Tuesday, July 10, 2012

Ungkep Ayam

 Assalammualaikum...
Selamat Petang semua...
maaf kerana blog tak terupdate
busy memanjang jer tuan rumah...
terima kaseh kerana kpd teman2 yg masih berkunjung
tak kira yg lama & jgk yg baru

terima kaseh byk2...
love uols

Koleksi dari Resipi Julai Majalah Saji 2012
Resipi sumbangan dari Kak Jem Sungai Merah Bangi.
Resipi asal menggunakan hati lembu tapi dah digantikan dgn ayam
Lagi lama dimasak ... rempah2 menjadi kering dan meresap kat ayam... mmg sesuai buat berbuka mkn bersama lontong or ketupat. Sesuai jgk dibuat hidangan hari raya apa lagi kalau menggunakan ayam kampung/pencen..

Mari lihat bahan2

Ungkep Hati Lembu/Ayam
sumbangan: Kak Jem Sungai Merah Bangi -Majalah Saji 7/2012

Bahan2
1/2 kg hati lembu - hiris nipis ( mama menggunakan 1/2 ekor ayam dicuci bersih dan ketepikan)
3 keping lengkuas - ketuk ( mama tak letak)
3 batang serai -ketuk
3 helai daun limau purut
20 tangkai cili padi * ( kalau tak nk pedas sgt blh kurangkan)
3cm kunyit *
3cm halia *
5 ulas bawang putih* (mama letak 3 jer)
2 labu bawang besar *
1 sudu besar ketumbar biji *
1 susu besar jintan manis biji *
gula dan garam
1/2 cawan air asam jawa cair
1 ketul pati kuib lembu (mama ltk kuib ayam)

semua bahan * dikisar


Cara memasak:
Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan kisar hingga pecah minyak.
Masukkan hati/ayam serai lengkuas dan daun limau purut
Tutup kuali dan biarkan air hati/ayam keluar dan kacau sesekali.
Setelah hati empuk/ayam masak dan airnye kering, tuangkan air asam jawa dan bubuh garam & gula seckup rasa.
Tutup tudung kuali dan biarkan sehingga ia kering.

9 comments:

Choco Ani said...

Assalamualaiku Mama Hawa.. sayang singgah ni tup tup ada ayam ungkep.. wah wah terliur.. terbayang bayang kesedapan nya bila di nikmati bersama nasi panas.. yummiehhh thx resepinya ya.. ;)

zila norazila said...

salam mama
kemana meghilang kbzian kew..he hee i mis u la..sedap ayam ungkep nie..pedas2 sikit mabless tue.:)

ibundo said...

salam mama hawa. Memang sedap makn dengan nasi impit ni.

dZana said...

salam rindu mamahawa.. lama tak mkn masakan camni.. teringat masakan mak pulak ..huuu

Amie said...

Masak ungkep memang sedap. Tapi rugi sangat Amie, sebab tak belajar masak resepi ni, padahal ayam ungkep memang terkenal di kampung kami, dimasak waktu kenduri, jadi menu hari raya...

Bicara Kak Noor said...

salam mamahawa..
dah lama tak nampak ke mana ya agaknya,tapi bila dah nampak ayam ungkep ni terubat lah jugak rindu ku ini heeee sedap sangat nampak tu

Qasey Honey said...

asslm Mama...sedapnye tgk lauk ungkep tu...betul2 kecur la...kena cuba ni nti...nyum2

Shahriah Abdullah Novelis said...

As'kum Mama Hawa samalah kita ni busy manjang.. waduhh sekali keluar tu diaa.. ayam ungkep! terangket yang melihatnya ni tau... sedapppp kecur kecurrr

Immanuel Kabuhung said...

Halo Bloger! Gabung yuk!! di myTasteIndonesia.com!!!

Di sana Anda bisa "Discover" (menemukan) lebih dari 41 ribu resep masakan nusantara, "Share" (berbagi) resep-resep masakan Anda ke semua teman-teman myTaster di seluruh dunia, dan juga! Anda bisa membuat buku masak pribadi Anda di laman kami dan "Save" (simpan) sebagai resep-resep favorit Anda sehingga kita bisa saling bersosialisasi di dalamnya. "Discover, Save and Share Recipes" on myTaste! "Indahnya Saat Berbagi".

Banyak blog yang telah menjadi anggota dan mendapatkan keuntungan dari publikasi di situs kami. Tambahkan blog Anda di link ini: http://www.mytasteindonesia.com/tambahkan_blog_anda

Bila ada pertanyaan jangan sungkan untuk hubungi kami di:
info@mytasteindonesia.com

Terima kasih atas perhatian dan kerjasamanya!

Salam myTaste Indonesia,
Immanuel Kabuhung

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...