Monday, January 9, 2012

Roti, Roti & Roti hehehe manyak roti :)


Bismillah
Assalammualaikum WW & Selamat  Pagi Isnin

Project semalam petang bersama si shasha hehehe... dh banyak2x dia malas... angkat kaki jawab nyer mak dier lah yg habiskan.

Lama betul simpan resipi dari ibundo hehehe baru tahun nie berkesempatan membuat nyer. Bila belek2x resipi2 yg dh diprint wow byk sungguh!!! Tak tahu lah mak!!!!

Baik lah disini dgn 1 adunnan kite blh pelbagaikan dgn apa sahaja yg ada di dapur kite... mama mengunakan sosej biasa, sosej berperisa satay & jgk serunding daging (Chicken Floss)

1st time bila cik hubby makan.... puji!!!! mcm roti kat kedai hehehe sedap lah tuh!!! psstt susah tau nk dpt pujian dari sang suami!!

Terima kaseh byk2 ibundo :) Izinkan Hawa berkongsi resipi disini pulak...

ROTI SOSEJ
Sumber: resipiibundo.blogspot.com


Bahan A
600 gm tepung HP - mama gunakan tepung roti
100 gm gula halus
20 gm susu tepung
6 gm garam
6 gm bread improver
11 gm yeast (1 peket mauripan)

Bahan B
285 gm air
1 biji telur
1 sudu kecil butter vanila- ltk vanilla biasa jer

Bahan C
60 gm butter

Hiasan
Hotdog
mix vege
mayonis
cili sos



Masukkan bahan A ke dalam mangkuk adunan. Gaul sebati. Masukkan bahan B, blend slow speed selama satu minit. Masukkan bahan C blend high speed selama 20 minit. Guna pengadun roti ye. Kalau nak uli pakai tangan boleh juga tapi tak gerenti adunan tu menjadi lembut. Lagipun, umangai.. longoh lah tangan..

Bila siap, keluarkan adunan dan bahagikan adunan kepada beberapa biji bebola seberat 50 gm setiap satu. Lebih kuranglah. Bentuklah sesuka hati. Biar adunan kembang (lebih kurang satu jam). Bila sudah kembang, sapu permukaan dengan campuran telur dan air. (sebiji telur dan air di kocok2 dulu). Taburkan mix vege. Picitkan sos cili dan mayonis. Kalau suka taruk cheese.

Kalau malas nak bentuk apa-apa, letak je dalam bekas ni. Dalam dough itu telah letak hotdog seketul.





Ni yg plain jer.. mama letak bijan putih & bijan hitam..gebussss


lembut... gebu jer


Bun yg berinti kan sosej perisa satay... fav si Nazli!!!




Cik Hubby fav!!!! Bun sosej selepas bakar mama sapukan mayonise dan taburkan chicken floss yum3x...


18 comments:

CT Delima said...

As'salam MamaHawa

Selamat pagi...selalunya bab2 nak uli doh ni memang ct akan tolak tepi..hehehe. kalau teringin nak makan beli jer, tapi ada BM kat rumah pun ct bungkus jer Ma..hahaha. kes tepung roti tak ada stok...hehehe

Memang gebu dan terserlah kesedapan roti2 tu, insya'Allah kalau ada kerajinan boleh lah ct cuba nanti.

ct ni nak print resipi ink dah habis lama dahhh..kalau nak, main salin dalam buku2 Note tebal2 tu. sekarang dah ada 8 buah Mama..tak tahu mana nak buat semuanya sedap2 belaka..hehehe

Wani said...

AS-SALAM kak hawa

bestnya meroti pelbagai jenis lak tu .. mood meroti x datang lagi neh susah nak meroti hihi

Liza said...

salam mamahawa...dah habis ke roti tu, kalau xde org nk perabis, huluq la sikit kat sini....ekekekekeke

tun_telani said...

salam ma.. wah.. mmg gebu sgt nmpk roti tu. mcm2 jenis jadinya, mmg buleh buka bakery dh nih.

izahdaut said...

mama punya roti semua comel2 mcm kat bakery. menjeleskan hati nurani ku ini. sedap kalau dapat makan pagi pagi. dicicah pulak dengan tea tarik atau air kopi. suami melihat roti roti ini mesti senyum puas hati. sambil berkata dalam hati. pandai sungguh isteriku ini...sudah lah cantik, bijak bestari lagi.. hehehehe... maa. nak yg ada serundig kat atas tu.. tak kire nak jugak

Zaliedana said...

Assalam mama,nih dah kalah roti yg beli dah ni,dgn gebu gebas,da pelbagai inti lagi,adeiiii nak seketui mama..

Nieza said...

mama cayang, betul la dah mcm yg kat bakery tu la mama..gebus dan montokx2.saya nak yg ada serunding tu ya..hehe

Yatie said...

mmng gebusss gebassss rotimu itewww mamahawa..geram tngk..kalau dpt makan yg suam2 ni mmng best tawww...

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm CT...
hehehe sorry lmbt reply laa :)
Okay lah ada pun BM cam hawa gunakan mixer jer ..kalau nak uli pakai tangan jwb nyer tak menjadi lah roti kite nnt siap baling kat dinding roti tak pecah hahaha...

Uissshhhh!! Byk tol smpai 8 buku!!! tak kuasa lah kalau ink tak de Hawa sanggup pergi kedai beli ink printer!!

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Wani..

Kalau dah mood "R" semua menjadi Wani.. ni pun gunakan mixer bkn BM :)

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Liza..
ehehehe roti yg byk2 tuh tunggu keluar jer dari oven kena ngap ngan bdk2 masa panas2...

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Tun..
hehehe tak lah sampai bukak bakery malu den :)Setakat anak2 & cik suami rasa okay lah tuh :)

Mama Hawa/Mama Nani said...

hehehe Izah :)
ahah sambil duduk2 sarapan pagi kat beranda hirup Nescafe dpt ku bayang kan betapa nikmat nyer duduk berduan ngan sang suami mkn roti yg beraneka rasa & bentuk ki3x
Kalau nk yg serunding tuh kena dtg spore blh mama buat manyak2x hahaha :)

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm CT...
Tak lah pulak mcm roti kat kedai..malu lah mama..setakat tiru2 mcm yg dijual kat kedai dpt lah anak2 merasa... Ct nak jgk?? meh turun spore blh kite gather2 :)

Mama Hawa/Mama Nani said...

Niexa cayang!! Wah masuk nie dh 3 orang nak yg serunding..meh sini lah kiter gather2x sekali sekala hehehe

Mama Hawa/Mama Nani said...

Yatie tak sempat nak tunggu yg suam2 tgh panas anak2 dh bedal hahaha

SARIMAH MD ALI said...

Salam MamaHawa

Gebunye roti tu. Teringin nak buat tapi tak pandai. Nampak menyelerakan. Untong anak-anak makan roti buatan mama mereka sendiri.

SARIMAH MD ALI said...

Assalamualaikum MamaHawa...

Bestnye tenguk roti yang gebu tu. Seronok dapat buat sendiri ya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...