Friday, May 25, 2012

~Sambal Gesek Buah Kuiini~

 hah!! baru kena mkn ngan lauk tumis labu!!!!
sedap hingga menjilat jari no!!! hahaha


mmg kat sini tgh musim buah kuiini... kalau ke pasar lalu depan kedai buah mesti bau harummmm!!!
tapi mama beli yg muda2 sikit sbb takut ada orang kat dalam!!! allhamdullilah semua ke 4 biji yg dibeli semua bersih dari benda alah tuh!!

Bacang or kuiini bila google sama jer!! Mama panggil kuiini mana2 ajer lah
Terggoda lps kak anim tayang sambal gesek buah bacang perghhh!! mmg marbeles tak pernah rasa sambal gesek sebelum nie... mmg tak gunakan belacan yer kak Anim?

Meh tgk resipi yg di salin dari dapur kak Anim... thanks yer Hawa minta izin letak disini yer :)


Sambal Gesek + Bacang Muda
by anymz mykitchen

Bahan2

1 biji bacang muda bersaiz sederhana-di cincang kasar
5 biji cili hidup
8 biji cili api/padi - letak 4 jer
3 ulas bawang kecil
segenggam ikan bilis yang sudah di kopek bersih
sedikit garam
sedikit perahan air limau kasturi.- x letak sbb dh terasa masam buah kuiini



Cara

Bersihkan bacang muda.Buang semua kulit bacang dan cincang kasar isinya.ketepikan
Cili hidup di belah dua dan di kerat tiga..(supaya senang nanti nak blender)
Masukkan cili hidup ke dalam blender kering.
Masukkan juga ikan bilis yang sudah di bersihkan
Masukkan garam
Kisar kasar.Jangan halus sangat nanti tak sedap
Ketepikan cili hidup
Kisar cili padi bersama bacang
Kisar kasar juga
Kemudian semua bahan di satukan bersama.
tambah garam jika perlu..
Dah siap sedia untuk di hidangkan dan jangan lupa perah asam limau sebelum di hidangkan ya..


mama masukkan jer semua dalam pengisar kering.. nak tumbuk hehehe malassss!!!!

9 comments:

tun_telani said...

perghhh.... mama.. kijam! kijam!! menitik air liur atas keyboard nih. yg dh kenyang pun jd lapo semula nengok sambal gesek. kat kg, tepi umah ada pokok kuinin nih.. mmg kene amik buah muda2, kalau x mmg wajib laa jumpa ulat yg kaler hitam kulit keras kt dlm tu..

Yatie said...

Assalamualaikum MamaHawa,
lamanya tak singgah sini..windunyaaaa...berwajah barulah, ingat salah masuk blog tadi...ceria je tngk..btw sungguh menyelerakan sambal gesek kuini ni..kalau makan mmng tak ingat orng sebelah..maunya bertambah2 nasi dan lauk...kan..kan..he3..

Mama Hawa/Mama Nani said...

hehehehe Mama kijam yer Tun!!!
ada pun tanam pokok kuiini best kan kalau dpt yg muda2 atau yg sedang2 masak lps tuh buat sambal belacan or sambal gesek nie...perghhh berjejes lah air liuq tuh jatuh kat keyboard hahaha :)

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Yatie...

mama pun rindu... lama tak singgah ke blog yati:)

Sama jer tak de tukar blog skin mungkin gmbr yg di ambil ltk kan frame line agak nyer :)

hehehe biasa lah kalau lauk2 style gini org lalu blakang pun kite buat bodoh jer sbb dah taksub sgt mkn sambal gesek nie ...

Qasey Honey said...

asslm Mama...aduyaii kecur pula tgk sambal gesek kuini tu...mgilu pon ade...hihi

zila norazila said...

salam mama
wahhh kita dtg bawak piring nie..nak ngendeng..suka mkn kuini..tp tang org dlm tu yg x larat..kena beli yg muda2 upanya baru ok..:)

Amie said...

Oh! Mama Hawa....
Sambal gesek yang benar2 menggesek hatiku....menggesek seleraku! Di mana kan kucari bacang...dah teringin sangat nak menggesek ni...hu hu huuu kecur liurrrr

quinnie said...

aduhhh sedapnya..suka sambal kuinin...:) tapi tengah batuk ni tak leh makan sgt..sat gi berkokok batuknya....hehhehe

~~zana@pb~~ said...

Mana nak ku jolok buah kuini itu? Bayang pun tak nmpk, bau jgn hrp laa...
Mama....kuini manis, bacang masam n bersabut tp kulit dua2nya tetap gatal.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...