Tadi goreng ayam ni. Sedap!!! Garing!!!! Part yg kerak2 2 yg sedap!!!
Sebenar nyer ayam ni dah 2-3 hari perap pat fridge!! Kat bahagian frezzer. Tadi pagi keluarkn taw dulu . Sambil masak lauk ikan masak pindang, goreng lah ayam 2... Resepi ni mama nampak kat rumah Hasue. Hasue pulak ambik resepi ni kat rumah LOVE. Kepada kedua2 tq lah kerana sudi berkongsi resepi ni.. Mari kita tengok resepi... Mama c&p dari rumah Hasue...
Bahan2 yang diperlukan :-
Sebenar nyer ayam ni dah 2-3 hari perap pat fridge!! Kat bahagian frezzer. Tadi pagi keluarkn taw dulu . Sambil masak lauk ikan masak pindang, goreng lah ayam 2... Resepi ni mama nampak kat rumah Hasue. Hasue pulak ambik resepi ni kat rumah LOVE. Kepada kedua2 tq lah kerana sudi berkongsi resepi ni.. Mari kita tengok resepi... Mama c&p dari rumah Hasue...
Bahan2 yang diperlukan :-
- 1 ekor ayam (dibersihkan dan dipotong sederhana)
Bahan dikisar bersama;
- 6 ulas bawang putih
- 7 ulas bawang merah
- 2 inci halia
- 2 batang serai
- 3 sb cili kering kisar/ cili boh (lebih/ kurang ikut citarasa)
- 2 sb serbuk kari daging
- 1/2 sk serbuk jintan putih
- 1/2 sk serbuk jintan manis
- 1/2 sk serbuk ketumbar
- 1/2 sk rempah 5 spices (takde pun takpe)-mama x pkai
- garam dan aji secukupnye
- 3 tangkai daun kari
- Minyak yang menggoreng
Cara2 memasaknye :-
- Campurkan semua bahan di atas bersama ngan ayam kecuali daun kari dan minyak. Gaul sebati dan biarkan perap selama 1 jam.
- Panaskan minyak dlm kuali. Pastikan minyak berlebihan supaya ayam tenggelam ketika digoreng.
- Masukkan ayam satu per satu dan goreng hingga masak. Taburkan daun kari bila dah 1/2 masak.
- Dah okey, angkat dan toskan minyak berlebihan. Sedia dimakan begitu sahaja! Yummyyyyy!!!!
No comments:
Post a Comment