Assalamualaikum teman2 yg dikasihi...
N3 tertunggak hari nie lauk daging resipi dari dapur Nor.. yg baru pulang dari Jordon menghadiri majlis graduation anak sulong Nor..tahiniah yer Along
Izinkan mama ltk resipi disini pula utk di kongsi bersama teman2 yg lain yer Nor
DAGING GORENG KENTANG
resipi : Wana@PotretKasih
sumber : K.Nor@SecubitGaram
Bahan2nya
250 g daging lembu
sedikit serbuk kunyit
secubit garam ( taknak letak pun tak pe sebab sos tiram dan kicap dah masin )
1 biji bawang besar ( dimayang/hiris )
3 ulas bawang putih ( dimayang/hiris )
1 hiris halia ( dimayang/ dihiris )
2 biji kentang ( kopek kulit, potong kecil2 dan digoreng kekuningan )
sepotong karot ( potong kecil2 ) - x ltk
sedikit kobis ( potong kecil2 ) - x ltk
sedikit kacang panjang - x ltk
Cili merah ( ikut byk mana suka )
sedikit kicap manis
sedikit sos tiram
sedikit minyak masak
1 sudu kecil serbuk lada hitam (yg baru ditumbuk) ~ yg ni k.nor tambah
Cara Penyediaan
1. Letakkan daging dalam periuk/kuali, masak hingga airnya kering (jika daging belum empuk tambah sedikit air lagi kemudian masak hingga air daging kering lagi ).
2. Bila daging telah empuk angkat daging tadi kemudian ketepikan.
3. Masukkan sedikit minyak masak dalam kuali tadi. Tumis halia, bawang besar, bawang putih dan cili merah.
4. Kemudian masukkan daging tadi. kacau seketika baru masukkan sedikit kicap, sos tiram, sayur2an dan kentang.
5. Sesuaikan rasa dan bolehlah diangkat dan dihidangkan.....
* nota dr K.Nor
kalau guna daging biasa, rebus dulu daging, pastu baru hiris. air rebusan tu bolehlah digunakan dlm masakan bg yg suka basah2 sket
sumber : K.Nor@SecubitGaram
Bahan2nya
250 g daging lembu
sedikit serbuk kunyit
secubit garam ( taknak letak pun tak pe sebab sos tiram dan kicap dah masin )
1 biji bawang besar ( dimayang/hiris )
3 ulas bawang putih ( dimayang/hiris )
1 hiris halia ( dimayang/ dihiris )
2 biji kentang ( kopek kulit, potong kecil2 dan digoreng kekuningan )
sepotong karot ( potong kecil2 ) - x ltk
sedikit kobis ( potong kecil2 ) - x ltk
sedikit kacang panjang - x ltk
Cili merah ( ikut byk mana suka )
sedikit kicap manis
sedikit sos tiram
sedikit minyak masak
1 sudu kecil serbuk lada hitam (yg baru ditumbuk) ~ yg ni k.nor tambah
1. Letakkan daging dalam periuk/kuali, masak hingga airnya kering (jika daging belum empuk tambah sedikit air lagi kemudian masak hingga air daging kering lagi ).
2. Bila daging telah empuk angkat daging tadi kemudian ketepikan.
3. Masukkan sedikit minyak masak dalam kuali tadi. Tumis halia, bawang besar, bawang putih dan cili merah.
4. Kemudian masukkan daging tadi. kacau seketika baru masukkan sedikit kicap, sos tiram, sayur2an dan kentang.
5. Sesuaikan rasa dan bolehlah diangkat dan dihidangkan.....
* nota dr K.Nor
kalau guna daging biasa, rebus dulu daging, pastu baru hiris. air rebusan tu bolehlah digunakan dlm masakan bg yg suka basah2 sket
8 comments:
salam ma.. mekasih atas ucapan tahniah tu..
sedap nampak daging ma tu, utk nor tak ada ke sepiring? :)
Maaaa,
eee mesti sedap nie..petang2 datang jadi lapo..
kata orang lauk nie sedap..kena buat baru tau kan...
alamak...terliur la pulak nengok ke daging tu mama... dah la belum makan lagi ni... :(
Mama Hawa yang rajin masak-masak,
dah lama tak masak daging (he he hh minggu lepas masak kamben), yang lembu ni memang dah lama sungguh tak masak, tengok resepi di sini nampak berselera pula....
sedap masak lauk gini masa bulan posa nanti..tapi kan,akak suka betul tgk lauk padang kat bawah tu..cam teringin je nak buat esok..^^
As'kum Kak Anymz daging goreng kentang ni sedappppp.... :)
salam mama cyg...laporrr nengok daging dimasak camgitu..waallaaa bila ler dapat rasa air tgn mama nie..semuanya masakanya sedap-sedap..:)
Assalaam mama,
sedap lauk ni ma, simple yet boleh bertambah nasi..kalau silap haribulan satu periuk pun boleh habis ni..heheh..kita suka lauk2 macam ni..
lauk ayam kat bawah tu pun sedap..terasa macam makan nasi campur tapi lauk padang..yang macam kat warong pariaman..
Post a Comment