Wednesday, May 16, 2012

Apam Pisang tanpa TELUR n MINYAK


Assamualaikum selamat pagi rabu 
kepada semua teman2
yg sudi berkunjung disini 
terima kaseh yg sudi komen
love u all many hehehe

pagi nie dah okay sikit 
hidung dah tak sok seh lagi hehehe

Ni pun N3 tertunggak jgk.. bila lah nak habis 




Mmg senang nak buat.. kacau2 jer hehehe mama mkn tak de kelapa parut pun.. makan g2 jer... kalau rajin mkn ngan kelapa putih n gula oren pun best jgk...

Resipi dari dapur dik Ika yg menyepi... mana lah bdk si Ika nie!!! anyway tq izinkan mama share di shin yer :)

APAM PISANG TANPA TELUR DAN MINYAK
Resepi Asal : KAK FIDA MyR

Bahan-bahan ( 1 familly )

  • 1 cawan pisang lecek
  • 1 cawan gula perang / gula halus (akak guna 150g campuran gula)
  • 2 cawan tepung naik sendiri
  • 1 1/2 sk bicarbonate soda>>yg ni kita letak secubit ajerr sbb allergic dgn rasa SB ni ehehe.. mama ikut jgk
  • 4 sb susu segar




Cara-cara
  1. Tepung dan bicarbonate soda diayak bersama.
  2. Pisang lecek, gula dan susu dikacau rata.
  3. Masukkan campuran tepung dan kacau hingga sebati.
  4. Tuang adunan dalam acuan kecil atau loyang yang digris dan dipanaskan dahulu dan kukus hingga masak.
  5. Hidangkan dengan kelapa parut putih yang dikukus jika suka.

18 comments:

CitarasaKu said...

Salam,

Sedap apam pisang nie nampak sangat gebu..

hazila said...

Salam mama,
Semoga cepat sembuh.Sedap nampaknya apam pisang tu.

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam k.hawa..nampak sedap & gebuss er apam pisang tu.lama xbuat..trbau2 kak hawa punya apam pisang sampai ke sini :D
Selamat hari ibu..k.hawa:D

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Mama Hawa cayang.. wahh simplenya... pejam mata pun boleh buat ni.. cantik laa... sedap dah tentu tentu.. i like..:)) macehh Mama... muahzzz

Mas said...

slmt pg mama....
Yelah mmg mdh bhn2 nye...apam tu pun gebu je...sedap ni kalo mama suapkn hihihiiiii

tun_telani said...

salam mama, kak ika tgh berdiet tu.. bila musim diet mmg x update blog hakak sorang tu. hihi...
apam pisang sihat ^^ tun pernah try dh ni dolu2.

Mas said...

mas dah try apam nie..
memang best..
lembut gebu jerk walaupun tak de telur ngan minyak..

Nieza said...

menarik resepi ni kan mama..jimat minyak dan telur kan..hehe

ogyep yummy mellow said...

gebusss la pulakpam pisang tu... bagus ni, resepi budget... must try one..tunggu sihat dulu..

ibundo said...

Gebunya ma. Mesti sedap ni..

Alin Marlini said...

Salam Kak Hawa...kalau cecah ngan jem strawberry sedapnye

zila 4ever said...

salam mama cute
dah habis la tue..h ehhee suka makan apam pisang..x pernah rasa jemu kan..tunggu ada pisang lg ..nnt2 nk buat jgk la..:)

Ayu said...

Assalam mama,
apam ni dah lama juga kita masuk list..tapi tak buat2 juga..banyak apam2 yang lain potong queue lah ma..heheh..mesti nak buat juga nanti..

quinnie said...

saya resepi kak fida ni tak cuba lagi...salin je resepinya..hehehhe

gebusnya donut keledek tu kak...resepinya pun dah berkurun salin..tapi tak buat jugak lagi..hehehhe

Jay said...

wow..looks tasty delicious
new to your space
awesome space you have
happy following you..:)
do stop by mine sometime
Tasty Appetite

zarin said...

salam mama
ty for reminding me to update the scones recipe in my blog..ehehee i really need a trigger to restart blogging
anyway udah di taruk resepi scones itu ye ;-)

Mamasya said...

Salam mamahawa.apam pisang...nampak gebus...sedap dpt 2-3 biji buat minum ptg...

Ucu Faridah said...

dah sah2 gebuz ni...
masa mula2 bukak n3...terperanjat tenguk buah ape yg warna purple tu..bila diamat-amati...laa...bunga tiruan rupanye..hihihii..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...