Sunday, June 13, 2010

Ayam Masak Merah

 Baru hari ni dpt upload gmbr. Ni blogger susah betol nk upload gmbr through the server. So upcoming post semuanya post yang dah lame nk upload tk di upload2 kan. hehe. Njoyss.


Ayam Masak Merah - TryMasak

Ingredients:

1) Ayam - potong kasar (1/2 ekor)
2) Bawang Besar - dibelah empat (2 biji)
3) Bawang Putih (4 ulas)
4) Lengkuas (1 inci)
5) Serai - dibelah dua (1 batang)
6) Santan (1/2 cawan)
7) Tomato Puri (1/2 cawan)
8) Pes Cili (1/2 cawan)
9) Minyak Masak (2 sudu besar)
10) Minyak Sapi (1 sudu besar)
11) Gula (sedikit)
12) Garam (sedikit)
Directions


Kisar hancur bawang besar, bawang putih, lengkuas, dan serai bersama sedikit air.


Panaskan minyak bersama minyak sapi dan tumis bahan-bahan kisar bersama pes cili. Kacau rata dan taburkan gula.


Tumis hingga pecah minyak dan masukkan ayam. Diikuti dengan tomato puri.
Kacau rata dan biar hingga kuahnya pecah minyak dan mendidih.


Curahkan santan dan kacau rata. Masak lagi hingga kuahnya kering.
 

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...