Wednesday, October 21, 2009

Sabsuka for lunch


Ni daging yg telah siap di masak


Ni yang sudah siap utk dimasukkan ke dlm oven


Hah! Ni yg dah siap utk di mamam


Salam & bertemu kembali. Actually this is my first time buat SABSUKA. Nampak resipi ni kat rumah AYU lagi dalam bulan puasa. My laling kata sedap!!! Jempol kedua2 jari. Sedap lah tu kalau time makan asyik ckp sedap2. Cuma kata my laling kalau tabur ngan mozarella cheese lagi sedap!!! My laling makan ngan nasi, mama makan ngan roti. Buat dalam acuan alluminium foil. Malas nak kluarkan mangkuk kaca. So mama nak ucapkan terima kaseh kepada Ayu sbb beri info and intro kat dlm blog dia. Ni mama sertakan resipi nyer.



Bahan-Bahan

500 gm daging kisar (atau daging yg dipotong kecil-kecil)
3 sudu makan cili kering kisar
4 ulas bawang putih }
½ inci halia } …..(tumbuk halus)
4 sudu makan rempah kari
1-2 sudu makan tairu (optional)
1 biji bawang besar (dipotong dadu)
2 biji tomato (dipotong dadu)
1 cawan kecil sayur campuran (mixed vegetable)- x letak (bdk2 x mkn)
2 sudu teh puri tomato- mama letak 1 tin kecil
4-5 sudu makan sos tomato
3 sudu makan minyak sapi- x letak
2 sudu teh gula (atau secukup rasa)
G
aram secukup rasa

Bahan Untuk Tabur Atas Daging

2 biji bawang besar (potong dadu)
2 biji tomato (potong dadu)
Sedikit daun pudina - mama x pkai pn
Sedikit daun ketumbar
1-2 btg lada hijau (hiris)
1-2 btg lada merah (hiris)
2 sudu mkn bawang goreng (optional)- mama x letak
4 biji telur (dikocok sedikit, bubuh garam) - mama cemplok atas kuah

Cara

  1. Daging kisar digaul dengan bawang putih, halia, tairu dan rempah kari. Perapkan selama 20 minit.
  2. Panaskan minyak sapi dalam kuali dan tumis bawang besar hingga layu. Masukkan pula cili. Masak hingga cili garing.
  3. Masukkan daging yg telah diperap tadi dan kacau rata. Kalau perlu bubuh sedikit air.
  4. Apabila daging ¾ empuk, masukkan puri tomato, sos tomato, sayur campuran dan tomato dadu. Kacau lagi dan bubuh garam & gula. Sesuaikan rasanya (masam, manis, etc) mengikut selera anda. Biarkan sebentar lagi sebelum diangkat. Bahan ini jgn terlalu cair atau terlalu pekat.

Cara Penyediaan Shabsuka

  1. Daging yg telah dimasak tadi dibubuh dalam pinggan pyrex. Ratakan.
  2. Taburkan bahan-bahan seperti, bawang/tomato dadu, cili merah/hijau hiris, daun pudina/ketumbar dan bawang goreng. Akhir sekali, siramkan telur ke atasnya.
  3. Bakar selama kira-kira 20 -30 minit dalam ketuhar biasa atau 5-7 minit dalam ketuhar gelombang mikro.
  4. Hidangan ini sesuai dimakan bersama roti.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...