Tuesday, May 15, 2012

Donut "Paling Sedaaaaappppp"

 Assalamualaikum & Selamat Petang Semua!!!

Aichooooooo!!!!
opppsss sorry ter aicho plak
*sambil lap idung & mata*

gini lah kalau dah allergy...
nak buat cam mana kan
sob sob
terima kaseh buat teman2 yg sudi bertandang
n maaf sbb komen N3 yg lepas masih tak terreply...

meh layan donut keledek yg entah bila buat...
yg pasti ...
enak , lembut, gebus



Walaupun adunnan agak lembik sikit & terpaksa dibuat bulat2 begini... tapi hasil memang best!!!
Tq Izah ... sadis jgk bila membaca cerita abang n adik tuh ...huhuh
Izinkan mama letak recipe disini agak dpt di kongsi bersama2 teman2 yg lain ...tq very much muaaahhhhh


DONUT KELEDEK JEPUN
by: izah 

Bahan2
200 gm tepung gandum
1 1/2 sk yis segera mauripan
100gm ubi kentang *izah guna keledek jepun- mama gunakan keledek oren
1 sudu besar susu pekat manis
50gm gula halus
1 1/2 sb mentega
1 biji telur kuning
1/2 sudu teh garam
60ml air
Gula ising untuk salutan
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara :
1. Kupas kentang, rebus hingga empuk dan lenyek hingga halus ketika masih panas.
Sejukkan.
2. Satukan tepung, gula dan yis, gaul rata. Masukkan kentang lenyek dan bahanbahan lain kecuali air. Gaul hingga rata dan masukkan air sedikit demi sedikit dan uli
hingga menjadi doh yang lembut dan elastik.
3. Rehatkan adunan selama 15 minit dan tutup dengan kain / plastik sehingga
mengembang.
4. Canai dan terap dengan acuan donat dan letak di atas dulang yang ditabur sedikit
tepung. Rehatkan selama 20 minit lagi hingga mengembang
5. Panaskan minyak dan goreng hingga kekuningan.
6. Salut dengan gula halus atau coklat mengikut suka.



14 comments:

zila 4ever said...

salam mama
amboiii terguda sungguh kita..dah habis kan????..kita dr aritu nk buat..x terbuat2 lg tau..kompom sedap la tu tgok ayat sedap tu panjang bebenor..h ehehe

Cheq Sue said...

saya tak buat lagi donat sedaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaap ni mama... bukan apa, tak berapa suka kalau donat2 ni, kena tunggu rasa nak makan baru boleh buat

ibh_sue said...

Aslmkum.
Yummmy. . . Donut keledek x pernah2 try lg. Tp kompem sedap sbb ada bau keledek tu. :))

Qasey Honey said...

asslm Mama...nmpk sgt gebu donut bolat2 comeiii tu...bile la QH nk mdonut jugak ni...hehe

Mas said...

Lamanya xdtg rumah mama ni...mcm2 menu mas dh tlepas hah...yg pasti mas nk donut tu 2,3 ketul nk share dgn amani lah hihihi.....

ogyep yummy mellow said...

salam mama,

dah lama juga tak mendonut.. nak buat satu round jugalah donut keledek ni..

Anna Qawina said...

Asmlkm mama..pekabar? sihat la tu dapat mendonat..hehebestnya donut..paliiingg suka..

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Zila
hehehe tu lah mmg tergguda bila si Izah tayang kat blog...

Nie pun ingat nak buat lagi...

Mama Hawa/Mama Nani said...

Cheq Sue...

amboi2x pjg betul sedap nyer tuh hehehe :)
hisshhh tak menyesal nyer buat... sedap lembut jer kejadian nyer!!

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Ibh_Sue
confirm bila dah buat mesti nak buat lagi..hehehe sedap bau keledek yg seakan bau kueh keria :P

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm QH..
aah QH bila dah naik & digrg mama tgk gebu kembang semacam.. ati berbunga suka :) Buat lah bahan2 pun tak susah sgt..

Mama Hawa/Mama Nani said...

Mana yg sempat lah Mas..
hehehe alala kecian nyer nk donut keledek share ngan amani.. dah habis lah mas cayang!!

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Oqyep

hehehe buat jgn tak buat Oqyep

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Anna...
dah beransur sihat nie..donut tuh dah lama buat cuma baru semalam buat n3 hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...