Thursday, September 29, 2011

Kari Daging Kerisik


Assalamualaikum w.w semua

Ada yg rindu kat kite tak????
yg pasti mama rindu sangat2 kpd teman2... masih blm sempat BW lagi.

Resipi dari dapur Mas.. Mama dah tak sempat nih nnt blk dari rumah Mak update sikit okay ciao dulu!!!!

updated: Terima kaseh Mas diatas kesudian berkongsi resipi kari daging kerisik ni. mmg ada kelainnan sedikit lauk kari ni.. cuma bila dah sejuk agak pekat sikit. Mama msk semalam tgh hari lps teruju tgk post Mas di FB hehehe. Tadi pagi sempat buat bekpes makan bersama prata instant yum3x
Maybe next time nak mencuba kat ayam pencen plak..mesti sedap :P




Kari Daging Kerisik


Bahan-bahan ( 1 famili )

  • 1 kilo daging -dipotong nipis dan rebus empuk. - mama gunakan daging kari
  • 2 sb cili kisar - gunakan cili serbuk
  • 1 biji bawang besar*
  • 4 ulas bawang putih*
  • 1/2 jari halia*
  • 4-5 sb rempah kari daging-dicampur sedikit air dan jadikan pes
  • 1 batang serai - dititik
  • 2 lembar daun kari
  • sedikit kayu manis,cengkih,pelaga (penumis)
  • 3 biji kentang - dibelah 4 ni ltk lebih sikit
  • 3 biji tomato - dibelah 4
  • 2 batang lada hijau - dibelah 2 - tak letak pun
  • 1/2 cawan kerisik
  • 1 keping asam gelugur
  • garam secukup rasa
  • minyak masak - untuk menumis
  • 1/2 biji bawang besar - dihiris
  • 2 ulas bawang putih - dihiris
  • air secukupnya utk kuah
  • daun pandan - Mas & mama ltk utk menumis biar harum

Cara-cara

  1. Kisar bahan2 bertanda * dan campurkan bersama cili kisar.
  2. Panaskan minyak dlm periuk dan tumis bwg besar dan bwg putih yg dihiris juga daun kari hingga layu dan masukkan campuran bahan kisar,penumis dan serai dan terus tumis hingga hampir kering lalu masukkan pes rempah kari dan tumis hingga wangi dan terbit minyak.
  3. Masukkan daging rebus bersama air rebusannya sekali dan juga kentang.Bubuh garam,asam gelugur,kerisik,kacau rata dan masak hingga mendidih.Tambah air jika perlu dan masak lagi biar mendidih dan kentang empuk.
  4. Kecilkan api dan masukkan cili hijau dan tomato.Renihkan lagi 10-15 min.Siap untuk dihidangkan.



29 comments:

ady said...

as-salam mama
sedap kari ni mkn dgn roti atau roti jala..yummy..

fuzidss said...

best nya....lagi tengok kentang

Mas said...

wahhhh..cepatnya mama buat...
sedappkan mama kari daging kerisik ni...
menyelerakan betoi nengoknya....

azian said...

makan dgn pulut kuning sedappp!

izahdaut said...

rindu mama laaaa.... lagi update lagi ma... wah dah ada kat sini lak kari ni. haii ni yang tak sabo nak try ni

anis said...

assalamualaikum hawa.
mengancam betul kari daging kerisik ni. klu cicah dgn ketupat@nasi impit dan roti mesti sedap punya.:)

tun_telani said...

fuhh.. pekat elok nmpk kerisik mama.. mkn ngn pulut kuning sure terangkat..

Yat Maria said...

Salam Ma

aduhaiiii...Mama kalo masak & tayang lauk, selalu wat orang jejes2 kat opis nih!!!

Amie said...

assalam Mama Hawa,
macam lama sangat tak ziarah ke sini, Mama Hawa sihat?

Kari Daging Kerisik tu nampak sangat sedaplah! lapo....

Amie said...

assalam Mama Hawa,
macam lama sangat tak ziarah ke sini, Mama Hawa sihat?

Kari Daging Kerisik tu nampak sangat sedaplah! lapo....

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Ady...
utk tekak mama ni ady mmg sedap terasa akan kerisik nyer..mkn ngan roti prata pun sedap :P

Mama Hawa/Mama Nani said...

fuzidss...mama saja ltk lebih sikit sbb kat rumah ni mmg antu kentang :P

Mama Hawa/Mama Nani said...

Mas.. lps Mas post kat FB semlm mama pun pegi pasar beli daging..tapi mama gunakan daging kari kalau ngan daging tetalan mesti sedap nyer..Mama terpekat sikit kuah nyer tapi tadi pagi panaskan blk ltk air panas okay daa Tq yer sudi berkongsi resipi :)

Mama Hawa/Mama Nani said...

Hishhh jgn ckp pulut azian ngan roti pun sedap hehehe

Mama Hawa/Mama Nani said...

hehehe ada jgk yg merindu kat mama..lap u many2 lah Izah hehehe. Tu ah semlm tgk si Mas post dh tak blh tahan...semlm jgk dpt msk dpt lah buat bekpes padi tadi :)

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Anis... lama betul tak BW kat sana..uisshhh jgn ckp roti atau pulut prata pun sedap :P

Mama Hawa/Mama Nani said...

Tun.. kuah kari kerisik mama terpekat sikit..mmg sedap kalau pekat2 begini mkn ngan pulut..tapi kalau ngan roti prata pun sedap..hehehe

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Yat...

hehehe Yat ni buat lawak lah..apa kurang Yat kalau tayang jelly kat post...

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Amie...

sebenar nyer hawa pun lama tak update blog since raya..asyik sibuk jer...
Alhamdullilah Hawa sihat & terima kaseh.
Waktu nak ambik gmbr kuah kari daging dah pekat tuh yg kena tambahkan air panas sikit lagi..tapi mmg sedap kalau pekat2 mkn ngan roti prata Amie..cuba lah

lina_pg said...

sedapnya kari kalau pekat2 cenggini,layan ngan roti pun besh ni

Juwita Jamaludin said...

salam mama.. masak macam ni sedap juga.. ita suka kari macam ni sedap

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum mama..
wah nampak lg kat cnie.. nie x bole jadi nie.. kena buat gak nie.. nampak sedap sgt tu mama...

kzai said...

salam ziarah hawa..pekabo..majlis dh selesai..lega rasanya kan..sedap mkn kari daging dgn nasi pnas dan ikan kering..xtoleh kiri kanan dahhh...

Nurul said...

As salam, Mama..
Rindu2... lama mama x bersiaran... sedapppnya kari tu... makan cicah ngan roti pun sedapp tu...

* mama, nanti sudi2 ler singgah blog nurul amik award yer

Mama Hawa/Mama Nani said...

Lina bkn setakat roti... prata pun sedap kalau dicicah ngan kari daging nih hehehe

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Ita..

Ita pun suka msk kari pekat2 jgk..hehehe sama lah ngan mama sedap kan

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Diana...

hehehe mesti cuba Diana..sbb sedap sgt2

Mama Hawa/Mama Nani said...

Hawa sihat Zai..masih terasa kepenatan & ada lagi urusan yg blm settle.. maklum lah rumah kecil so brg2 spt almari anak dara kena lah dialih semula ke dlm bilik.

Uisshhhh kena lah tuh siap ngan ikan kering + ngan sambal belacan sedar2 nasi bertambah 2 x hehehe

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam rindu jgk buat Nurul

Mmg sedap kari pekat nih dimkn bersama roti atau pun nasi.

Terima kaseh yer sudi beri mama award & ingatkan mama di seberang nih :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...