Wednesday, February 22, 2012

Virus ~ Kek Batik Arora~


Assalammualaikum w w & Salam pagi Rabu kepada teman2 yg diingati selalu...


Mama pun tak nak ketinggalan keretapi... nak jgk merasa kek yg tengah hangat di pasaran kini hehehe... 
Ramai sangat dah mencuba nyer!!! So teman2 semua dah dpt merasa kek batik arora yg penuh dgn aroma dari perisa spt strawberry, pandan, coklat etc....
Terima kaseh pada Cida tuan resipi... minta izin ltk resipi di sini yer :))


1st time gunakan silicione mould.... mudah & senang sekali. Thanks u bakal anak menantu :)



Kek Batik Arora
sumber: Cida de Nuanza 

Bahan2:

250 g mentega
100  gram gula castor
1/2 cawan susu pekat manis
250 g tepung gandum
6 biji telur
2 sudu teh baking powder
5 jenis pewarna dan perisa
warna oren - perisa orange
warna hijau - perisa pandan
warna coklat dah tentu rasa coklat kan
warna merah - perisa strawberry
warna kuning - perisa vanila




cara:

pukul mentega + gula sampai kembang memutih
masukkan susu pekat manis
pukul sebati
masukkan telur sebiji dan pukul lagi..ulang sampai semua telur habis
ayak tepung + baking powder
masukkan kedalam adunan
pukul lagi sampai adunan sebati

bahagikan adunan kpd 5 bhgn..
warnakan + perisakan ikut kesukaan
sediakan loyang...
tompok2an setiap warna dlm loyang sampai habis
(setiap tompok 1 senduk)

bakar pd suhu 160-180 darjah celsius selama 45 mnt - 1 jam



27 comments:

ijayuji said...

Salam mama!!! ooooooo..siapakah dia bakal menantu ituuuu?? hihihi... tumpang umah mama mkn sedikit kek batik aurora rora tuuu hihihi...

Gee® said...

pergh!! cun melecun...

quinnie said...

waahhhh siap pakai mould baru..hehehe..bila lagi nak rasmi..ye mama...berkenan saya tengok bentuk2 mould yg pelbagai sekarang ni...:)

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam mama...lama tak dengar cite...mama....memang serius betul virus ni ya...hari-hari buka blog mesti ada.....anyway I pun enjoy buatnya...macam masuk kelas painting pula

tun_telani said...

baiknyer bakal menantu bagi SM ^^ nnti kalau bday MIL tun, tun nk bg SM jugak la. hihi..
mmg kuat virus arora nih. tun x berani nk try sbb tun kurang sket mkn manisan yg campur2 perasa ni. paling2 pun, tun blh campur coklat n vanilla. bila ada perasa oren dlm coklat tu, tun dh x makan. hihi.. cerewet kan ;)

Yat Maria said...

Salam Ma

waduhhh Ma pun dah baik ya..kita jer yg masih terkedek2 belum buat2 pun...

Chik Mimi said...

mama pun dah kena ,wow mould baru bestnyeeee,kek sure sedapppkan ma

ady said...

as-salam Mama..
cantik mould kek tu Mama..mmg dah ada virus kek batik Arora ni..sana sini dah mencubanye..mmg sedap kek ni..

KakAsma said...

HAWA,
semalam buat juga kek nie,tapi dicupcakes kan...memang sedapkan....Umar makan panas2...

dZana said...

mcm nk kene berarora jugak ni mama.. cantik wrana warni.. cantik mould mama..

Ayu said...

assalam mama,
baru hari ni dapat balas kunjungan..
semalam hubby cuti so tak dapek den nak merempit hahha..kek ni pun kita dah buat juga ma semalam..ahaks tak mau ketinggalan juga kita tau..hahah

Mas said...

cantikknya kek mama...
mas juga tak buat2 lagi..he3

CT Delima said...

As'salam Mama Hawa

Baiknya hati bakal menantu ya, ct ni lama lagi nak merasa dapat menantu. anak masih belajar lagi. nampak gaya nya kena beli sendiri lah silicone mould tu..hehehe

Wahhh...jap! nak amik gambar dulu..klik 3x..cayalah Mama Hawa dah sampai Singapura dah kek arora ni. ct ni lagi terkapai2 nak buat, kena tunggu list lagi panjang ni..hehehe

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Ika :)
hehehe... mama pun nk tumpang mkn kek batik arora yg ika buat ki3x :)

Mama Hawa/Mama Nani said...

Gee... tak lah cun sgt. Tompok2 tak brapa menjadi lah :(

Mama Hawa/Mama Nani said...

Aah lah Q dah lama beli cuma blm ada masa jer. Skrg ni ada berbagai bentuk & patern tapi siap lah harga nyer hehehe

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Kak Paty :)
hehehe serious kak virus nie :) Tuh ah bila bukak fb ramai betul yg dh mencuba.. me too enjoying main2 ngan kaler hehehe

Mama Hawa/Mama Nani said...

Tun tak suka ngan perisa yg byk yer..takpe maybe bubuh jer warna tapi tang perisa maybe can omit lah tapi kalau dh tak suka nk buat mcm mana kan.
psst: itu blm jadi menantu hahaha :)

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Yat :)
hehehe tak tahan digoda asyik terpandang kwn2 buat kek nie..meh lah buat Yat hehehe skrg mama menggoda plak

Mama Hawa/Mama Nani said...

Mimi hehehe dh kene daa siap merasmikan mould baru lagi... sedap3x

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Ady...
kecik jer mould silicione tuh maybe next time blh dpt yg besar sikit.. hahaha virus dier kuatkan Ady :)

Mama Hawa/Mama Nani said...

Asma kite pun buat cupcake sbb acuan silicione tuh kecik mmg sedap moist jer bila keesokkan ari :)

Mama Hawa/Mama Nani said...

Dzana blm dpt virus kek batik arora nie yer.. meh mama tuipkan virus kat Dzana hehehe

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm Ayu..
terkena jgk ngan virus nie yer ayu hehehe bestkan tak mau ketgglan nk merasa kek batik arora nie

Mama Hawa/Mama Nani said...

Mas kalau nk dibandingkan yg teman2 nyer lagi cantik tompok2.. asal spt rasa kek yg moist nie jadi lah.. try lah Mas :)

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wslm CT...
Dah sampai jodoh anak dara nie CT nk buat mcm mana kan...
Silicone mould nie pun tunang anak mama berikan pada dier suruh bljar buat cake..lama jer dh terperuk kat one corner tuh yg mama pakai!
hehehe mama pun dh terkena tempias virus kek ni..
kalau nk ckp psal list... haish!!!

Diana @ Melley Mey said...

mama... cantiknya kek tu mama... kek batik arora nie mmg kuat auranya.. sedap pula tu...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...