Bahan-bahan
- 1/2 kg daging (dihiris nipis)
- 1 labu bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 1/2 inci halia
- 1 sudu kecil serbuk kunyit- mama x pkai
- 3 sudu besar sos tiram
- 2 sudu besar kicap pekat
- kicap manis sesedap rasa
- sedikit garam
- 3 sudu besar sos cili
- 1 sudu besar sos tomato
Cara-cara
- tumbuk lada hitam hingga gancur, barulah tumbuk halia, bwang putih, dan bawang besar hingga lumat
- gaulkan bhn tumbuk tadi dengan daging yg telah dihiris nipis
- masukkan sos tiram, sos tomato, cili, kicap pekat dan kicap manis, kunyit dan garam. gaul rata
- perap dahulu daging tersebut selama 2 jam sebelum di masak, makin lama perap makin sedap
- panaskan minyak dan goreng daging hingga empuk, tambahkan sedikit air
- setelah masak, boleh dihias dengan hirisan daun bawang, lada, daun sup, dan hirisan bawang.

Seperti biasa mesti ada sayur. Brokolli ni dah lama x makan. Grg campak jer... Ada mushroom putih, capcicum merah & kuning... SedAp Rata jer....
Semalam baru sempat buat cornflakes madu... 1 kotak... Aduh!!!! sakit pinggang mama... suruh shasha banyak soal! Tapi buat jugak... Cuma pat bakar & susun missing in action!... benci tau!
Kek lapis first time mama buat... menjadi jugak... cuma kelam kabut sikit... Lapiskan kan dengan buah kurma nak beli prune x terbeli2 akhirnyer... kurma jadi mangsa. Tapi ok juga jugak nnt habis puasa kurma tu duduk balik dlm fridge....hehehe
Semalam baru sempat buat cornflakes madu... 1 kotak... Aduh!!!! sakit pinggang mama... suruh shasha banyak soal! Tapi buat jugak... Cuma pat bakar & susun missing in action!... benci tau!
Kek lapis first time mama buat... menjadi jugak... cuma kelam kabut sikit... Lapiskan kan dengan buah kurma nak beli prune x terbeli2 akhirnyer... kurma jadi mangsa. Tapi ok juga jugak nnt habis puasa kurma tu duduk balik dlm fridge....hehehe

No comments:
Post a Comment