Friday, December 16, 2011

Keropok Lekor Terengganu



Salam Jumaat & Salam tengahari buat teman2 yg diingati selalu...
Sejak akhir2 ni blog agak jarang di update... busy ngan urusan hari2 n also hidung yg dah mula sok sek beberapa hari yg lalu.. susah kan kalau org dh allergic!!! Tak blh kena sikit pun. *sambil gosok2 mata yg gatal nih*

Okay berbalik semula kepada gambar keropok lekor. Keropok Lekor jauh mari hehehe sempat beli semasa   kiter bercuti 2 minggu lepas di Terengganu. Dalam perjalannan pulang ditepi jalan raya byk kedai yg menjual keropok2 nie pilih saja mana yg suka siap ngan pencicah nyer sekali murah jer sebtg seringgit.



Memang sedap makan cicah ngan sos yg diberi... hitam sikit pekat2 masam manis semua nyer ada. Kalau makan ngan popiah goreng atau keropok ikan pun mmg best! Ada nampak resipi sos keropok lekor di Myresipi ingat nak cuma buat mana lah tahu sama rasa ngan yg ni...


35 comments:

Liza said...

salam mama...bestnya keropok trgnu, bnyk sgt ikan kan....terasa2

K.Nor said...

banyak ke borong kopok lekor aritu ma? hehe

Amie said...

Assalam Mama Hawa,
hadoiiiii... terliur tengok kepokcicah sosnya tu, Amie suka cubit2 kecil kepok masuk dalam mangkuk, tuang sos makan ngan sudu...puas...:) ha hahahh memang kemaruk kepok betul Amie ye.

tun_telani said...

mama!!! alaaa... dh balik ye.. tun kat ganu skrg nih.. kalau mama dtg minggu ni sure sempat singgah umah. tun pun xsempat lg ni nk gi beli kopok lekor. musim2 hujan ni was2 pulak nk beli takut terkena ikan lama. ye la, nk dpt ikan fresh susah bila ombak besar sgt cam skrg ni. tun bila mkn kopok yg ikan x bape nk fresh mula la gatal2 hidung ngan mata jugak.

Nuridah said...

Assalamualaikum mama,

wah tk jemput kita mkn sekali ke??Sedap keropok lekor nie...kalau nur suka mkn gitu aja tk payah cicah ngan cili sos atau yg sewaktu dgn nya.

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Sedap tu..tak beli kropok losong skali ke???

Chik Mimi said...

wah ma sedapnya ,ma cuti2 mesia ye

izahdaut said...

oo mama cuti2 ke terenganu ye. tak sempt jumpa kak nor la ye.. sedapnya kopok ganu. sukeee...

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

SALAM K.HAWA...KALAU MINUM PTG..MINUM LAK KOPI PANAS..MMG SEDAP!

Yana Shaiful said...

Salam mama..bestnya p bercuti kat ganu..mst borong kopok byk nii ^_^..

cik cek said...

Mama...kepok gannu memang sedap...cek pun tengah makan kepok goreng pasar malam mari....tapi goreng sendiri...:)

Ayu said...

Assalam mama,
wah kopok ganu..sedapppnya..dulu kita pergi ganu..borong lekor..penjual sana kata lekor ganu sedapp, sebab tak tamabh tepung..memang pun sedap sanagt..suka makan..yang kat jb banyak tepung tak berapa best..hope ypu enjoy your holidays ya ma..
tak apalah next time mama pergi dgn family mama ajelah..since cik hubby mama dah tahu jalan kan..pergi dgn orang memang gitulah ma..cian mama..

dZana said...

waaa.. mama.. lepak2 menghilangkan penat kt rmh sambil kunyah keropok lekor yer.. tmpg sekali bboleh..

nOOrsha said...

salam mama..keropok lekor ganu mmg sedap kan..terasa2 ikannye tu..selalu klo nk beli sy cari yg rupe buruk, br sedap sbb byk ikan..hheheeh..yg licin tu byk tepung...hahaha

Nieza said...

waduhhh terliurnya tgk kopok lekor ni...mana nk cari kat sini mama..sabar jerla kan... nk buat sendiri mcm tak rajin jer kena tunggu blk cuti Malaysia la cari..huhuhu

noorsafone said...

salam hawa...memang best keropok lekpor trnggu ni kan,bnyak ikannya,nanti kalau dh try sos kepok lekor tu,share resepi ya..hehe

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

mESTI BORONG SAKAT YA....KEROPOK LEKOR SANA MEMANG TOP......BANYAK EXPLORE MAKANAN DI SANA TAK?

