Salam di petang hari khamis yg sedang hujan lebat di sini...
Maaf teman2 mama yg diingati selau :D
Oleh sebab PC masuk sepital... tak dapat lah mama update selalu.... Tapi insyallah once PC dah sembuh dan balik ke rumah... akan di update blog nih yer :)
Hari nih mama masak satu lagi koleksi lauk kari... Kari Ayam Nyonya resepi dari buku masakkan RASA keluaran bulan Februari 2010. Tak brapa pedas & lemak2 dari buah keras. Sedap jgk lauk ala2 org nyonya nih. Terima Kaseh pada majalah RASA atas sumbangan resepi.
KARI AYAM NYONYA- sumber dari majalah Rasa
Bahan2 nya
1kg ayam - dipotong kecil - mama gunakan 1.5kg
500gm kentang-dipotong baji
200ml santan
500ml air
350 ml minyak - ni mama agak2
2 tangkai daun kari
1 kuntum bunga lawang
3sm kulit kayu manis
2 kuntum bunga cengkih
2 sudu makan gula melaka - mama mama lebihkan dlm 4-5 sudu mkn
2 sudu mkn kicap - mam lebihkan jgk dlm 4-5 sudu mkn
garam & gula secukup rasa
Bahan kisar
150gm bawang merah
50 gm bawang putih
5 biji cili merah
15 tangkai cili kering - ni mama lebih kan sikit
3 batang serai
30gm halia
5 biji buah keras
2 sudu makan cili serbuk
3 sudu makan rempah kari daging- mama tambahkan lagi 2 sudu mkn
1 sudu makan serbuk kunyit
2 sudu makan serbuk ketumbar
1 sudu makan belacan
Cara memasak
Kisarkan semua bahan kisar hingga lumat. Panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan daun kari bersama bahan kisar dan juga bunga lawang, kayu manis dan juga bunga cengkih hingga naik baunya. Masukkan separuh santan dan kacau rata. Setelah itu masukkan ayam dan biarkan masak seketika. Tambahkan sedikit air dan biarkan mendidih. Setelah mendidih, perlahankan api dan biarkan mereneh selama 20 minit. Akhir sekali, masukkan kentang bersama garam, kicap,gula melaka dan lebihan santan. Biarkan hingga mendidih dan angkat.
No comments:
Post a Comment