Bahan-Bahan
500 gm daging kisar (atau daging yg dipotong kecil-kecil)
3 sudu makan cili kering kisar
4 ulas bawang putih }
½ inci halia } …..(tumbuk halus)
4 sudu makan rempah kari
1-2 sudu makan tairu (optional)
1 biji bawang besar (dipotong dadu)
2 biji tomato (dipotong dadu)
1 cawan kecil sayur campuran (mixed vegetable)- x letak (bdk2 x mkn)
2 sudu teh puri tomato- mama letak 1 tin kecil
4-5 sudu makan sos tomato
3 sudu makan minyak sapi- x letak
2 sudu teh gula (atau secukup rasa)
Garam secukup rasa
Bahan Untuk Tabur Atas Daging
2 biji bawang besar (potong dadu)
2 biji tomato (potong dadu)
Sedikit daun pudina - mama x pkai pn
Sedikit daun ketumbar
1-2 btg lada hijau (hiris)
1-2 btg lada merah (hiris)
2 sudu mkn bawang goreng (optional)- mama x letak
4 biji telur (dikocok sedikit, bubuh garam)
Cara
- Daging kisar digaul dengan bawang putih, halia, tairu dan rempah kari. Perapkan selama 20 minit.
- Panaskan minyak sapi dalam kuali dan tumis bawang besar hingga layu. Masukkan pula cili. Masak hingga cili garing.
- Masukkan daging yg telah diperap tadi dan kacau rata. Kalau perlu bubuh sedikit air.
- Apabila daging ¾ empuk, masukkan puri tomato, sos tomato, sayur campuran dan tomato dadu. Kacau lagi dan bubuh garam & gula. Sesuaikan rasanya (masam, manis, etc) mengikut selera anda. Biarkan sebentar lagi sebelum diangkat. Bahan ini jgn terlalu cair atau terlalu pekat.
Cara Penyediaan Shabsuka
- Daging yg telah dimasak tadi dibubuh dalam pinggan pyrex. Ratakan.
- Taburkan bahan-bahan seperti, bawang/tomato dadu, cili merah/hijau hiris, daun pudina/ketumbar dan bawang goreng. Akhir sekali, siramkan telur ke atasnya.
- Bakar selama kira-kira 20 -30 minit dalam ketuhar biasa atau 5-7 minit dalam ketuhar gelombang mikro.
- Hidangan ini sesuai dimakan bersama roti.
No comments:
Post a Comment