Bertemu kembali. Hari ni buka puasa bertiga ajer... Encik Hubby ot lagi.. Baru jap tadi kol mama kata lambat balik... kesian nyer dah pukol 11+ mln ni.
Tadi buka burger ayam ngan rojak tepung.... Sedap sgtttttt!!!!! tau..... sampai Nazli N shasha bertambah bila buka puasa tadi. Lepas 2 sambung makan lagi.... MMg mama suka buat kalau anak2 suka makan... Sebenar mama dah lama nampak kat umah kawan2... tapi bila mereka buat berulang kali....Mesti Sedap. Kata Ika resipi ni dr Mak yung Hana kat Jepun. So thank u lah kpd mereka ni. Ni mama ambik resepi kat umah Ika Bangkok. TQ yer sis.
Tadi buka burger ayam ngan rojak tepung.... Sedap sgtttttt!!!!! tau..... sampai Nazli N shasha bertambah bila buka puasa tadi. Lepas 2 sambung makan lagi.... MMg mama suka buat kalau anak2 suka makan... Sebenar mama dah lama nampak kat umah kawan2... tapi bila mereka buat berulang kali....Mesti Sedap. Kata Ika resipi ni dr Mak yung Hana kat Jepun. So thank u lah kpd mereka ni. Ni mama ambik resepi kat umah Ika Bangkok. TQ yer sis.
Bahan-bahan
UTK KUAH
10 tangkai lada kering - bleh tmbh klu suka pedas
40g kacang tanah - goreng n blend
40g biskut tawar - blend halus (bleh tmbh lg klu tk cukup pekat)
*segenggam udang kering
*sebiji bawang besar
*5 biji bwg merah
*3 ulas bwg putih
gula melaka
air secukupnyer - dlm 6-7 cwn
garam
gula putih - klu tk cukup manis lagi. kuah rojak sedap manis2 pedas :)
UTK TEPUNG ROJAK
2 cwn tepung gandum
satu sudu makan rata yis
3 sudu gula
garam
air
pewarna kuning - optional
myk utk deep fry
BHN SAMPINGAN - ikut suka la mana2 nk buh!
timun - hiris
tauhu - goreng n hiris
tempe goreng - hiris
sengkuang - hiris
salad lettuce - hiris
kangkung celur (optional)
taugeh celur (jika suka)
telur rebus - belah dua (klu suka goreng la)
kentang - rebus n belah2 ( pong bleh goreng dulu)
ayam goreng - nih klu nk wat rojak ayam
mee kuning (celur)- yg nih plak klu nk wat rojak mee
Cara-cara
UTK KUAH
10 tangkai lada kering - bleh tmbh klu suka pedas
40g kacang tanah - goreng n blend
40g biskut tawar - blend halus (bleh tmbh lg klu tk cukup pekat)
*segenggam udang kering
*sebiji bawang besar
*5 biji bwg merah
*3 ulas bwg putih
gula melaka
air secukupnyer - dlm 6-7 cwn
garam
gula putih - klu tk cukup manis lagi. kuah rojak sedap manis2 pedas :)
UTK TEPUNG ROJAK
2 cwn tepung gandum
satu sudu makan rata yis
3 sudu gula
garam
air
pewarna kuning - optional
myk utk deep fry
BHN SAMPINGAN - ikut suka la mana2 nk buh!
timun - hiris
tauhu - goreng n hiris
tempe goreng - hiris
sengkuang - hiris
salad lettuce - hiris
kangkung celur (optional)
taugeh celur (jika suka)
telur rebus - belah dua (klu suka goreng la)
kentang - rebus n belah2 ( pong bleh goreng dulu)
ayam goreng - nih klu nk wat rojak ayam
mee kuning (celur)- yg nih plak klu nk wat rojak mee
Cara-cara
- UTK KUAH - basuh lada kering...kemudian toskan. panaskan minyak.goreng sebentar lada tuh.jgn lama sgt nnti hangit kuah jd tk sedap! dh tuh angkat n toskan minyak.
- blend yang bertanda * dan lada kering td. rebus bhn2 blend (*klu nk tumis bleh gak!)
- masukkan skali gula melaka n air secukupnya. didihkan.
- pastuh masukkan serbuk biskut n kacang tanah. kacau rata... perasakan ngan garam dan klu nk tmbh gula lagi bleh la tambah. klu terpekat sgt bleh tmbh air lagik. dan klu kurang pekat leh tmbh biskut blend.pandai2 la ejas yer!
- bila dh menepati citarasa kuah rojak, matikan api!
- UTK TEPUNG - bancuh yis ngan air suam.aktifkan!
- dlm mangkuk lain...masukkan tepung,garam,gula,pewarna n gaul sebati... masukkan air yis td skit demi sedikit. kacau.agak2 adunan cam wat cekodok.
- perap adunan selama 1 jam.
- panaskan minyak. goreng tepung td hingga kekuningan.
- CARA HIDANGAN - susun semua bhn sampingan n tepung td belah empat.curahkan kuah! siap! :)
Mama gandakan bahan2 ni mengikut cita rasa masing2
No comments:
Post a Comment