Popiah seaweed ni mama buat last Friday. Banyak jugak mama dapat. 1 bekas tupperware yg besar. Mama beli 3 pkt seaweed 1 pkt kulit popiah 50 pcs. Kali ni mama pakai putih telur ( balance buat kek lapis) menjadi jugak! So ni mama sertakan resepi.Resepi mama dah pernah buat dulu. Ambik dari rumah Hasue.TQ skali lagi....
Bahan-bahan ( Leh makan ramai2 )
- 1 bungkus kulit popiah
- 1 bungkus besar dried seaweed (yg sedia dmakan begitu sj tu)
- 1 biji telur
- 2-3 cawan minyak masak utk menggoreng
Cara-cara
- Pecahkan telur dlm mangkuk kecil dan pukul sedikit menggunakn garfu
- Sediakan sekeping kulit popiah. Sapu rata telur td di atas permukaan kulit popiah hingga mnutupi kseluruhannya
- Susun dried seaweed di ats kulit popiah yg sudah dsapu telur td dan tutupkan dgn sekeping kulit popiah lg. Ulang langkah yg sama sehingga kulit popiah/dried seaweed habis
- Gunting kulit popiah yg sudah ber'inti' td mengikut bentuk dan saiz yg dsukai. Pnskan minyak dlm kuali dan goreng sehingga kulit popiah agak kekuningan.. Angkat dan toskan.Naahhh..sdh sedia utk dmakan begitu saja atau bersama sos/topping kesukaan anda..kalo x habis leh simpan dlm bekas kedap udara.. SELAMAT MENCUBA! :)
No comments:
Post a Comment