Salam semua di hari Jumaat yg mendung di sini...
Sebelum terlambat mama sekeluarga ingin mengucap Selamat Tahun Baru Islam 1432... sudah pun hari yg ke 4 hari nih.
Udang Asam D'Jawa resepi koleksi dari buku Sheila Rusdi. Sedap buat ratah2. Tak sempat nak perap udang tuh lama sikit... kalau lama sikit mungkin lagi sedap!!!
Udang Asam D'Jawa - Sheila Rusdi
Bahan2
1kg udang
2 sudu asam jawa (diperap bersama udang)
Garam /Gula/serbuk perasa
minyak utk menggoreng
Cara membuat
Udang diperap bersama asam jawa, garam dan gula selama 1/2 jam (lebik baik semalaman utk rasa lebih sedap) Goreng udang hingga garing. Hidangkan. Lebih enak kalau dicicah dengan air asam.
Cara membuat air asam
Potong tomato dan cili padi. Kemudian gaulkan bersama air asam jawa dan sedikit garam serta gula. Sesuaikan rasanya.
Cara mama buat air asam
Bawang besar,cili padi merah & hijau dipotong dadu. Kalau suka tambahkan lada benggala hijau atau merah. Air asam, gula & garam sesuai rasa.
No comments:
Post a Comment