Friday, January 6, 2012

Kuih Bom Keledek... jangan takut!!!!


Di mulakan dengan BISMILLAH & ASSALAMMUAILAIKUM WW

Salam pagi Jumaat buat teman2 yg sudi berkunjung di dapur mamahawanani.blogspot.com walaupun tuan rumah dah jarang2 menghapdet n3..Terima Kaseh !!!!

Kuih Bom Keledek yg dh lama buat daa... ikut resipi dari dapur Kak Anim yg dah pandai buat kek bday!!! bila baca & lihat kesungguhan Kak Anim walaupun dlm keadaan yg tak brapa sihat... I salute lah kak Anim!! kelakar jgk bila baca ... main sorok2 ngan cik hubby kak anim.. maklum nak surprisekan hehehe :)

Kuih Bom yg berintikan pes kacang merah instant sedap kalau dpt keledek putih lagi sedap! Ni waktu mama buat kalau tak silap musim hujan ... so cuma dpt keledek oren jer. Tapi takpe dpt jgk merasa kuih bom...

Okay lah mari kite tgk resipi yg mama ambik dari dapur kak Anim :) Thanks yer Kak Anim & Kak Hanieliza for the recipe :)

psssstttt... jgn takut kuih bom ni tak akan meletop tau!! Tak payah susah2 cari helmet waktu nk menggoreng hehehe



Kuih Bom Keledek
Resepi:Kak Hanieliza
source: Kak Anim 

Bahan2
500 gram keledek - mama dpt keledek oren so kena lah pandai adjust sikit 
1 cawan tepung gandum
1 cawan bijan - mama campurkan dgn bijan hitam sedikit
1 sudu kecil garam
Minyak bagi menggoreng

Bahan Inti
1 cawan kelapa parut muda
1/2 cawan gula merah
1/2 cawan air

(Kacau bahan2 inti dengan api sederhana hingga pekat dan masak).-ketepikan
mama gunakan inti kacang merah instant jer.




Cara

1.Keledek di buang kulit dan di potong kecil.Rebus dengan air dan garam hingga lembut.Kemudian toskan.
2.Lumatkan keledek dan gaulkan dengan tepung.
3.Masukkan semua bahan inti ke dalam kuali dan masak hingga kering.
4.Leperkan adunan keledek dan masukkan satu sudu kecil inti.
5.Uli menjadi bebola kecil dan golekkan di atas bijan.
6.Goreng dengan api sederhana hingga warna bijan menjadi kuning keemasan.
7.Angkat dan hidangkan

21 comments:

anymz said...

bestnya hawa bagi idea guna inti instant ni..akak ada byk lagi inti pes itam tu..boleh lah buat nanti..toce2..hehe

wah usik2 akak ya..nanti tgk hawa buat kek bday seprise mcm mana pulak..ada nyorok2 bawah meja tak nanti..hahaha

CT Delima said...

As'salam Mama Hawa

lama betul ct tak makan kuih bom ni. bukan malas nak buat tapi takut meletup masa mengoreng tu jer..hehehe

keledek baru jap habis sebab buat kuih keria untuk bf naka2 dan Hubby :)

norlieharumaini said...

nampak sedapnya.. lama x makan...

izahdaut said...

mama... miss u.. BW laju2 je ni. kerja rumah tak settle lagi. hehe... dah lama nidam nak makan bom keledek ni. sedap pulak bila diintikan mcm tu. inti buat sendiri malas betul nak buat rasanya. itu yg lambat sikit nak buat kuih bom. good idea mama. i like

ady said...

as-salam Mama
comelnya kuah bom Mama ni..lama tak makan kuih bom...kalau Ady suka yg inti kelapa..yummy..

tun_telani said...

pagi2 dh kene bom.. hehe.. dh lama x makan.. tun suka kuih bom yg inti isi ikan mcm samosa tu. sedap sgt. tp xpernah lg mengebom sendiri.

Nieza said...

salam windu mama...wahh mana menghilang? sekali keluar ngan kuih bom yg memang mengancam ni.lapar lak tgk mama...nk minta pun dh abis... nk blkla..hehe

harleena said...

sedapnya kuih boom. Lama tak makan. tapi tak berani buat kuih ngan keledek. Asyik tak jadi ajer..

KakAsma said...

alamak terlambat datang nak amek kuih bom tu..terlalu lama tak makan dan buat juga..hehehe sebab kalau buat mesti kita sorang terkulat2 makan..

kzai said...

salam hawa..npk menarik kuih ni ada dwi kalor..dh tentu sedap banget..

Mama Hawa/Mama Nani said...

Yr welcome kak anim..ni pun ada lagi entah lah nk buat apa lagi ngan pes instant.

hehehe alah usik2 manjaaaa

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm CT
hehehe tak meletop pun percaya lah.. api mesti kecil sikit jgn besar2.

Uisshh sedap tuh buat kuih keria keledek hmmm lama mama tak mkn!

Mama Hawa/Mama Nani said...

Norlie... mmg kena pada tekak kite & yg pasti kuih bom nie tak meletup!!

Mama Hawa/Mama Nani said...

Miss u two Izah..hmmm biasa nie kerja rumah blm settle merempit dier hahaha
Mama pun malas nk buat inti kacang. Masa pegi JB arituh nmpk yg instant so sambar jer sedap bila mkn panas2x inti kacang merah tuh jd lembik2x...

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Ady...
hehehe comel2 ke? Oh! Ady suka inti kelapa yer.. sebenar nyer mama malas nk buat inti kelapa ada instant kacang merah mama ltk jer lah..yg pasti sedap!!

Mama Hawa/Mama Nani said...

ehehehe Tun pun terkena bom jgk eh? Belum pernah plak termkn berinti kan isi ikan lagi Tun lain drp yg lain nie..

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam rindu jgk Nieza..
alah sibuk sikit ngan urusan keluarga..Ehehehe nk kasi dh habis.. apa kata Nieza buat sendiri baru dpt rasa..

Mama Hawa/Mama Nani said...

Harleena kenapa asyik tak jadi jer???So far nie mama gunakan keledek oren terlembik sikit tapi okay jgk.. nk cari keledek biasa time buat musim hujan...

Mama Hawa/Mama Nani said...

Asma bukan as jer yg terlambat hehehe ramai yg dtg nie pun tak dpt mkn :)

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Kzai.. saja jer nk perhabiskan bijan hitam tuh.. ni kena buat baru dpt rasa kesedappan kuih bom hehehe

JUICY CAFE said...

as-salam sis..salam ziarah..n izinkan sy buat resepi nih ya sis..tq..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...