Dah complete semua...hahaha
Nasi briyani Simple ni memang sesuai makan bersama dalca sayur & ayam masak merah bermadu...Resipi asal Nasi Briyani Ikan yg mama dah ubah suai dari rumah Nur SG. hehehe memandai jer mama ni kan!!! Tapi baru tadi anak2 makan bersama2 teman2 diorg kat rumah ni... sedap & lembut nasi ni :P
Jangan marah Nur mama pandai2 ubah plak resipi ni....
Bahan untuk memasak nasi
600 gm beras basmati - dibersihkan, dicuci dan ditoskan.
9 cawan air - mama ikut sukatan paras beras & air
2 camca teh garam
2 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
1 kerat kecil kayu manis
2 helai daun pandan
1 camca teh air mawar
600 gm beras basmati - dibersihkan, dicuci dan ditoskan.
9 cawan air - mama ikut sukatan paras beras & air
2 camca teh garam
2 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
1 kerat kecil kayu manis
2 helai daun pandan
1 camca teh air mawar
Cara-Cara1. Masukkan kesemua bahan-bahan diatas dalam periuk (kecuali air mawar). Masak hingga mendidih.
2. Setelah mendidih, masukkan beras dan tuang air mawarnya.
3. Bila beras mulai kembang, buangkan airnya dan ditoskan.*
4. Masukkan satu lapis nasi dalam periuk, diselang-selikan dengan ikan dan campuran rempah tumis.*
5. Buatkan kesemuanya sebanyak 3 lapis nasi dan 2 lapis ikan dan di atas sekali diselaputi dengan lapisan nasi.*
6. Titiskan 1 camca besar pewarna kuning dan taburkan daun ketumbar di atas nasi.
7. Cucuk nasinya dengan pisau pada beberapa bahagian supaya wapnya mudah naik. Dimasak lagi dengan api kecil hingga tanak.
p/s: mama tambahkan 1/2 inci halia yg diblend dan hirisan bawang besar dalam 1 biji besar ditumis bersama minyak sapi & sedikit minyak makan sehingga wangi dan masak dalam periok rice cooker spt biasa :)
2. Setelah mendidih, masukkan beras dan tuang air mawarnya.
3. Bila beras mulai kembang, buangkan airnya dan ditoskan.*
4. Masukkan satu lapis nasi dalam periuk, diselang-selikan dengan ikan dan campuran rempah tumis.*
5. Buatkan kesemuanya sebanyak 3 lapis nasi dan 2 lapis ikan dan di atas sekali diselaputi dengan lapisan nasi.*
6. Titiskan 1 camca besar pewarna kuning dan taburkan daun ketumbar di atas nasi.
7. Cucuk nasinya dengan pisau pada beberapa bahagian supaya wapnya mudah naik. Dimasak lagi dengan api kecil hingga tanak.
p/s: mama tambahkan 1/2 inci halia yg diblend dan hirisan bawang besar dalam 1 biji besar ditumis bersama minyak sapi & sedikit minyak makan sehingga wangi dan masak dalam periok rice cooker spt biasa :)
2 comments:
I'm waiting with a plate dear! Want that tempting briyani! ;)
Dear, pls accept a Thank You card from love2cook ya! :D
hehehe.... Love kesian nyer.. dah finish coz did expect tat shasha tag along a few friends for dinner.
The briyani is actually simple one not the briyani wif all the rempah..but anyway the girls like it :P
Oh! How sweet of u :) Thanks ya
Post a Comment