Salam semua di petang yg cerah.
Semalam sebenar nyer nak try buat bubuh ni, tapi oleh sebab buzy mama lupakan
niat.Sebenar nyer terpanggil utk mencuba apabila ternampak kat umah Asma @Rembau.
Ni baru tadi buat utk minum petang. My MIL & my mother pun ada, jadi dapat lah diorang
merasa pengat ni.
Mama buat 1/2 adunan ajer. Sebab tak pernah makan lagi.
Tapi kan Asma sedap juga pengat ni. Terima kaseh sebab kongsi resepi. Halal ya Hawa C&P resipi.
bahan2nya.
Semalam sebenar nyer nak try buat bubuh ni, tapi oleh sebab buzy mama lupakan
niat.Sebenar nyer terpanggil utk mencuba apabila ternampak kat umah Asma @Rembau.
Ni baru tadi buat utk minum petang. My MIL & my mother pun ada, jadi dapat lah diorang
merasa pengat ni.
Mama buat 1/2 adunan ajer. Sebab tak pernah makan lagi.
Tapi kan Asma sedap juga pengat ni. Terima kaseh sebab kongsi resepi. Halal ya Hawa C&P resipi.
bahan2nya.
- 2 cawan tepung pulut
- sedikit garam
- air untuk menguli tepung dan merebus adunan tepung
- santan dari sebiji kelapa
- sedikit sagu biji
- 1 senduk gula merah
- 1/2 senduk gula(boleh kurangkan)
- garam dan daun pandan
caranye:
- uli tepung dengan sedikit garam dan air sehingga boleh digentel bulat.Boleh letak pewarna jika suka.
- kemudian rebus hingga tepung timbul dipermukaan air.angkat dan toskan
- sagu biji dibersihkan dan toskan.masukkan kedalam periuk bersama dengan gula dan daun pandan.
- tuangkan sedikit air,renihkan.masukkah santan dan garam sambil dikacau.akhir sekali masukkan tepung pulut yang sudah direbus tadi.
- perasakan manis nye.bila dah mendidih boleh lah diangkat.
No comments:
Post a Comment