Monday, September 20, 2010

Apam Jagung


Good morning semua teman2...
Masih mood beraya lagi kan... minggu lepas tak kemana2 coz cik hubby kat Korea. So mama tunggu saja sedara mara yg dtg kerumah...


Apam yg dibuat utk berbuka tempoh hari..hehehe baru sempat nak N3. Nampak kat rumah Ayu n jgk Ika. Thnks 2 both for promoting :) Minta izin C&P resepi.

Apam Jagung - oreo@MYR/Ayu & Ika

Ingredients:-
  • 2 cawan tepung gandum
  • ½ cawan gula
  • 1 sudu teh soda bicarbonate
  • 1 sudu teh baking powder
  • Sedikit pewarna kuning
  • 1 biji telur
  • 1½ cawan air
  • Sedikit mentega/planta untuk mengoles
  • Bahan tabur : Kacang tanah yang sudah dikisar

 Method:-

  1. Mesin gula bersama telur hingga kembang,
  2. Masukkan soda, bicarbonate, air dan pewarna kuning. Mesin lagi hingga sebati.
  3. Masukkan tepung dan mesin lagi sehingga sebati. (ADUNAN SIAP)
  4. Oleskan planta di permukaan kuali & tuangkan 1 senduk adunan tadi, kemudian nipiskan.
  5. Biarkan seketika & sementara menunggu masak, taburkan bahan tabur di atas.
  6. Apabila cukup masak, angkat dan dilipat DUA sebelum dipotong. Selamat Mencuba!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...