yang sama hingga habis.
8. Sapu tipis seluruh badan kek dengan krim dan simpan di dalam peti sejuk sekurang-kurang 4 jam atau semalaman. Simpan krim selebihnya di dalam peti sejuk.
9. Keluarkan kek dan hias dengan krim selebihnya.



 the only slice yg tinggal utk ambik gmbr...
time ambik gmbr nie cheese frosting dah mula mencair!!
Utk cream cheese tuh mama ikut resipi drp oreo cheese cake yg ltk gelatine
konon2 nk cepat keras ... tapi tak jgk keras2 sbb kena set 4-6 hrs or overnight!!

kalau nk gunakan buttercream pun blh jgk :)

BUTTERCREAM 
By: My Resepi

Bahan2 ( sebiji kek )
  • 250 gm butter/shortening (kalau nak icing putih & lebih tahan panas, guna shortening. tapi, kalau nak lebih sedap, baik guna butterlah)
  • 125 gm marvello/supertact/krimwell (benda2 ni cari kat kedai bahan kek....takde marvello, guna supertact, takde supertact, guna krimwell)
  • 125 gm gula aising (kena ayak dulu supaya tak berketul2)

Cara-cara
1. Pukul butter + marvello hingga putih. Ayak gula aising, masukkan ke dlm butter, pukul lg hingga kembang dan putih. Suaikan warna utk hiasan kek. 
2.  TIPS : pukul dengan kelajuan minima. makan masa lah sket, tapi, insyaallah, icingnya nanti lebih cantik & mudah dilepa.


Mama gunakan resipi dari Bro Rozan Oreo Cheesecake 

Bahan2
500 gm krim keju (creamcheese)
65 gm mentega (pada suhu bilik)
100 gm gula halus
2 sudu besar gelatine
300 ml whipping cream
1 biji lemon (diambil jusnya)

Cara2
Pukul whip cream sehingga pekat dan ketepikan.
Pukul krim keju bersama 65gm butter dan gula sehingga kembang dan putih.
Campurkan jus lemon dgn gelatine dan panaskan dlm microwave oven lalu kacau hingga gelatine larut.
Masukkan whip cream ke dalam mixture krim keju tadi  dan bubuh gelatine . Gaul sehingga rata.
Sejukkan dalam peti sejuk selama 4-5 jam.



Anyway si Shasha very happy coz wlpun cheese frosting tak mengeras tapi dpt jgk mama dier buatkan cake rainbow for her bday. Smile from ear to ear seh member...

17 comments:

tun_telani said...

salam mama.. ape yg x cunnyer tu ma? dh cun melecun comel lote tun nengok tuh.. tun xbuat lagi rainbow kek nih. x cukup loyang. hihi.. kt umah ada satu je loyang utk setiap saiz.. 1 loyang bulat, 1 petak, 1 utk chiffon, 2 utk roti..hihi.. nmpk gaya nnti dpt gaji 1st kedai yg tuju kedai bakery la, tambah toys ;)

sabar dubai said...

salam mama.....cun jekk kite tgk tuh mama..kalo tangan kejung kite...lg laa kaku nk buat bunge2 kt atas tuh hehehe...kite da lame peram resepi rainbow kek...tp bile mikir kek ni tinggi sgt...pastu ade 2 org aje...xtau sape nk habiskan.....pendam jela hasrat tuh....tgu laa hari jadi tahun depan nmpknye ehehehe

Bicara Kak Noor said...

salam mama hawa,amboi jeles lah akak nengok cantik2 ni rajin betul lah melayerkan kek tu dan mesti tangannya berseni ni sbb kalau mcam akak yg buat rasa nya hancus kek tu heee

Qasey Honey said...

asslm MAMA cyggg...tq sudi cuba resepi dr QH yer...kredit pd empunya resepi ni jugak iaitu Kak Wan...mmg sedapkan kek ni...QH dh byk kali buat dh...

tang mane yg xcun tu Mama...QH tgk molek aje kejadiannye...cantik dh tu kalernye...QH pon xbuat spi 6 kaler tu...ade lg tak..QH nk rasa cikittt...

Ummi said...

Assalam Mama Hawa, elok cantik je kejadian rainbow cake tuh...Ummi ni x terbuat2 lgk...konon nak menjauhkan diri dr kek2 salut lemak2 nih...kek bodo2 xpa laa kot...hehehe

Sofea said...

salam Mama..bagi sy dh kira cun melecun dh kek tu..x pe pas ni buat lagi cun lagiii..go mama hawa..:)

Sari Yusa Ibrahim said...

cun apa ma... macam pelangi!!

Zaliedana said...

assalam ma,alahai cntiknyer kek tuh..sy xpernh g wat kek rainbow nih,tgk org lain wat cam tingin jer nak wat,dah la semua cun2 ngan warna pelangi tuh..

Mamasya said...

Salam mamahawa. tengok kek mamahawa ni dah cantik jadinya.buat teringin nak ambil sepotong...

zila norazila said...

salam mama cyg dh kira cun seyy..kira ok la tu mama..layer rainbow tu cantik sgt:)

Shahriah Abdullah Novelis said...

As'Kum Mama cayangg waduhh ini bukan lagi cantik ni.. dah terlebih2 lawo dah ni.. cun sehhhhh!!!

dZana said...

aslmkum mama.. tak berani lagi saya nk buat kek cam ni.. apatah lagi nk deco2 tu.. mmg dah rasa nak fail jer.. hihihi

Ayu said...

Assalam mama,
cantik rainbow mama ni..kita pun dah lama aim nak buat tapi tunggu lah birthday marsya, next month..
Happy birthday buat Sasha ya..
semuga dipanjangkan usia dimurahkan rezeki dan berjaya & berbahagia di samping keluarga tercinta di dunia & akhirat

HomeKreation said...

Sorry lah mama, terlewat singgah. Happy birthday to doter tersayang, semuga sukses dlm segala nya. Nampak cantik sgt2 pd Along, xda yg kurang!

Amie said...

Happy birthday buat anak dara Mama Hawa... semoga jadi anak yang solehah!
Tak ada cacat celanya rainbow cake tu Mama... cantik!

Sue @ Nenie said...

Salam Mama..Pertama..Happy Birtday buat doter Mama...

And 2nd thing...woowwwww weeee dah cantiklah tu...tambah rajin, siap pun sebiji rainbow cake...

Nuridah said...

Assalamualaikum mama cayang,

sihat ke?? Lama Nur tk singgah sini..rasa windu nie...happy belated birthday buat Sasha...terlambat ucapan...tak kan mama...hehehe.

Cantik aje Nur tengok kek itu...apa yg tk cun tu mama?? Nk mintak pasti dh jadi baja kek tu...huhuhu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...