Monday, December 19, 2011

Kepak Ayam Ala My Dad


Salam sejahtera & Selamat Petang semua teman2 yg sudi mampir ke dapur mama walaupun tuan tanah sekarang agak lemau nak menghapdate blog...hehehehe terima kasih kerana masih sudi ke sini.

Kebetulan semalam anak mama si Shasha ada buat barbeque.... kesian sepjg hari semalam hujan sampai ke malam.  Since ada balance dari barbeque mama ambik sedikit utk buat bekpes bukan bekpes dah lunch pun  
tapi tak di barbeque goreng jer... api mesti kecil kang terhangus plak silap2 mkn ayam goreng rentung hehehe.

Resipi dari buku masakkan Sheila Rusdi kalau tak silap mama pernah buat N3 dulu lama daa dah tak blh cari link dulu.. okay ni mama letak lagi resipi dibawah memang anak2 n kawan2 dier orang sukakan ayam goreng/barbeque begini... Cedap!!!



Kepak Ayam Ala My Dad
source: Sheilla Rusdi
sumber: mamahawa

Bahan2
1/2 kg kepak ayam - dicuci bersih & di toskan sebentar
2 sudu makan minyak bijan
2 sudu makan madu
1 sudu makan sos tiram
garam, kicap pekat, gula & lada putih
minyak menggoreng

Cara2
Perapkan ayam bersama kesemua sos, garam,gula & lada sulah. Mesti ada rasa manis & masin.Lebih kurang 1 jam baru boleh goreng.

Cara mama utk buat bbq:
Kepak ayam yg telah di cuci & ditos di rebus sebentar. Bila kepak ayam dah bertukar warna angkat & toskan. Biarkan sejuk sebentar dah gaulkan bersama sos2 dan perapkan semalaman.

22 comments:

HaSue said...

Mama..sedapnyer..terliur nengok!dah lama x bbq outdoor..kalo bkr dlmn oven x se best yg bkr outdoor kann..hehe..

anyway,i miss uuuu!! sama laa kite lemau nak ngupdate tp tetap mencuba dan mencuba.. =)

KakAsma said...

wah..jangna makan bebanyak kepak Maa..nnti terbang tak mau turun hehehe..tengok ajer dah erliur berkilat2 dek madu kan maa..kalau buat ayam seekor okay tak yer

dZana said...

aslmkum mama..dtg mengepak2 ni mama nk kejar kepak ayam mama.. tgok berkilat tu yg tak tahan beno.. mn nk cari kepak hujan2 ni.. malas tul nk keluar ke kedai..

Nieza said...

waduhh terliur bangat nengok kepak ayam ni mama...sedapnya! sini kalau buar bakar oven jer la nk bbq sejuk dah kat luar ni.

tun_telani said...

wahh.. sedapnyer, nmpk berkilat2 lagi tuu.. kat umah ni, mmg kepak ayam jd rebutan, bahagian isi tu slow la pulak.

Amie said...

fuh! sedapnya!!!! berkilat hitam menawan... kalaulah ada depan mata...nak ratah sekarang jugak!

Juwita Jamaludin said...

salam mama.. sedapnya ratah gitu saja.. ita pun suka makan wing macam ni.. tambah kalau masa BBQ...

Liza said...

salam mama...bestnya wing tu..liza ingatkan grill, rupa2nya grg jer yer...nnt nk try gak la...

J.M.R said...

fuhhh..meleleh la air liur ni mama..nak2 gmbr tu close up kaw-kawn nampk lazatnya..

Zaliedana said...

Mama salam rindu di angin lalu,walaupon jauh dirimu ku rindu selalu..Muahhhhs,miss u ma..Lama xjengah sini..Kepak ayam yg berkilat merelit tuh nmpk sgtlah sodap ma..Cam nak capai n ngap jer..

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum ma..
Sedap kepak ayam kalau buat BBQ..

Gee® said...

wah! berseri2 kepak ayam tu... memancar2 kilatnya... sure menjilat jari nih...

Mama Hawa/Mama Nani said...

Hasue!!! Miss u two babe :)
Sekali sekala bbq outdoor mmg best yg tak best nyer cuaca skrg tak menentu jap hujan... jap panas! Betul2 bkr bila bbq bau lagi harum!! bau arang hehehe

Asma..
hehehe nak terbang jauh kemana plak as??? kite tetap disini...
Mmg sedap manis2x dari madu.. tapi tak pernah plak buat yg seekor2 nnt try lah as.

Wslm Dzana..
hehehe nk kejar kepak ayam? tak terkejar kang..aah lah musim ujan ni semua keje malas nak buat tapi kalau tak buat perut laporrr pulak..

Mama Hawa/Mama Nani said...

Aah Nieza.. kat sana dah mula snow kan? kang tak msk2 kepak ayam tuh hehehe :)

Mama Hawa/Mama Nani said...

Tun... kepak ayam ni manis2x ada bau minyak bijan mmg laku kalau bahagian kepak kalau yg lain rasa nyer anak2 tak pandang selain peha ayam..hehehe

Mama Hawa/Mama Nani said...

hehehe Amie :) mkn time panas2 mmg syiok. Cicah ngan cili sos bawang putih pun sedap :P

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Ita :)
Mmg anak2 suka ratah jer..

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Liza..
goreng pun boleh dibuat bbq pun okay jgk.. rasa2 mana yg sesuai. Ni sbb ada balance dari buat bbq mama goreng kan jer..

Mama Hawa/Mama Nani said...

hehehe JMR :)
mmg suka ngan kepak ayam style nih rasa2 mama dah byk kali buat hehehe gmbr tangkap lentok hehehe thnks

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam rindu di angin lalu miss u too CT.Biasa lah sama2 sibuk ngan hal masing2. Lama mama tak jenguk CT jgk.
hehehe mmg sedap ct anak2 suka dah byk kali mama buat kepak ayam nih :) Cuba lah...

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Nadz..
Aah Nadz best time buat bbq nih apa kata org putih.. family bonding.

Mama Hawa/Mama Nani said...

hehehe kepak ayam tuh dah kena makeup ngan madu + kicap Gee :) Mmg kegemaraan anak2 Gee :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...