Thursday, October 22, 2009

Makan Terus.....




Pernah makan mee chendol atau mee laksa? Salam semua. Hari ini masak mee chendol aka mee laksa. Tempoh hari mama ada makan kat rumah teman mama. Sedap mee ni. Bentuk dia macam chendol, tapi besar sedikit. Ni mama goreng macam biasa cuma tambah kan daun kesom dan taburkan dgn hirisan timun & bawang besar. Siap utk di bedal.....



Kepak Ayam 'My Dad' Resipi dari buku masak sheily Rusly - KETUK KETUK RAMADAN.
Buku masak ni baru mama beli di Bt Gombak. Pernah cari buku sheily ni City Square kat Popular Bookstore tapi tak ada... tup tup jalan2 kat Bt Gombak ternampak buku ni... belek2 terus beli. Ni lah hasil kepak ayam yg telah digoreng. Bila dah goreng... my laling tanya: ada kicap abang tak leh makan lah! Ahah! mama terlupa lah! Ah tak pe lah! Kepak ayam 2 nampak tempting lah ma... So kawan kite bedal lah.
To mama kepak ayam nyer macam Chinese style. Lebih sedap di makan bersama cili nasi ayam. Actually, kepak ayam ni,utk di makan dengan mee chendol yg tak ada udang! Cuma ada crabstick, fish slice n hotdog. So disini mama sertakan resipi nyer sekali.

Kepak Ayam 'My Dad'

Bahan-bahan:

1/2 kg kepak ayam : 2 sudu makan minyak bijan : 2 sudu makan madu : 1 sudu sos tiram : Garam : Kicap pekat : Gula : Lada putih : Minyak utk menggoreng :


Cara membuat: Perapkan ayam bersama campuran sos tiram, minyak bijan, garam, kicap pekat, gula, madu dan lada putih. Lebih kurang satu jam baru goreng.



Ni hah! Abaikan jari jemari cik shasha kita yg dah pun meratah kepak ayam yg sedang panas2.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...