Untuk anak2 & cik hubby mama masakkan AYAM MASAK KICAP MADU. Kicap & Ayam kat rumah sini memang febret...dalam 1 minggu blh kira berapa kali jer mama masak ikan!!!Okay lah... lauk ni pun mama kidnap resipi dari makyong Noorsha kite..hehehe... jangan marah yer Noorsha mama panggil makyong!! Walaupun lauk ni simple & senang penyediaan nya..ia tetap sedap & enak dimakan waktu bila2 masa saja :D Terima kaseh nOOrsha.
Ayam Masak Kicap Madu - nOOrsha
Bahan2
1/ 2 ekor ayam -potong ikut suke
sedikit serbuk kunyit
1 biji bawang besar - hiris
5 biji bawang putih - dititik
2 inci halia - dititik
1 batang serai - dititik
1 sudu besar lada hitam biji - ditumbuk halus -
1/4 biji Cili benggala merah - potong ikut suka
1/4 biji cili benggala kuning - potong ikut suka
1/4 biji cili benggala hijau - potong ikut suka
2 sudu besar madu
1 cawan kicap lemak manis
sedikit air asam jawa
Rempah tumis 5 sekawan
sedikit daun bawang untuk hiasan
garam secukup rasa
Cara²
1. satukan ayam dengan sedikit serbuk kunyit dan goreng sebentar dalam minyak panas... kalau boleh jangan overcooked, pandai² adjust ea...
2. bila ayam masak ketepikan. kurangkan sedikit minyak goreng ayam tadi, tinggalkan sdikiit saja untuk menumis.
3.Tumis rempah 5 sekawan dan bahan² dititik seperti serai,bawang putih dan halia sampai wangi, kemudian masukkan lada hitam yang ditumbuk. kacau sebentar.
4. masukkan kicap dan sedikit air asam jawa. tunggu mendidih baru masukkan ayam.
5. balik²kan ayam supaya bersatu dengan kicap tadi, kemudian bolehlah masukkan bawang besar serta cili benggala merah,kuning dan hijau.
4. masukkan garam secukup rasa bersama madu. kacau rata. tunggu selama 2 minit dan matikan api. tabur dengan daun bawang & lepas tu bolehlah dihidang.... :)
No comments:
Post a Comment