Yat Maria said...

Mamamaaa....kok tayang keropok lekor ngan sos!!!ishhh...kita pun nak mengendeng kat Mama...

Acik Erna said...

mamahawa..kalau mamahawa yang buat sendiri keropok lekor tu..mesti lagi sedap.

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Liza..
MMg lain rasa nyer ngan keropok lekor yg dibeli kat pasar larkin JB..sedap :P

Nor.. tak lah dpt beli 10 jer.. takut kite tumpang orang...

Wslm Amie..
hisshh mmg sedap tau sos keropok lekor nie lain rasa nyer.
Mcm best plak Amie makan cam g2.. nk ikut lah style Amie nnt kalau ada beli keropok lekor..hehehe

Mama Hawa/Mama Nani said...

Tun kat Ganu!!! hissshhh tu ah kite ikut tumpang org kalau pegi sendiri2 tak brapa kisah lah nk singgah mana..takut!! hehehe
Oh Tun pun allergic jgk eh? Tapi waktu mama ke Ganu cuaca allhamdullilah cerah sepjg masa sbb tak kena ujan..hehehe

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Nur.. sila jemput makan keropok lekor yg di import dari Ganu hehehe
Mama suka cicah ngan sos kasi lagi ummmph!!

Mama Hawa/Mama Nani said...

Alamak Puan Ros apa tuh keropok losong??? Tapi kat jln2 sana Hawa ada baca jgk nama2 jln yg ber'losong' tak sempat nk tanya..hehehe

Mama Hawa/Mama Nani said...

Chik Mimi... jln2 cari makan hehehe sekali2 jln ke n3 orang :)

Aah izah..tak sempat nak jumpa Nor. Dpt jgk merasa keropok lekor Ganu :P Cedap

Mama Hawa/Mama Nani said...

Azatie..hehehe tuh dah pasti.. lagi2 pekena ngan kopi yg kaw2x tak blh angzzzz...

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Yana..tak lah borong tapi dpt lah merasa keropok lekor Ganu.. sekali2x tgk n3 org..

Mama Hawa/Mama Nani said...

Cik Cek.. sedap nyer mkn keropok lekor!! hehehe sedap mkn panas2. betul tuh Cik Cek keropok lekor Ganu lain rasa nyer.

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Ayu..
Alhamdullilah dpt jgk merasa keropok lekor Ayu tak lah borong tapi dpt lah merasa sorg sikit..Kite tumpang org so kena lah tahu diri hehehe. Yg penting I really enjoy myself n family maybe next time kite drive up sendiri kat Ganu.

Mama Hawa/Mama Nani said...

hehehe blh2 Dzana smbil duduk minum kopi o apa salah nyer :)

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Noorsha..aah mmg terasa ikan nyer..sedap mkn panas2

Mama Hawa/Mama Nani said...

la cian nyer Nieza. Takpe nnt bila blk Msia blh lah mkn atau buat sendiri keropok lekor yer.. so far mama blm pernah buat sendiri..

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Noorsafone.. Insyallah kalau Hawa dpt cari resipi sos keropok lekor Hawa share the resipi :)

Mama Hawa/Mama Nani said...

Kak Paty... dpt jgk kite merasa nasi kerabu, nasi dagang ada 2 -3 jenis kuih yg dirasa...

Mama Hawa/Mama Nani said...

Yat!! saja jer nak tayang keropok lekor ngan sos biar ngences..hehehe nk ngendeng dh elleck!!

Mama Hawa/Mama Nani said...

Acik Erna kite blm pernah buat lagi keropok lekor tapi insyallah 1 hari mesti try nyer..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...