Sunday, February 19, 2012

Kek Marble Optima


*Assalammualaikum w w *
huwaaa lama nyer blog tak ber update!!!!
entah lah sampai bila blog nie akan bertahan...
tuan rumah masih lagi bersedih..
mood memasak pun dh hilang bersama angin lalu..haish!!!


Kek Marble Optima nie mama buat minggu lps..buat cemillan mak dirumah... mama masih lagi ulang alik ke sana tapi tak lah spt dulu waktu pagi... 


sebenar nyer utk mencari tepong optima nie agak payah jgk... tapi bila time kite tak cari melambak pulak..
mama gunakan tepong sponge mix macam Ayu jgk.. Terima Kaseh Ayu kerana sudi berkongsi resipi.. Mama salin resipi dari rumah ayu k :)


Kek Marble Optima
Sources:-From Kak Fida@myresipi.com
Sources:-From Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan-bahan ( loyang 10x7 inc./9x9 inc. ) 
  • 250 g mentega - dicairkan
  • 6 biji telur - A
  • 350 g tepung Optima-(Ayu gunakan Super Sponge Cake Mix or Tepung Campuran Super Sponge)
  • 1 sk esen vanilla
  • 2 sb serbuk koko - diayak (lebihkan jika suka)(Ayu asingkan 200g adunan dan campurkan  + 1 sudu besar cocoa powder + 1 sudu besar chocolate emulco)
  • 1 atau 2 lagi warna pilihan -(Ayu asingkan 200g adunan dan campurkan + 1 sudu kecil orange emulco +sedikit pewarna oren)



suka tgk mak ulang2 mkn.. mama pun.. sedap & lembut jer cake nie lagi2 dgn aroma & perisa oren harum bila time bakar..




Cara-cara

  1. Telur dan tepung dipukul hingga kembang
  2. Masukkan mentega cair dan esen dan kacau hingga sebati.
  3. Ambil 1/3 adunan dan campurkan serbuk koko.Lebihan adunan diwarnakan jika suka.
  4. Bubuh adunan seperti marble ke dalam loyang dan bakar hingga masak pd suhu 160C-170C atau ikut kepanasan oven masing2.
  5. Sejukkan di atas redai kek sebelum dipotong dan disajikan.
  6. contoh tepung Optima :-boleh lihat disini
  7. Dengan resipi yang sama cuma bubuh perisa strwberry dlm adunan dan dihias dgn cream dn buah2an... :)
  8. Bahagian dalam yang dilapis krim dan buah koktel... 




12 comments:

Mas said...

wahhhh sana sini kek...
gerammnya tengok..
cantikkk la kek marble optima tu....

quinnie said...

sedapnya kek mama...memang tengah mood buat kek je semua org..hehehe

Ayu said...

Assalam mama,
how are you dear..harap mama sihat disamping family ya walupun mood masih sedih lagi tu....rindu kat mama,..kek marble optima ni memnag lembut dan moist kan ma..my parents & anak2 pun suka..samalah macam mak mama.dia orang makan pun berulang2..the sweetness just nice ..thak you mama sudi cuba..

tun_telani said...

salam mama,tgk simple marble cake mmg terasa nostalgia. masa kecik2 mama tun selalu wat marble kek gini..
nway, what is 'cemillan'?

Mama Hawa/Mama Nani said...

senang jer cake nie Mas..
lembut & moist jer..try lah :)

Mama Hawa/Mama Nani said...

Aah Q sana sini tgh virus buat kek :) Yg lagi mengetop tuh kek batik Arora.. geram tgk warna warni lagi.. Cake nie senang jer bila guna kan tepong optima tak pyah ltk gula lagi..

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Ayu..
mama sihat2 jer cuma masih lagi berkabung miss u too jgk lama tak berblogging.My mum nie agak cerewet sikit bab cake2 nie. She likes with the orangy flavour n cake mesti lembut n basah2..hehehe suka bila tgk she keep on coming back :) Thks yer ayu for sharing. Muaahhh love u banyak2x

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Tun.. mmg nostalgia cake2 begini :)Mak mama pun dulu2 suka buat cake2 mcm gini tapi yg hairan nyer dulu2 mana ada tepung2 mcm optima, sponge cake lah tapi hasil nyer ttp lembut!
Cemillan tuh mcm kudapan ... mkn ulang2 kali hehehe :)

ijayuji said...

Salam mama! mekaseh dtg singgah tanya kabar n doanyer sekali. TEringat zaman sekolah dulu2, sana sini kwn2 bwk kek optima, kita ingatkan kek apa sbb sedap sgt2! rupanyer dia ready mix punyer hihihi.... tp lepas asyik keja buat n makan lama2 jemu, la ni dah lama tak mkn terasa mcm nk makan pulak :D tgk kek mama ni nmpk moist kan ma?

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum mama...
gebu n cantiknya kek tu mama... pasti sgt sedap nie...

Ucu Faridah said...

salam mama hawa...
nak jugak rasa kek marble ni...kat mn nk cari kt mn yg sebiji macam tu..

dZana said...

smlm dtg tak leh nk tinggal komen.. puas mcuba kod kt bwh tu.. tak lepas2.. hihihi.. geram tgok kek marble rimau mama ni.. nk kene cari tpg pulak.. selalu belasah tpg gadum jer..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...