Monday, May 7, 2012

Tofu Telur Masak Tauco Lada Hitam


Assalamualaikum kepada semua teman2...

kesian nyer asyik jamu mata ngan sardine mentah jer hehehe
nak buat cam mana tuan rumah teramat lah malasssss betul!!!



lauk tofu telur nie tak hingat bila pulak masak....
tapi yg pasti lauk pauk yg simple khas buat anak2 yg senantiasa jer lapar!!!

Kalau mengikut resipi asal dari dapur Ummi hanya menggunakan tofu telur jer ...nie mama tambahkan kentang dan jgk sausage...ampun patek yer Ummi hehehe pepandai jer ubah2 orang pun resipi!!! tapi kalau tak ditambah jd nyer sikit... anak2 mmg antu tofu telor beli 3 pkt tak ckp so mama tambahkan sausage sepkt n kentang yg besar2 dlm 3 biji..dpt lah 1 kuali hehehe allhamdullilah kenyang dier orang mkn...

terima kaseh Ummi jgn marah hawa ubah sikit resipi asal yer ..muaahhhhzzzzz sedap!!!

meh tgk resipi kat bawah...

TOFU TELOR MASAK TAUCU LADA HITAM
Resepi: Ummi @ HomeSweetHome
sumber: mamahawa 


Bahan:-
  • 3 paket tofu telor - hiris 1 inci dan goreng jadi berkulit
  • 3 ulas bawang merah *
  • 2 ulas bawang putih *
  • 1 cm halia * (bahan *ditumbuk)
  • 1 sudu besar cili kering kisar
  • 1/2 biji bawang besar - dimayang kasar
  • 1/2 biji lada benggala merah - dihiris memanjang - x letak
  • 1/2 biji lada benggala kuning - sda - x letak
  • 2 sudu besar sos lada hitam
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 3 sudu besar taucu
  • 1 sudu besar gula
  • 2 sudu besar air asam jawa
  • garam (optional sbb taucu dah masin) - x letak pun
  • 1 biji tomato - belah 6- gunakan cherries tomato  
  • sedikit air untuk kuah
  • minyak masak untuk tumis

mama tambah se pkt sausages & 3 biji kentang sederhana besar.. dibersih & diptg2 kemudian digrg.



Cara Memasak:-
  1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk dan cili kisar hingga naik minyak.
  2. Masukkan semua sos dan air asam jawa dan air.
  3. Masukkan tofu yang telah digoreng tadi, gaul rata sekejap.
  4. Masukkan taucu, lada benggala dan bawang besar.
  5. Masukkan gula dan seimbangkan rasa...jika perlu tambah garam.
  6. Bila kuah mendidih dan agak pekat, masukkan tomato, kacau kejap dan tutup api.



20 comments:

dapurCikWan said...

sedapnya...dah lama tak makan tofu telur2..teringat dan terasa kelembutannya.. =)

zila 4ever said...

salam mama
tgh2 mlm dtg sini..he hheee sedap tue..tofu sama lh n cikwan dh lama kita x makan..

Mas said...

sedapnya mama Tofu Telur Masak Tauco Lada Hitam tu........

Qasey Honey said...

asslm Mama...wah menyelerakan sggh menu tu...mnarik

quinnie said...

yummyyy sedapnyaaaa!!!

tun_telani said...

salam mama.. tun baru belajar mkn tofu telur ni. sblm ni x pernah merasa, mmg sedap rupa2nya.. taucu tu xpandai lg makan. hihi

Mama Hawa/Mama Nani said...

Mmg kat rumah nie anak semua suka jenis tofu tak kira lah yg keras atau lembik CikWan... hisssh dah dpt bayangkan kelembutan tofu tuh plak hehehe

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Zila..
Aah lah blm tido lagi yer Zila?
Oh mmg suka ngan tofu jgk... ha blm serumah lah kita eh hehehe

Mama Hawa/Mama Nani said...

Mas..
aah mmg sedap tapi mama derhaka sikit
tambahkan kentang n sausage... tak larat nk beli tofu tuh manyak2...

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm QH..
pada mama mmg enak QH... senang tak payah msk lauk sampingan yg lain * malas* hehehe

Mama Hawa/Mama Nani said...

Quinnie...
hehehe mmg sedapppp!!!

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Tun..
Oh Tun blm reti lagi mkn tofu n tauco yer... rugi tau x reti mkn!!! tauco tuh mmg masin tapi kalau dimsk bee hoon mmg sedap :P tak pe belajar mkn benda2 yg tak pernah dimkn pelahan2 okay :)

Kerull Nazeem said...

salam mama..tofu telur goremh pun sedap kan ma..peberet kita tu...sedapnya bila pedas2 gitu..

Shahriah Abdullah Novelis said...

SAlam sayang Mama HAwa muahzzz.. wah sedapnya tofu tu di masak macam tu.. kat rumah ni ada.. nanti nak cuba macam mama masak tu yaa.. bila tu tak pasti.. tapi Insyallah mesti nak cuba.. masuk dalam list...:))

~~zana@pb~~ said...

Mama goreng tahu tu guna tepong tak? Kak pb suka mkn tahu telor ni dan kalau masak simple2 je. Dah lama pulak tak beli.

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Kerull :)
betul tuh tofu grg nie cicah ngan cili kicap pun sedap hehehe sedar2 1 pinggan dah selesai :P

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Sha cayang!!!
hehehe kat rumah nie antu tofu... kalau yg egg tofu tuh tak cukup 3 kena bila manyak2...
cuba lah mana tahu kena pada citarasa Sha pulak :P

Mama Hawa/Mama Nani said...

Zana PB..
yg nie mama grg g2 jer.. tuh sbb tak berkulit..selalu grg pkai tepung jagung ni tepung tak de mama grg mcm g2 jer..
try lah Zana mana lah tahu ngam kat tekak :P

Nieza said...

sedapnya tofu telur...saya suka. masak apa pun sedap..:)

Norzie hany said...

Salam kenal.
Sedapnya tofu telur...dulu selalu makan kat kantin tempat kerja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...