Thursday, June 14, 2012

Sardine Puff


      Sekali sekala tayang menu petang best jgk kan 
tadi pagi masa bw ternampak kat dapur Zana ...
teringat plak stock pastry puff yg dah lama 
 kat freeZer hehehe 

so petang nie siap sardine puff utk minum petang mama yg tggl seorang diri dirumah :( Tapi best tak payah masak nnt bila time cik hubby nak blk keje masak jer simple2....

Thank U Zana ingat kan kite ... kite pun nak share kan sini mana lah tahu ada yg berkenan plak ...
opps lupa terima kaseh kpd sifu kite Cik Mat sudi berkongi ilmu ^^ izinkan mama ltk resipi di sini yer :)

Sardine Puff 
resipi asal: Cik Mat
sumber: Zana
                                                                            
BAHAN INTI :-)


1 tin kecik sardine "cap ayam" asingkan sosnya
1 ulas bawang putih, cincang halus
1 hirisan nipis halia, cincang halus
1 biji bawang besar, didadu
1 camca teh cili kisar
1/2 camca besar sos cili
3/4 camca besar kicap cair
1 biji limau kasturi, perah jusnya

BAHAN LAIN :-)
1 pack kulit puff pastry jenama "Kawan" berukuran 4 inci x 4 inci (ada 10 keping)
1 merah telur + 1 camca teh susu cair = kacau rata
Sedikit serbuk lada hitam, jika suka







CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK INTI:- Ikan sardine tadi dihancurkan. Panaskan sedikit minyak, tumis bawang besar, bawang puti dan cili kisar hingga garing. Masukkan sos cili, kicap cair dan sardine tadi. Kacau rata, gunakan api sederhana. Tuang jus limau kasturi dan gaul. Masak sekejap, angkat dan biarkan sejuk sebelum digunakan.
  2. Keluarkan puff pastry dari freezer dan biar sekejap dalam 10 - 15 minir. Ambil 1 keping puff pastry, kerat dua, satu bahagian dikelar2 seperti dalam gambar. Bahagian satu lagi letakkan inti sardine. Tutup dengan bahagian berkelar, tekan tepi2nya dengan garfu. Buat kaedah sama untuk baki pastry.
  3. Susun dalam loyang yang telah dilenser dengan sedikit mentega. Sapu kuning telur dan tabur sedikit serbuk lada hitam kalau suka. Bakar pada suhu 190C selama 20 - 25 minit atau hingga kuning keemasa. Jika oven anda ada sistem kipas, on kan masa membakar puff pastry ini. Sejukkan atas jaringan sebelum dihidangkan...



14 comments:

Qasey Honey said...

asslm Mama...nk 1 sardine puff tu..nmpk sedap la..rupanye pon sempurna n cantik...klau QH buat mesti rentung luarnye tu..hihi..

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Buat minum petang ni ...tentu sedap dan kenyang

Amie said...

Cantik berkilat sardine puff tu mama...sedapnya kalau dapat barang seketul! menggiurkan...

tun_telani said...

Salam mama ^^ sebagai seorang yg xde access ke pastry puff nih.. tun blh tgk je laaa.. (wat nada sedih sket.. kui kui...)

Bicara Kak Noor said...

salam Mama,dah malam ni akak dtg sbb wnagi tercium bau puff ni ada lagi tak nak rasa cikitttttt je ...

Shahriah Abdullah Novelis said...

As'kum Mama Hawa hadoii ada sardin puff kat sini.. ada lagi tak??? kalau dapat barang 3 ketul tu.. satu makan. dua simpan poket simpan sambil BW dapur kengkawan yang lain hehee.. kecur manjang aje ni mama aii

Subhie Arun said...

sedapnya puff..berkilat n...yu yumm

quinnie said...

sedapnya mama..ini pun fav saya jugak...hehehhe

anymz said...

order 3 ketul lah hawa..sedapnyaaaa..laparrr

Teratai Biru said...

seleranyerr.. buat sarapan atau tea-time memang syiokk..

Teratai Biru said...
This comment has been removed by the author.
Wani said...

salam mama.... thanks mama sudi singgah kat blog .. batuk ni dah berkurangan dah .. :))..memang fave wani neh.. tengok mama tayang sardine puff, dulu wani pernah buat tapi cara dia lain sikit ... lama dah x buat puff2 ni.. nanti nak buat la ..

zila norazila said...

salam mama
rindunya nk kesini ..he hehe upanya ada sardin puff lg..kita aritu pun ada buat..tp x sempat nk show lg..mmg sedappp kan..:)

ogyep yummy mellow said...

Salam Mama,

cantik berkilat kejadian puff tu... berkenan sungguh... rasa nak letak dalm frame je, x yah makan...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...