Wednesday, May 30, 2012

Cekodok Pisang Gebu

 Salam pagi rabu yg ceria disini ^^

Cekodok atau kat rumah panggil jemput2 pisang yg telah dibuat beberapa hari yg lepas...
Seperti biasa kalau dah fav kat rumah mama akan cuba hidangkan utk keluarga sbb tahu makannan tuh akan cepat habis...

Terggoda gara2 tgk makyung dari Dubai nie..Sabar yg sedang menanti kelahiran anak pertama beliau...
sebelum terlupa nak wish jgk kat sini si Mas yg telah selamat melahir baby boy pada 29 mei kalau tak silap nama baby Muhd Adam. Semoga Mas & baby sihat dan selamat berpantang yer Mas hehehe

Balik ke cerita cekodok pisang gebu nie .... mmg gebu hasil nyer! bahagian kulit luar garing2 dan isi didlm gebusss jer hehehe alala mkn kek pisang pun ada wangi jer :P

Blh terlupa plak nak snap gmbr utk tgk isi ..takpe blh ke dapur Sabar atau ke dapur Cik Mat kite
terima kaseh kedua nye mama minta izin letak resipi disini ^^



Cekodok Pisang Gebu
Source: Che Mat Gebu/Saba
BAHAN-BAHANNYA :-)
8 biji pisang emas
3/4 camca teh soda bicarbonat
1 camca besar gula peerang @ 

1/3 camca besar gula halus | saba ltk gula halus - mama ltk 1 sudu besar
1 cawan tepung gandum
1/4 camca teh garam halus
Minyak untuk menggoreng

1/8 sudu baking powder | ni saba tambah - letak secubit jer
1 biji telur | ni saba tambah- letak jgk



CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Kupas pisang, lecek bersama gula, garam dan soda bikarbonate hingga hancur. Masukkan tepung dan gaul rata hingga sebati. Perap 30 minit. | saba masukkan sekali telur dan baking powder
  2. Panaskan minyak pada tahap kepanasan sederhana. Basahkan hujung jari dalam air, jemput kan adunan tadi ke dalam minyak panas, pastikan jangan banyak2, mat buat dalam 10 biji macam tu, sebab ianya akan kembang. Tapi ini bergantung pasa saiz kuali yang anda gunakan.
  3. Goreng hingga kuning keemasan pada seluruh bahagian cekodok. Angkat dan toskan. Letak atas paper towel dan biar minyak terserap. Hidangkan bersama kopi atau teh...

16 comments:

CS @ Mama AA's said...

sgt gebu... :)

sabar dubai said...

salam mama hawa...kt sini masih subuh br kul 6 pagi tau....subuh2 da goda i...heheeh amacam gebu gebas x cekodok mama buat nih? ala2 mcm kek gitu kan hehehehehe..

doakan kite smg segalanya selamat yer....mmg da sarat sgt2 dah ni...berdebar pon ade hehee....n tahniah jgk utk kak MAS...nk berbesan pon...baby kite pon expected boy jgk hehehehe

tun_telani said...

Salam mama cayang.. sedapnyer!!! tun dh lama x buat cekodok pisang. sgt2 suka makan, tp encik hasben tu xsuka, dia nk makan cekodok ikan bilis jugak. tun bw tupperware tapau dr umah akak ye.

norhanim md zain said...

as salam hawa ..cekodot nie menu sepanjang zaman..sedap nie...

Bicara Kak Noor said...

salam mama cekodok memang tak lekang dek panas tak lapok dek ujan biala2 dihidangkan pasti habis punya apa lagi kalau gebus macam nimmg sekejab je hilang...sedapp nak buat jugak lah hee

Mamasya said...

Salam Mamahawa.mari tukar cekodok pisang gebus dg kek pisang gebus....hi..hi...montel2 cekodok tu...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam mama..
ptg2 ni lapar plak tgk cekodok pisang mama tu.......... sedap je masuk mulut satu demi satu kalau ada dpn mata ni...

Teratai Biru said...

Salam Mama.. gebusnya hehe..jemput-jemput pisang kesukaan suami ku.. selalu juga buat ni.. :)

Zaliedana said...

assalam mama,alahai sedapnyer cekodok tuh,sy da pisang emas sesikat lagi nih,saja tunggu ranum,cadangnyer nak wat cekodok gaklah esk lusa,klmarin dah wat apam..kat umh nih cekodok pa pun mmg laku,semua suka,hehe..

quinnie said...

sedapnya mama..saya memang tengah teringin nak makan pisang nih..huhuhu..elok je bulat nya mama..saya tak pernah cuba lagi resepi cik mat nih...

Shahriah Abdullah Novelis said...

Terus ambik 3 cucuk tak cakap banyak! hehhee.. bolehkan mama.. macehhh....

Nieza said...

Assalam mama, cekodok pisang memang my fav kalau kena dgn pisang yg ranum manis tu lagi ler sedap...:)

dZana said...

rindu mama la... lamanya sy tak main mask2... tgh bergelumang marking kertas pep.. tension sesangattt...

Subhie Arun said...

salam kak hawa,sedapnya tgk cekodok pisang...comelnya!..frst time visit sini....kempunan tgk malaysian dish yang tak makan lama....//hehehe...glad to follow U!

http://subhieskitchen.blogspot.co.uk/

Sue @ Nenie said...

Salam Mama...cekodok pisang kegemaran saya sejak berzaman..nampak menarik resipi ni..CnP dulu..thanks panjangkan resipinya di sini

Ayu said...

asslam mama, how are u ma, harap mama sihat & ceria2 selalu .. dah lama tak buat jemput2 pisang..macam dah memanggil2 aje ..tapi pisang tak ada ni..nak kena carilah..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...