Thursday, February 23, 2012

Sotong Masak Serai

 

Pagi yg ceria... allhamdullilah syukuran atas nikmat allah..terima Allah kerana diberi kesempatan utk bernafas di bumi ini :)


Selamat pagi teman2 semua... kain baju dah cuci ke blm??? cuaca disin baik sekali matahari dh memancar..


N3 yg terpaksa ditunda gara2 cik batik arora kite... hehehe mmg berbaloi mencuba nyer.. yg hairan nie kan cik hubby mama nie aysik ulang2 mkn... suka plak tgk!! hehehe tak sia2 teman diblogger maupun di FB yg duk tayangkan kek batik arora nie.. Hah nie skrang dier mai minta kite buat kan kacang phool plak!! 


Sotong Masak Serai ini diilhamkan dari rempah asam pedas yg selalu dimasak.. mama cuma maukan kelainnan  sebab selalu masak sambal yg menjadi kegemaran anak bjg si Nazli lah.. kalau dihitamkan mmg tak terpadang lah dier.. 


Just for sharing itu pun kalau mahu mencuba mama sertakan resipi disini...


Sotong Masak Serai style mama


bahan2
1.5kg sotong - diptg2 & dicuci bersih rebuskan bersama sedikit halia dan garam sebentar jer
air rebusan sotong ditapis & di ambik kalau nk berkuah


20 tangkai cili kering*
2 biji bawang besar*
3 biji bawang putih*
2 batang serai*
sedikit halia & kunyit*
belacan*
* dikisar halus


2-3 batang serai di titik
sedikit sos tiram, sos tomato, sos cili 
kalau suka lagi pedas campak kan cili padi yg di ketuk
secukup garam & gula menambah rasa




Cara2:
Tumiskan serai yg telah dititk bersama rempah kisar sehingga garing dan naik minyak. Bila dah naik minyak dan berbau harum masukkan sos tiram, sos cili & tomato .... agak2 lah ada pedas masam dan jgk manis. Bila dah sebati semua masukkan sotong yg telah direbus dan sekira nyer suka kan berkuah ltk sedikit air rebussan sotong yg telah ditapis. Gaulkan sotong biar sebati ngan rempah dan biar kan ia masak sebentar saja... sbb dah rebus setengah masak kan. Siap!


19 comments:

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

Fuh, sotong is my son's fav. Serai is my favourite...what a great combo!!! :)

Looks so delicious la kak. Thanks for scrolling my post again and again kak :)))

Gee® said...

Waaa...sedapnya mama... gee pon masak sotong... sotong masak lemak peria...

KakAsma said...

HAwa,
terkecur kejap tengok sotong nih.sib baik kat skrin kalau idak mmg kena sambar buat makan tengahari nih...kita bawakan acar telur puyuh sikit buat rasa...

tun_telani said...

mama, sotong masak ala2 sambal gini mmg tun suka! lagi2 tang sesungut dia tu.. sedap sgt! eh, panggi sesungut ke kt kepala dia tu? hihi

ijayuji said...

Salam mama!!! Lambat sampai virus dah merebak :( sedapnyer sotong! Kita da lama tak turun g padar bekalan sotong udang sume dah nk abis, yg ada tu sotong besor, klu yg tu sedap di buat masak lain :D klu tekak tk sedap gini rasa nk mkn yg pedas2 dgn bersup sup gitu baru sedap, lapo ler pulak :D

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualalikum mama Hawa..
Sedapnya sotong tu.. Naz suka sgt dgn sotong.. Massaklah apa pun..

wanie said...

salam kenal..sotong masak serai x pernah try...nampak sedap...

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam k.hawa.Emm..sedapnya.Dah 2 hari cari sotong gak tp xder lak org menjualnya :(

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum mama...
sedapnya tgk sotong masak serai tu.. terliur diana tgk... mmg suka sgt ngan harum serai tu... makanan pun lebih sedap

Mama Hawa/Mama Nani said...

hehehe no problem Love.. suka tgk gmbr2 yg Love n3kan..puas ati g2 tgk.

Kat rumah sotong is also our fav..imagine 1 1/2kg or 2kg for lunch sometimes tak sampai dinner pun love

Mama Hawa/Mama Nani said...

Gee mama blm pernah msk lemak sotong ngan peria..mesti cuba nie :)

Mama Hawa/Mama Nani said...

ASMA...kecur tgk acar timun ngan telor puyuh mkn ngan lauk sotong serai kering mesti sedap kan3x hehehe

Mama Hawa/Mama Nani said...

Tun mama pun suka mkn kat kepala..lagi2 dpt yg besar2 fuyoo best2x

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Ika.. alahai bila tekak tak berasa semua mskkan bila nk mkn tak sedap.. Takpe nnt bila dah sihat bedal lauk pedas2

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Nadz..
hahaha kat sini pun lauk sotong menjadi kegemaraan kite semua :P

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam kenal Wanie :)alah msk sambal spt biasa wanie cuma ditambah kan serai..cuba lah :)

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Azatie :)
hehehe kat pasar sini bnyk tapi mahal lah sikit..kdg2 ada sampai 10 dlr sekilo...

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Diana..
kat rumah ni antu seafood Diana..hehehe blh habis kalau msk begini bygkan 1 1/2 kg msk tak sampai dinner!!

Qasey Honey said...

fuh mesti sedap kan sotong masak serai ni...

kecur la tgk lelama sotong ni...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...