Tuesday, February 28, 2012

Prosperity Beef Burger


 As Salam & Selamat Pagi teman2 :)

sebenar nyer dah 2 kali buatkan anak2 esp si Nazli burger prosperity nie..cuma yg 1st time buat gunakan burger ayam dan utk sos nyer pulak agak cair sedikit tuh yg ulang lagi..

Bila dpt beli daging burger di JB mama buatkan lagi last week utk breakfast kami.. siap ngan french fries yg curly tembam2 hehehe

Sedap kalau gunakan daging & pedas!! terasa lada hitam tuh ...menyengat!! hehehe tapi yg hairan si nazli tak complaint pun!!

Ramai yg dah lama mencuba resipi sos ala2 McD nie mama jer yg kena tggl keteapi hehehe
Meh tgk resipi yg di salin dari dapur si Ayu nie hehehe selalu aje mama terjah dapur die :) TQ <3


Prosperity Beef Burger
Sources:-From Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan2
  • 2 cawan stok ayam (boleh guna kiub pati ayam dan air)-(Ayu gunakan 1/2 cube ayam + air)
  • 1/4 cawan susu segar
  • 2 sudu besar (atau lebih) lada hitam (tumbuk)
  • 1/2 biji Bawang besar - potong dadu (untuk menumis)
  • 1/2 biji yellow onion - hiris memanjang (untuk hiasan)
  • 2 sudu besar kicap manis
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar marjerin
  • 3 sudu besar tepung jagung (bancuh dengan sedikit air)
  • Garam/ gula mengikut tahap kesihatan masing-masing
  • Daging burger (ayam atau beef)





Cara-cara

  1. Tumis bawang besar dengan sedikit minyak sehingga naik baunya.
  2. Masukkan stok ayam dan biarkan mendidih.
  3. Masukkan susu segar dan seterusnya lada hitam, kicap manis, sos tiram, marjerin
  4. Masukkan sedikit demi sedikit bancuhan tepung jagung sehingga mendapat kepekatan yang diingini (yang macam kat mcdonalds punya tu.)
  5. Garam dan gula mengikut tahap kesihatan masing-masing.
  6. Asingkan kuah lada hitam yang telah siap dan ambil kuantiti untuk digunakan sahaja.
  7. Masak daging burger, celupkan ke dalam kuah lada hitam tsebut dan letakkan di atas roti burger.
  8. Hiaskan dengan hirisan yellow onion.
  9. Prosperity burger siap untuk ditelan





15 comments:

Chik Mimi said...

maaaaa kita sampai pagi2 lagi ni nak bf burger ma tu yummy dah lama tak buat

Acik Erna said...

assalam hawa..acik ambik resipi ye..terima kasih.

Sue @ Nenie said...

Salam Mama..He he he walau demam prosperety kat McD dah berlalu tapi masih tak kebah-kebah kat sini....Simpan resipi dulu..nak cuba buat sendiri jugaaaaa

izahdaut said...

assalamualaikum mama... sihat ke tu? dah lma duk terperam resepi ni. hihi.. nk try jugak laa... mmg sedap nmpk tu.

tun_telani said...

salam ma, agak2, tun sorang je kot yg x suka mkn prosperity burger. hehe.. kalau ada resepi chicken mc'deluxe mcD, tun laa org pertama yg try ^^

Mama Hawa/Mama Nani said...

Alahai kesian nyer Mimi sampai pagi2 nk bf burger tapi beef burger tuh dah lama habis...hehehe takpe nnt mama buatkan lagi k :)

Mama Hawa/Mama Nani said...

wslm Acik Erna..
sure no problem..mmg utk dishare bersama..

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Sue nenie..
hehehe tulah lambat sangat nak sampai McD jadi lah merasa di dapur mama :P anyway blh dimsk anytime tak payah nk tunggu CNY baru dpt rasa..hahaha

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Izah :)
Mama sihat allhamdullilah..Izah dh sihat? Tu lah dh lama jgk perap resipi..akhir dpt jgk merasa :P

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Tun ..lain orang lain pulak citarasa kan..ada seorg anak mama yg tak suka jgk..tapi kalau si Nazli tuh okay jer :P

Gee® said...

waaa...ada burger special kat sini... bak 2 ketoi...

dZana said...

waaa.. tutup MacD camni.. nk oder la mama.. drive thru..

Melly Octaviana said...

Malam Kak.. sudah berteman di fb tapi baru sadar kalo belum pernah masuk blog sini. btw salam kenal yah kak dari Melly.
burger nya nampak sedap.. slurrp

Naz / Nadz COSK said...

Waaaaaaa...kegemaran ku ini kak... Sedappppp...

munna said...

sedapnya..... nak cubalah nanti...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...