Tuesday, May 29, 2012

Crunchy Nestum Cookies



Assalamualaikum teman2 semua...
sedih fikir kekadang orang tak ingat kite :((
ye lar apa lah yg ada pada kite kan3x
dah lah blog mcm tak ruper orang lain... gmbr2x tk cantik2 resipi pun entah!!... apalagi ...

argggghhhhh!!!!!
malas lah nk ckp...*pujuk ati*


anak mama si Shasha ckp ..."tak suka betul lah ngan kukis nie!!!"
mama tanya kenapa? " tak sedap ke Sha?"
shasha jawab.... "menci lah rasa mcm kukis RAYA"
mama: *tepuk dahi* "apa lah si bdk nie" hehehe


cookies nie kalau tak silap mama buat bln lepas... semasa ada persatuan order epok2 dari mama utk dijamu kat masjid!... mama buatkan cookies ni dan pack kan kecil utk diberi kan pada jemaah sebagai cemil2lan...

resipi mama ambik dari dapur Nadz... cuma mama tak letak buah cerry merah atau hijau jer sbb mmg tak letak coz bdk2 nnt tak mkn... mmmg crunchy sedap garing n wangi jer bau cookies nie.. mama buat 2 adunnan sekali bolat2 kecil2... alhamdulliah syukaran :)

Terima kaseh Nadz utk resipi izinkan mama letak resipi disini pula dan berkongsi pada teman2 yg lain yer minta halal yer /(^*^)\


CRUNCHY NESTUM COOKIES (BISKUT NESTUM RANGUP)

Bahan-bahan A :
  • 1 cawan tepung gandum - ayak
  • 1 1/2 tsp serbuk penaik - ayak
  • 2/3 - 1 cawan bijirin NESTUM original - dikisar halus
  • 1 cawan bijirin NESTUM original - tak perlu dikisar
Bahan-bahan B :
  • 125 gm butter
  • 1/2 cawan gula kastor (boleh kurangkan 1-2 Tbsp untuk kurangkan sikit rasa manisnya)
  • 1 tsp esen vanilla
  • 1 biji telur gred A @ B
Bahan-bahan C (untuk hiasan) :
  • Bijirin NESTUM secukupnya - letakkan di dalam sebiji pinggan
  • Buah ceri yang dipotong kecil - mama x letak




Cara penyediaan :
  1. Satukan semua bahan A ke dalam sebuah mangkuk. Ketepikan.
  2. Di dalam mangkuk pengadun, pukul butter dengan gula hingga sebati. Masukkan esen vanilla dan telur dan terus memukul hingga sebati lagi.
  3. Masukkan bahan A ke dalam bahan adunan dan uli hingga membentuk doh yang lembut. Balut doh dengan plastik pembalut dan simpan ke dalam peti sejuk selama 20 minit.
  4. Keluarkan adunan dari peti sejuk. Cubit sedikit adunan dan bulat-bulatkan menjadi bebola. Golekkan bebola-bebola ini di dalam pinggan berisi bijirin nestum. 
  5. Susun bebola-bebola ini di atas dulang pembakar yang telah dilapik dengan kertas kalis minyak. Tekan sedikit bebola-bebola ini dengan hujung garfu agar leper sedikit. 
  6. Ambil buah ceri dan tekankan di tengah-tengah doh sebagai hiasan.
  7. Bakar biskut di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175 C selama 20-25 minit atau sehingga biskut bertukar warna menjadi perang. Sejukkan biskut sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara.



12 comments:

tun_telani said...

salam mama.. nape ma? sape yg x ingat kat mama nih?? xpe2.. tun ingat.. tun pun ada terasa hati dgn sorg akak blogger ni tau.. tun perasan bila tun buat satu2 n3 ni kan, byk kali jugak lepas 2-3hari dia masak mende yg sama. tp kan, sekali pun dia x pernah mention tun. dia terus ckp dia tgk dr blog yg lebih otai. padahal tuan blog tu dh buat n3 tu berzaman dh.
eh.. meluah perasaan pulak kt sini. hihi..

nway, nnti raya blh la buat biskut nih. tun mmg suka mkn biskut nestum ^^

HomeKreation said...

Salam mama. Harap2 nya bukan Along org tu ya. Al maklum Along ni bz tak kehaluan selalu online jap2 jer skrg ni. Apa2 pun member2 yg dlm list Along tu tetap friend semua.... mmmuah2 take care!

Bicara Kak Noor said...

salam mama sorry ya akak baru je menjenguk kat sini biasa lah orang baru masih bingung mana nak pergi dan kenapa heee jangan lah susah hati ya insyaallah akak akan selalu menjenguk mama disini jika diizinkan Allah..
macam nak raya lah pulak tengok biskut tu ekk sedap tu ranggup krup krap

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Tun...

hehehe tima kaseh byk2 sbb ingat kan mama :)

Okay mmg sedap smpai si shasha komen yg dia terasa mcm raya makan biskut nie hehehe :P

makna nyer sedap lah tuh!

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Along cayang...

bukan bukan along lah sayang!!Mama tahu along bizi dgn pekerjaan.. its okay dear :) u take care also <3

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm kak Noor :)

hehehe tq so much Kak Noor ..its okay saja nk meluahkan perasaan sekali2x

tu lah mmg terasa mcm nak raya bila mkn biskut nestum nie best tak sia2 mencuba..tapi yg penting senang menyediakan nyer :P

Zaliedana said...

Assalam mama,uikkss jgn terasa2 hati mama..Sy slalu igt n cayang mama..lantak lah mama kita wat xtahu ajerlah..Pic kat blog sy pon lagilah xsesempoi org len,cap itik ajer,huhu..Mama sekut nmpk betoi2 crunchy..Nak ngendeng msti dah xde kan,hehe..

hazila said...

Mama dah start keluarkan cookies untuk hari raya ni....

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Mama cayangg ala Mama punya blogs cantiklah siapa cakap tak cantik??? meh sha bababp kan hehee..
wahhh... mood raya dah mari.. nampak simple cookies ni nanti sha nak buat jugaklah.... bila tu? hentah hehheee...

cayang mamaa....

Treatntrick treatntrick said...

Salam Hawa, sedap dan rangup kukis ni, nanti boleh kak cuba....

Nieza said...

Assalam mama cyng nape berduka lara ni mama?jgn ler sedihx2 saya pun kalau bz tak sempat nak terjah sana sini tapi kalau ada masa insyaAllah saya akan singgah.tapi kita selalu jumpa kat Instagram kan...hehe

rajinnya mama buat cookies...tempah utk raya nanti boleh tak?..hehe

quinnie said...

alahai comelnya biskut...nak mood bulan puasa ni saya mula la nak makan biskut..hahhaha...saya memang gitu mama..time raya tak makan sgt biskut ni...hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...