Tuesday, January 10, 2012

Ikan Kukus Serai - Yatie


Assalamualaikum w w 

Selamat tengahari semua teman2 yg mama ingati selalu.... sebenar nyer tadi pagi nak buat N3 menu makan malam kami... bila nak sign in punya lah terperanjat... BLOG NOT FOUND !!!!! AISEYMAN!!!! pagi2 buat darah up seh!!!

Mintak bantuan drp anakanda di rumah mak... teringat plak Yatie pernah buat N3.... Allhamdullilah baru lega ati.... hehehe Terima kaseh Along & jgk Yatie :)


Okay berbalik pada N3 hari ni... semalam ptg mmg belum masak lagi selepas balik dari appt kat hsp bersama cik hubby... bila bukak FB ternampak Yatie buat N3 ikan kukus serai yg simple.. terus print resipi dan tokok tambah apa yg kurang utk di mkn bersama.

Walla!! memang betul tuh Yatie..mmg berbaloi, sedap & mudah penyediaan nyer.Terima Kaseh Yatie & jgk Kak Liza. Izinkan mama berkongsi disini pula...

IKAN KUKUS SERAI 
sumber: Kak Liza & Yatie 

Bahan-Bahan: 
1 ekor ikan siakap atau kerapu [bersihkan dan kelar]  mama gunakan ikan talapia 

Bahan Hiris 
2 ulas bawang putih 
3 ulas bawang merah 
3 batang serai - mama gunakan bahagian yg putih saja blh mkn sekali
5 tangkai cili api - lebihkan sikit 8 tangkai
sedikit garam [jika perlu] 
1 s/b sos nampla [sos ikan] 
1/2 inci halia muda- di hiris halus spt batang mancis ni mama tambah 


hiasan 
daun ketumbar/daun sup [potong kecil] 
hirisan carrot 
jus limau kasturi 



mama tambahkan sayur brokolli & tauhu lembik



 Cara: 
1. Sediakan bekas utk mengukus. 
2. Bersihkan ikan dan letak kan ke atas manguk kaca [tahan panas]. 
3. Taburkan bahan yang telah d hiris ke atas ikan tadi. 
4. Taburkan sos nampla dan sedikit garam [jika perlu]. 
5. Letakkan ikan yg telah disediakan tadi ke dalam pengukus. 
6. Masak/biar kan ikan dalam pengkukus dengan api yg sederhana selama 30 minit. 
7. Bila dah masak, taburkan bahan hiasan dan jusnlimau. 
8. Hidangkan dengan nasi putih


18 comments:

Amie said...

owwh!!!...ini hidangan yang cukup siohat dan berkhasiat!

Mas said...

sedapppp dan berkhasiat...
terliur mas nengoknya...

Nuridah said...

Assalamualaikum mama,

wah ada ikan kukus...ini my hubby paling suker sekali...kalau nur tk reti mkn...apa2 pun nampak sedap ma ikan kukus awak nie...

Liza said...

salam mama....menu ala2 diet ni...sedaaappp

Mama Hawa/Mama Nani said...

hehehe mmg betul tuh Amie.. sekali2x apa salah nyer :)

Mama Hawa/Mama Nani said...

Mas!!! Rindu nyer ngan Mas.
Mmg kena pada tekak Mama n family..

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Nur :)Rindu jgk ngan Nur hehehe
Aik cam sama jer... cik hubby mmg antu ikan kukus tapi mesti ltk tauhu lembik fav dier. Nur tak reti mkn yer.. So far anak2 n mama suka ngan ikan kukus jg tak susah nk msk 2-3 lauk..

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Liza..hehehe diet kemana Liza tapi yg penting senang & sedap utk satapan kami :P

tun_telani said...

wah.. sgt sihat! kalau tun wajib ada sambal kicap pulak, sbb kalau xde sambal tun susah sket nk telan ikan kukus ni.hehe

cik cek said...

Sedapnya kalau dapat makan ni...:)

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Look's yummy

Nieza said...

saya suka msk gini mama..suka meratah ikan tu.sebelum pernah buat ikan kukus serai halia resepi kak rinchan sedap juga.nanti boleh terai yg ni pula:)

dZana said...

dah bersila depan ikan mama ni.. tunggu nasi jer ni mama... huu

nOOrsha said...

sob sob sob..hinsappp kejap masuk blog mama ni...baru lemak berjimba dengan ceklat kek, masuk sini trus aura diet menerpa...hahaha

Yatie said...

Assalamualaikum Mamahawa,
mmng sedapkan ikan kukus serai ni, sedap ratah2...lenkali leh buat lagi sbb simple mimple sangat..yg penting sedapkan...

ow blog mama kena gak ya, nasib baik dah ok, mmng panik gak ya masa kena tu, tak tau nak wat mcmana...

AbbotCottage said...

Ma, ikan mu sungguh menawan tekak ku ini...

harleena said...

salam. Lama tak makan ikan kukus, anak2 tak berapa minat walaupun emaknya minat ..

Alin Marlini said...

salam mama hawa..menyelerakan..cicah ngan sambil kicap..perhhhh!!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...