Tuesday, December 20, 2011

Egg free Chocolate Cupcakes


Assalamualaikum w.w.

Puas ati lah... hehehe memang sedap chocolaty & moist jer cake nie. Gabungan cream cheese frosting menambahkan lagi kesedapan nyer. Menyesal plak buat 1/2 adunnan. Takpe blh buat lagi mungkin dlm bentuk cake yg besar pulak tuh pun kalau ghrajin :)

Ayu, Nor & Kak Anim pun dah buat cake nie seingat mama lah sorry lah kalau mama terlepas pandang. Terima kaseh semua izinkan mama berkongsi di sini pula :)

EGG FREE CHOCOLATE CUPCAKES
source : AYU S'pore
Sources:-From Art of Dessert
Makes about 2 dozen cupcakes
Allergy note: contains wheat and dairy ingredients
(Ayu made 1/2 amount of below & adjusted to taste)

3 cups all-purpose flour -(Ayu used 11/2 cup)
2 1/2 cups sugar-(11/4 but Ayu used only 1 cup)
1 cup cocoa powder-(Ayu used 1/2 cup)
2 tsp. baking soda-(Ayu used 1 tsp)
1 tsp. salt-(Ayu used 1/2 tsp)
2 cups whole milk-(Ayu used 1 cup UHT milk)
1 cup butter, melted-(Ayu used 1/2 cup- 115g)
4 tsp. honey-(Ayu used 2 tsp)
2 tsp. vanilla extract-(Ayu used 1 tsp)
1/2 cup semi-sweet chocolate chips -(Ayu used 1/4 cup) x letak mama ltk  kepingan choc mcm Nor



Preheat oven to 325 F degrees. Line two muffin pans with baking cups. Sift together flour, sugar, cocoa powder, baking soda and salt. In a separate mixing bowl, combine milk, butter, honey and vanilla extract. Slowly add the dry ingredients into the milk/butter mixture. Mix until combined. Fold in the semi-sweet chocolate chips. Pour in the batter into the lined muffin pan to 2/3 full. Bake for 25 to 30 or until a toothpick inserted in the center of the cupcake comes out clean. Let cool completely before decorating.




Buatkan utk si Meera belated belated bday :) simple deco ngan cheese frosting sbb dier mmg suka cheese :P

18 comments:

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

mama terguda la.Tapi kita tengah sakit tekak dan selsema.Nak makan apa pun tak selesa dibuat tekak ni,.Nak tidur pun tak boleh itu la sebabnya kta merayap malam2 ni.

Hassan said...

Salam sejahtera ...
Blog yang menarik ~~~

Anna Qawina said...

wah..ternampak kemoistsannya..heheh..saya lom cuba mama..try campak2 manja ke sini barang 4 ketul..

~~zAnAfAhMi~~ said...

amboi.....bukan main tinggi toppingnya tu, apa tak sedapnya? Buat cantik2 sayang pula nak mkn....

Liza said...

salam mama....cantik la cupcake tu, terguda liza....hihiihhi

Sue @ Nenie said...

Salam Mama..nampak lembap je kek ni, mesti moist dan sedap ni...Buat minum ngan kopi panas sedap ni

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Awesome !!!! akak pun nak try my children suka anything about chocolate. Thanks for sharing

Chik Mimi said...

ma ku telah terguda ni cantiknya ma cc tu

chikadakbiru said...

salam mama.

sedapnye kalau dpt rasa 2 ketoi cupcake nih...Cb salin resepi ya...

tun_telani said...

salam mama, kombinasi coklat cake ngan cream cheese mmg terbaik! omey la munge2 atas tu..

Mama Hawa/Mama Nani said...

La cian nyer puan Ros lagi sakit tekak..cuba bykkan minum air suam2 dan kalau dpt minum air asam jawa pekat ltk sedikit madu..

Hassan..
salam sejahtera buat Hassan n tq sudi singgah ke sini.

Mama Hawa/Mama Nani said...

Anna mmg moist jer cc nih. Tak payah guna telur pun..hehehe nak campak manja2??? kang terkena monitor tak dpt plak mkn hehehe

Zana..hehehe biasa lah org yg nk mkn tuh antu cheese so mama tompokkan tggi hehehe. Apa nk syg ngap jer!! hehehe

Mama Hawa/Mama Nani said...

Ala Liza..deco biasa2 jer :)

Wslm Sue Nenie :)
Comment dari bdk2 yg mkn mmg moist n lembut jer... nak tunggu kopi lmbt sgt ngap jer hahaha

Mama Hawa/Mama Nani said...

Kak Paty..try lah kalau nak sedap ltk choco topping lagi best!

Mama Hawa/Mama Nani said...

Alah Chik Mimi ni jer yg mama sempat buat kan utk birthday... deco2 dari keras tangan mama :)

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm CB

silakan CB ni pun mama buat 1/2 adunnan dpt lah dlm 22 bekas kecil..nk rasa kenalah buat yer CB ehehehe

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Tun..
Betul tuh!! nice combinasi pada mereka suka kan cheese!! hehehe bunga2 instant dari kedai kek hahaha

sonata anak kancil said...

sedap ni...boleh dicuba ni , tk kongsi resepi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...