Assalamualaikum
salam pagi Rabu
sedap sbb cranberry yg masam2
Resipi dari Yat Maria ~ thnks jgn marah mama gunakan cupcake sbb malas nak ptg2...
meh tengok resipi yg mama C&P dari dapur Yat Maria & Cik Mat jgk :) Thanks again :P
Simple Cranberry Pound Cake
Ingredients
180 gm good quality butter
220 gm self raising flour or (all purpose flour added with 1 tspn bkg powder, sifted 3x)-
100 ml fresh milk
140 gm sugar
2 large eggs
1 tspn vanilla essence
50 gm dried cranberries - coat with flour
almond slices for top
this one in Bahasa Melayu...
BAHAN - BAHANNYA :-)
180 gram mentega berkualiti
220 gram tepung berserbuk penaik (self-raising flour)
100 ml susu segar
140 gram gula kastor
2 biji telur gred A
1 camca teh esen vanilla
50 gram cranberry kering
Sedikit badam cincang untuk hiasan
Method
Heat oven to 175C.
Line base of 8"x3.5"x3.5" loaf pan with parchment paper & grease with butter.
Beat butter & sugar till white, light & fluffy. Add in eggs one at a time & continue beating.
Add vanilla essense.
Reduce speed & add in flour, coated cranberries & milk, alternating the additions. Mix well.
Pour into prepared pan. Top batter with almond slices & bake at 175C for about 45-55mins. Test with skewer when done.
Cool onto a wire rack.
CARA MEMBUATNYA :-)
- Panaskan oven pada suhu 175C, lenser tin berukuran 8inci x 3.5inci x 3.5inci dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas minyak, lenser juga kertas minyak tadi. Boleh juga guna tin bulat berukuran 8 inci. Gaul cranberry dengan tepung hingga rata. Ketepikan.
- Putar mentega dan gula halus hingga putih, masukkan telur satu persatu dan putar hingga kembang, masukkan butter vanilla dan putar sebati. Perlahankan kelajuan, masukkan tepung + cranberry berselang seli dengan susu segar hingga habis, putar rata.
- Tuang dalam tin, ratakan dan tabur badam cincang atasnya. Bakar 45 - 50 minit atau hingga masak, uji dengan mencucuk lidi sate bersih ditengah2 kek, jika keluar bersih, tanda kek anda telah masak. Jika permukaan kek cepat gelap tapi kek belum masak, tutup permukaan tin dengan tudung periuk dan sambung bakar untuk 5-6 minit lagi. Sejukkan atas jaringan sebelum dipotong untuk hidangan..
CATATAN MAT GEBU :- Jika anda takde tepung naik sendiri atau self-raising flour, boleh guna tepung gandum, sukatan sama macam dalam resipi dan tambah 1 camca teh penuh baking powder, gaul rata dan ayak 3 kali sebelum guna, kemudian gaul rata dengan cranberry....Selamat mencuba!.
28 comments:
Assalamualaikum mama hawa cayang...
hmmm....jadi lapar lak pepagi tengok cake tu..
sedappppnya....
cantikkkkk....
Wslm Mas cayang!!!
alalala kecian nyer ..
nk kasi pun dah lama habis hehehe
ala tomeiii2 cc tu...dh la sedap pulak tu tgk...jd lapo kak...
As'salam Mama Hawa
hari tu gi Jusco aeon cari juga cranberry kering tapi tak ada, bila tanya staf tu dia pun tak tahu..huhuhu
lamanya ct tak buat muffin atau kek ni Ma, rasanya macam esok lusa nak membaking pulak hehehe.
mintak Mama jerlah 3 ketul kalau ada lagi, sedap lihat ni kuning keramat kalernya :)
suka la tengok cc ni.. canti warnenya.. kuning raja gitu
Salam, mama... cantiknya calour dia, mesti sedap tu, tambah ada buah cranberry
salam mama.. kaler dia sgt cantik! naik je seri kuning ngan merah tu.
mama
melampau...tayang cc..wt kita tergoda..nnt mmg nk buat cc jgk..aaiiisshhh kejur gilezz:)
aslmkum mama sayanggg... uhhh mgoda cupcake kunin2a ni..ada crnbry pulak tu.. sy sihat2 jer.. cam sibuk la mama time ni.. tak smpt n BW n updated blog.. smga mama sihat n ceria selalu..
SAlam Mama Hawa cayang.. hadoiii kek tu comell cantikk dan menawan hatiku ini.. sedap dan mengecurkan waduhhhh
sedapnya tgk CC mama yg cun berposing ni..kalau ler boleh capai ni memang nk ngap terus jer..hehe
dah lamanya saya tak makan kek mama...nak mintak pun msti dah habis ni...hehhehe
Assallamualaikum Mama..
Sedapnya nampak cuppies mama ni.. Cantik dgn kaler kuning dan ada buah2 cranberry tu..Nyummm...
Jelita aje Cranberry cupcakes tu... Bukan main kuning lagi...
salam mama...
lama rasanya tak jenguk dapur mama ni... maaf ye.. bukan tak ingat.. tp masa betul2 tak mengizinkan nak berblogwalking pun mana yg sempat aje..
mengancam warna kuning kek tu mama.. dgn cranberry lagi mesti sedap ni... masam2 manis kot rasa cranberry tu ye mama? lom pernah rasa cranberry...
hehehe tomei2 jer senang nk ngap QH :)
masam2 manis bila tergigit cranberry nie.. yummy
Wslm CT..
Oh sama lah ngan mama ..cari kat supermart ingat nk dpt yg fresh pun takde jual so beli jer yg dlm pkt2 senang cerita..hehehe nak kasi pun dah habis CT...
Norlieharumaini .. Hawa ltk sikit pewarna tuh yg nmpk kaler..
Wslm Sari..
kena tang cranberry yg masam2 sikit mmg best sbb suka texture pound cake..
Wslm Tun...
hehehe mcm warna diraja pulak!!! kuning yer!!
Zila...
hehehe nak ambik kau!!! kikiki
buat lah mana tahu kena pada rasa n tekak tuh :)
Wslm Dzana cayang!!!
oh sibuk ngan tugas... takpe mama faham orang bekerja lagi2 tugas guru yg begitu mencabar sekali...
Wslm Sha..
kes malas nak ptg2 bila dah siap.. tapi bila fikir balik semula ... lagi senang kerja lebuh semua dlm satu bekas dari ltk dlm mangkuk kecik2...hehehe sedap :P
hehehe Nieza nie buat mama malu jer!!! nie pun asal blh jer mama pose cc tuh :)
Quinnie... aah lah sama lah ngan mama mood nak membaking nie malas sekali...tahu pun dh habis kikiki
Wslm Nadz..
pada tekak mama nie mmg sedap sbb masam2 manis bila tergigit tang cranberry tuh..
Jelita ke Oqyep???
malu ah mama tgk cc yg berposing nie kikiki
Wslm Madihaa...
mana yg sempat jer Madihaa.. nak buat cam mana kan masing2 ngan urusan harian...
aah betul tuh Madihaa rasa masam ada sikit manis cranberry kering nie sedap walaupun kandungan gula agak byk dlm bahan tapi ngam jer rasa...
kuning sgt yer warna cc mama tuh Madihaa? hehehe
Post a Comment